Втрати Росії від «нафтових» санкцій зростають

CREA: з введенням ембарго на нафтопродукти збитки Росії досягнуть 280 млн євро на добу

Ембарго на постачання російських нафтопродуктів матиме серйозний вплив на російську економіку та можливості Москви в умовах війни в Україні, а новий удар може виявитися більш відчутним, ніж від попередніх західних санкцій щодо експорту сирої нафти з Росії.

До такого висновку схиляються багато аналітиків, в тому числі і опитані російською службою «Голосу Америки» експерти.

Нагадаємо, ембарго набуде чинності з 5 лютого. За розрахунками Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), з його введенням Росія втратить близько 280 млн євро на добу. І це далеко не всі витрати, які в підсумку може понести Москва, попереджають експерти CREA.

При цьому, за оцінками CREA, збиток Росії від обмежувальних заходів, введених 5 грудня минулого року країнами G7, ЄС і Австралією, склав 160 млн євро щодня.

За даними Reuters, відповідно до прогнозу офіційних російських структур, обсяг видобутку на російських НПЗ (НПЗ) у 2023 році скоротиться на 15% (з 272 млн т до 230 млн), а видобуток нафти в країні впаде до 490 млн т (9,8 млн барелів/добу) в порівнянні з 535 млн т у 2022 році.

Експертне середовище також зазначає, що потужностей для зберігання нафтопродуктів в Росії недостатньо.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), у 2022 році експорт російських нафтопродуктів становив в середньому близько 1,2 млн барелів на добу.

«Грудневе і лютневе ембарго в сукупності може призвести до скорочення експорту російської нафти на мільйон барелів на добу»

За найскромнішими оцінками, частка країн, які заявили про готовність ввести ембарго 5 лютого у 2021 році, склала 57% від усього експорту російських нафтопродуктів, заявив аналітик нафтогазового сектора Михайло Крутіхін в інтерв’ю російській службі “Голосу Америки”, оцінюючи вагу майбутніх обмежень. На його думку, прикласти десь профіцит майже в 80 млн тонн буде досить складно, а то й неможливо.

“Тому, що, наприклад, Індія, Іран і країни Перської затоки самі є експортерами нафтопродуктів, і чужі продукти їм взагалі не потрібні”, – пояснив він. – Вони вже останнім часом наростили власне виробництво. Тому я не виключаю, що ці 57% просто підуть з ринку.

У російських галузевих компаній поки що невеликий вибір, заявив Михайло Крутіхін: «Дійсно скорочують роботу нафтопереробних заводів, які виготовляють ці нафтопродукти, обмежують видобуток нафти або намагаються збільшити експорт сирої нафти. Але в останньому випадку її доведеться продавати з величезними знижками. Якщо вдасться знайти ринок збуту додаткових обсягів сирої нафти, то частина втрат від втрати такого значного ринку збуту нафтопродуктів буде дещо компенсована. Я думаю, однак, що видобуток нафти все одно доведеться скорочувати”.

Крім того, аналітик вважає, що ембарго на нафтопродукти буде більш ефективним, ніж попередні обмеження 5 грудня. “Якщо у випадку з ціновою стелею все ж можна було прикріпити з великою знижкою частину сирої нафти, випущеної в результаті санкцій до таких покупців, як Індія, наприклад, то з нафтопродуктами ця цифра не проходить”, – резюмував він.

Також, за словами Михайла Крутіхіна, грудневе і лютневе ембарго в сукупності може призвести до скорочення експорту російської нафти на мільйон барелів на добу, а може і більше, до кінця першого кварталу поточного року.

«Доходи бюджету і приплив валюти в країну неминуче зменшаться, що в нинішніх умовах вже стає критичним»

Ембарго матиме серйозний вплив на російську нафтову галузь і економіку в цілому, погоджується економічний оглядач, публіцист Максим Блант. За його словами, Росії доведеться скорочувати видобуток з урахуванням того, що вже зараз великі НПЗ країни практично всіх нафтових компаній, включаючи «Роснефть» і «Газпром», стикаються з масовою відмовою залізничників приймати цистерни з нафтопродуктами в напрямку Китаю через «пробки».

“Не буде ніякої можливості перенаправити експорт на Схід”, – впевнене джерело VOA. – Якщо обмеження дійсно почнуть діяти без збоїв, а європейські країни не будуть закривати очі на спроби їх обійти (а обійти їх досить складно), то Росії доведеться, по-перше, скоротити виробництво дизпалива та інших нафтопродуктів, а, по-друге, скоротити видобуток нафти. Тут все логічно: раз перероблювання скорочується, то і виробництво треба скорочувати».

Є, однак, альтернатива: можна спробувати збільшити експорт сирої нафти, уточнив Максим Блант: «Але чи вийде – бабуся сказала це двічі, і в будь-якому випадку її доведеться продавати з ще більшими знижками, ніж зараз. Таким чином, доходи бюджету і приплив валюти в країну неминуче зменшаться, що в нинішніх умовах вже стає критичним”.

При цьому економіст вважає, що цінова стеля і європейське ембарго 5 грудня досить ефективні. Російські валютні надходження до бюджету серйозно скоротилися. Вони почали знижуватися в очікуванні санкцій, але як наслідок їх. Покупці почали вимагати більшої знижки на російську нафту в листопаді. А після вступу в силу обмежень стався провал з доходами від експорту російської нафти», – підсумував Максим Блант.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *