Як харчуватися в 30, 40 і 50

Як правильно харчуватися в кожному віці, щоб відчувати себе бадьоро і виглядати чудово?

Кожен вік має свої особливості здоров’я, і щоб якомога довше зберегти енергію і самопочуття, варто враховувати різні потреби організму в різному віці. Ми розповідаємо про основні принципи харчування, яких слід дотримуватися в 30, 40 і 50 років, щоб залишатися красивими, здоровими та енергійними.

У віці 30 років

В цей час організм ще має досить великі запаси здоров’я, а також стійкість до захворювань і зовнішніх пошкоджень. Щоб не витратити цей дорогоцінний запас завчасно, варто дотримуватися наступних правил.

Відмовтеся від трансжирів

Це одне з найбільш шкідливих речовин, які ми можемо отримати з їжею. Регулярне вживання трансжирів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету II типу, серцевих і судинних захворювань, метаболічного синдрому, порушення обміну речовин і раку. Крім того, трансжири сприяють швидкому старінню клітин і буквально скорочують наше життя.

Контролюйте кількість солі і цукру

Корисна звичка стежити за кількістю цукру і солі (особливо прихованої) в раціоні добре послужить вам в більш пізньому віці, коли надлишок натрію і солодощів – прямий шлях до гіпертонії, хвороб печінки й нирок, а також ожиріння. Перевіряйте склад продуктів, які ви купуєте або замовляєте в закладах громадського харчування, відмовтеся від солодких напоїв і не захоплюйтеся готовими закусками (наприклад, чіпсами) – швидше за все, цього буде цілком достатньо.

Їжте продукти з високим вмістом заліза

Анемія – жіноче захворювання, і на жаль, на руку цьому захворюванню грає щомісячна крововтрата. Жінкам дітородного віку особливо важливо стежити за рівнем заліза, а також приймати фолієву кислоту – якщо ви плануєте мати дітей.

У віці 40 років

У сорок років життя дійсно тільки починається, і недавно з’явилася приказка «40 – це нові 20!» правдива як ніколи. Але все ж варто пам’ятати, що в цей час наш метаболізм починає сповільнюватися, ми легше втрачаємо м’язову масу і її важче відновити, а також в другій половині десятиліття наш організм готується пройти клімакс. Ось кілька здорових харчових звичок, які варто виробити в цей час.

Їжте більше клітковини

Це актуально для будь-якого віку, але в 40 років на тлі уповільнення обміну речовин – особливо. Клітковина і нерозчинні харчові волокна допомагають активній роботі нашого кишківника, а також підтримують відчуття ситості і тим самим допомагають підтримувати здорову вагу. Крім того, жінки, які отримують достатню кількість клітковини з їжею, мають менший ризик серцевих і судинних захворювань, а також діабету.

Зменште щоденні калорії

Потреба в калоріях зменшується в середньому на 1% протягом кожного десятиліття, в якому ми живемо. А в 40 років слід враховувати це при плануванні свого раціону. Фахівці з харчування рекомендують знизити добову калорійність раціону на 100 калорій – цього достатньо для підтримки здорової ваги (звичайно, за умови активного способу життя).

Їжте продукти, корисні для очей

У віці 40 років у багатьох починаються перші труднощі із зором, і до кінця десятиліття близько половини з нас відчувають перші симптоми далекозорості. В цей час наші очі легше втомлюються, їм складніше відновитися після стресу і зберегти здоров’я. Прийшов час вводити в раціон більше корисних продуктів: моркви, чорниці й не тільки.

У віці 50 років

В цей час наш організм готується до серйозної трансформації – проходження через клімакс. Цей період, який займає кілька років, може стати справжнім переломним моментом для нашого здоров’я і важливо максимально підтримати свій організм, в тому числі й за допомогою харчування.

Їжте більше молочних продуктів
Молочные продукты: какие употреблять, советы диетолога - Здоровый образ  жизни - TCH.ua

Кальцій – найважливіший елемент, який ми активно втрачаємо після 50 років. З кожним роком він буде вимиватися з організму все активніше, і зберігати його стане все складніше. Наші кістки, наші суглоби, волосся, нігті, зуби – кальцій необхідний для їх здоров’я і сили. Найпростіший спосіб його отримати – з’їсти якомога більше молочних продуктів з достатньою жирністю (інакше кальцій просто не буде засвоюватися).
Додавайте білок в кожну страву

Через 50 років ми продовжуємо втрачати м’язову масу – і частина її буде втрачена необоротно. Щоб заповнити дефіцит, а також тримати вагу під контролем, потрібно вживати більше білка – як рослинного, так і тваринного походження.

Їжте продукти, багаті жирними кислотами

Омега-3 жирні кислоти – це те, що дійсно потрібно нашому організму в цей час. Наше серце і судини відчувають підвищене навантаження і при цьому стають більш уразливими через зниження рівня жіночих гормонів. Підтримуйте їх, щодня вживаючи жирну рибу, горіхи, насіння, рослинну олію, авокадо та інші продукти, багаті жирними кислотами.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *