Невідомий Ейнштейн

Крім того, що Альберт Ейнштейн був видатним фізиком, він був ще й прекрасним філософом. На питання, чи вірить він в бога, Ейнштейн уникнув відповіді й відповів, що Бог – це безликий персонаж, який відповідає за неймовірну симетрію Всесвіту.

Неизвестный Эйнштейн  /СКР/

А у своєму листі до колеги Макса Борна він писав: «Теорія відносності багато чого пояснює, але не наближає нас до таємниці СТАРОГО. Я переконаний, що ВІН не катав кубики”…297268

Ейнштейн не провалив іспит з математики

Міф про те, що Альберт Ейнштейн погано вчився в школі, був придуманий для того, щоб було чим прикрити свою ексцентричність, а також для того, щоб навіть повні невдахи могли знайти в собі сили, і чогось досягти.

В одному з інтерв’ю він заявив: «Я ніколи не провалювався в математиці. У 14 років я успішно освоїв обчислення диференціальних рівнянь та інтегралів». Після закінчення коледжу він не відразу влаштувався на роботу в академію, тому відправився на тимчасову роботу у Швейцарське патентне відомство.

V18e7qu

Перша дружина

Ейнштейн познайомився з сербською Мілевою Маріч в Політехнічному інституті Цюріха. Вона була старша за нього на чотири роки, не відрізнялася красою і страждала від туберкульозу суглобів. Альберт і Мілева сіли за один письмовий стіл і стали коханцями. Незабаром дівчина завагітніла. Але через тиск з боку сім’ї Ейнштейна їй довелося виїхати в Сербію, де вона таємно народила дівчинку Лізерл.

clip_image001

Ейнштейн і Мілева дійсно одружилися, але їх шлюб не був щасливим. У вченого було багато коханок, і до дружини він ставився поблажливо, як до прислуги. Після 12 років шлюбу Ейнштейн попросив розлучення, пообіцявши Мілеві гроші з Нобелівської премії, на які той покладав свої надії. Тоді у нього вже був роман зі своєю майбутньою другою дружиною, двоюрідною сестрою Ельзою.

ein3

Існує версія, популярна серед феміністок, антисемітів (Ейнштейн все-таки був євреєм) і конспірологів, що Ейнштейн привласнив свої найважливіші відкриття, в тому числі спеціальну теорію відносності, від Мілеви Маріч.

Дами

Попри свою ексцентричність і вірність науці, Альберт Ейнштейн користувався любов’ю протилежної статі, і завжди відповідав взаємністю. У 2006 році були опубліковані листи, з яких випливає, що в Альберта Ейнштейна під час другого шлюбу було шість коханок, і серед них Етель Міхановська, яку кілька років переслідував фізик.

albert_einstein_13

Фото з язиком

Одна з найвідоміших фотографій у світі була зроблена 14 березня 1951 року, коли Альберт Ейнштейн святкував свій 72-й день народження. Після урочистостей в Прінстонському університеті вчений сів в машину, щоб поїхати додому. По обидва боки від нього сиділи колеги.

В цей час журналісти оточили машину і зажадали, щоб Ейнштейн позував для них.

84761053__0

Знімок, зроблений фотографом Артуром Сассе, сподобався самому Ейнштейну. Він замовив дев’ять примірників фотографії з висунутим язиком. Один з них був подарований подрузі з підписом «Цей жест адресований всьому людству». Нещодавно фотографію виставили на аукціон за $74 000.

Ейнштейн був одним із засновників Манхеттенського проєкту

Альберт Ейнштейн був пацифістом, але в 1939 році він сказав президенту Рузвельту, що готовий допомогти американцям в розробці ядерної зброї через те, що німці вже почали проводити подібні дослідження, відштовхуючись від його формули E = mc2.

z0f

Попри великий внесок, в 1940 році на прохання ФБР було прийнято рішення про відсторонення вченого від розробки американської ядерної бомби, через комуністичні погляди.

Пізніше ядерні бомби, які почав розробляти Ейнштейн, були скинуті на Японію в 1945 році.

Збентежений Нобелівський комітет

Теорія відносності Ейнштейна так і не була відзначена Нобелівської премії. Нобелівський комітет був збентежений революційним характером відкриттів вченого.

При цьому зам’яти заслуги Ейнштейна було неможливо. Саме тому, коли в 1922 році все ж вирішили нагородити його «Нобелем», премія була присуджена за теорію фотоефекту, яка була найкраще перевірена експериментами.

c476ef

Секретар Шведської академії наук тоді надіслав Ейнштейну телеграму, в якій попередив, що Нобелівський комітет при присудженні премії не врахував його роботи з теорії відносності та теорії гравітації, «які будуть оцінені після їх підтвердження в майбутньому». Однак у своїй Нобелівській промові Ейнштейн все ж говорив про теорію відносності.

Альберт Ейнштейн не хотів ставати президентом Ізраїлю

Після смерті президента Ізраїлю Хаїма Вайсмана прем’єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон запропонував Альберту Ейнштейну пост президента, але той відмовився. У своєму листі-відповіді він був коротким: «Я глибоко зворушений пропозицією Держави Ізраїль, але з жалем і сумом повинен відхилити її».
22Ізраїльська банкнота (5 лір, 1968) з портретом Ейнштейна

Холодильник Ейнштейна


Ейнштейн одного разу прочитав в газеті про трагедію, яка сталася з берлінської сім’єю. Через несправність холодильника витік діоксиду сірки, і люди загинули.
Разом зі своїм помічником Лео Сіллардом Ейнштейн винайшов безпечний і безшумний абсорбційний холодильник, що працює на етанолі. За добу агрегат випив літр спирту і багато води. Хоча винахід було запатентовано, і в 1930 році патент викупила компанія «Електролюкс», холодильник не був запущений у виробництво, тому що з’явилися холодильники на фреоні.
5910632
Однак зараз вчені повертаються до холодильника Ейнштейна, намагаючись поліпшити його. Такий холодильник актуальний там, де немає електрики, а крім того, він більш екологічний, ніж сучасна техніка.


Мозок Ейнштейна

Попри те що Ейнштейн заповів кремувати себе, і розкидати попіл, після його смерті в 1955 році його тіло без мозку пішло в крематорій. Занадто сильним було бажання людей пізнати причини геніальності вченого.
Через сім годин після смерті 76-річного фізика, патологоанатома Томаса Харві вилучили з тіла мозок, а також очні яблука. Медик сфотографував мозок Ейнштейна з різних ракурсів, розрізав його на 240 частин і взяв з собою. За що він заплатив звільненням з Прінстонської лікарні. Очі зберігаються в сейфі нью-йоркського банку, а мозок Харві був повернутий в Прінстонський університет в середині 1990-х років.
ienstein1
Згідно з дослідженнями, мозок Ейнштейна важив всього 1230 г, в той час, як мозок середньостатистичної людини важив 1400 м Також вчені виявили велику щільність нейронів в корі головного мозку відомого фізика. Області, що відповідають за мову, були розвинені слабо – як відомо, Ейнштейн вперше заговорив в трирічному віці.


Ейнштейн ТМ

Бренд Альберта Ейнштейна належить Єврейському університету в Єрусалимі. З цим фактом довелося зіткнутися компанії General Motors, яка використовувала в рекламі свого кросовера зображення м’язистого Ейнштейна з татуюванням E = mc² на плечі. Слоган свідчив: «Ідеї теж сексуальні». Єврейський університет зажадав від GM 75 000 доларів за порушення авторських прав, водночас поскаржившись на те, що реклама осквернила образ вченого.
clip_image003
Використання образу великого фізика щорічно приносить Єврейському інституту близько 18 мільйонів доларів, що ставить Ейнштейна на четверте місце в рейтингу найбагатших померлих знаменитостей журналу Forbes.

Подорож у часі

Фізики-теоретики вважають, що загальна відносність допускає існування тунелів, що з’єднують далекі точки в космосі – червоточини.
Вперше ідея існування червоточин була сформульована Ейнштейном разом зі своїм колегою Натаном Розеном в 1935 році. Згідно з теоретичною моделлю моста Ейнштейна-Розена, розрив в чорній дірі може поєднуватися з розривом в іншій чорній дірі.
20556960
Якщо червоточини існують, то, проходячи через них, можна за короткий час подолати величезні простори, іншими словами, здійснити подорож у часі.
Вчені припускають, що входи в такі портали можуть розташовуватися в центрах галактик. Однак вважається, що червоточини занадто нестійкі, і для утримання проходу знадобиться важкий потік антигравітації.

Альберта Ейнштейна звинуватили в автографах


Ціни були такі: 1 долар – простий автограф, 5 $ – підпис пам’ятних речей. Ейнштейн був суперзіркою свого часу, і зараз залишається найпопулярнішим і впізнаваним вченим в історії. Після своїх виступів або лекцій він підписував стільки автографів, що дохід від них часом досягав 1 000 доларів. Однак вчений зробив це не з жадібності: всі гроші, отримані таким чином, були витрачені на благодійність.
Einstein
Секретне рівняння Ейнштейна


Існує цікава легенда про те, що, працюючи над Єдиною теорією поля, Ейнштейн вивів деякі секретні формули, на основі яких був проведений міфічний «Філадельфійський експеримент».
Конспірологи стверджують, що в 1943 році США, використовуючи рівняння Ейнштейна, перемістили есмінець «Елдрідж» в просторі-часі з екіпажем на борту. Корабель нібито зник і в той же момент з’явився за кілька десятків кілометрів. З цього страшного подорожі тільки 21 людина зі 180 нібито повернувся живим, інші «злилися з кораблем», згоріли або померли від жаху. А ті, що вижили збожеволіли.
ein4
Прихильники цієї теорії змови вважають, що під час кремації Ейнштейна разом з ним спалювалися секретні формули.
Сам Ейнштейн, як відомо, був переконаним пацифістом, і лише одного разу вплутався у військові розробки, поставивши свій підпис під закликом до президента США випередити нацистську Німеччину в створенні атомної зброї. Тоді він пошкодував про це і сказав: «Якщо третя світова війна буде вестися атомними бомбами, то четверта – камінням і палицями»…
_eM8cQ9eojw

Target

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *