Катастрофа Airbus Н225 Super Puma під Києвом: що відомо про цей гелікоптер?

Катастрофа гвинтокрила Airbus Н225 Super Puma у Броварах може виглядати підозріло – у розпал великої війни гине керівництво силового відомства – шість співробітників МВС, включаючи міністра. У соціальних мережах вже з’явилися висловлювання про те, що це могло бути стороннє втручання.

СБУ висунула три версії катастрофи – порушення правил польоту, технічна несправність та навмисні дії щодо знищення транспортного засобу. Це майже повний стандартний перелік напрямків, за якими починається розслідування. Швидше за все, розглядається також версія про низьку якість палива – це також звичайна процедура.

Однак поки що робити висновки занадто рано. Зрештою, крім навмисного зовнішнього втручання існують дві групи причин авіапригод – технічна несправність або людський фактор (він включає помилки пілотування та обслуговування). І за першими ознаками не завжди виходить вибрати одну з них.

Н225 – “молодий” представник сімейства середніх вертольотів Super Puma, а розробка перших версій почалася ще у 1970-х роках спочатку компанією Aérospatiale, потім Eurocopter, а нині Airbus Helicopters.

З одного боку, це один із довгожителів у світовому авіабудуванні, перевірений часом, з іншого – поява нових моделей була результатом глибокої модернізації старих, у яких змінювали двигуни та інші ключові компоненти. У цьому він схожий на сімейство вертольотів Мі-8 того ж середнього класу, які продовжують модернізуватися і випускатися навіть під новою назвою Мі-17.

Події, в тому числі й з людськими жертвами, траплялися і з більш ранніми моделями, але саме з H225 пов’язана одна гучна авіакатастрофа. У 2016 році біля берегів Норвегії розбився H225LP, на борту якого були два пілоти та 11 пасажирів. Ніхто з них не вижив.

Тоді з’ясувалося, що вертоліт розбився через руйнування шестерні в редукторі носійного гвинта. Конструкційний дефект зіпсував репутацію цієї моделі. Тоді в ході розслідування “приземлили” парк цивільних H225, заборону згодом зняли, було зроблено висновки, в конструкцію цього елемента внесено зміни, прийнято нові стандарти перевірок та режимів роботи, але кілька країн таки відмовилися від цих вертольотів.

Однак, Super Puma продовжують залишатися популярними, частково тому, що в цій ніші – середніх багатоцільових вертольотів – не так багато варіантів. Найпопулярніший і найпоширеніший з них – Мі-8 (Мі-17) радянського, а потім російського виробництва. Альтернативи йому – Sikorsky S-92, Agusta Westland AW101. На їх тлі Super Puma не виділявся ні на кращий, ні на гірший бік – військові та цивільні версії машин цього сімейства літають у десятках країн світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *