У «Дії» відкрили прийом на безкоштовну заміну старих лапмп: як взяти участь

На етапі бета-тестування нова послуга буде доступна тільки в чотирьох містах України – Одесі, Львові, Черкасах та Вінниці.

У додатку «Дія» є сервіс, за допомогою якого українці зможуть записатися на обмін старих ламп на нові світлодіодні. Про чергове оновлення держзастосунку повідомили у Telegram-каналі “Дія”. Новий сервіс був створений для реалізації урядової програми, спрямованої на зниження витрат на електроенергію в Україні.

Запуск нового сервісу в тестовому режимі запланований на 16 січня. На цьому етапі скористатися програмою обміну лампами зможуть тільки громадяни, які погодилися взяти участь в її випробуванні.

Всі громадяни у віці від 18 років і старше можуть подати заявку і стати одними з перших українців, які отримали нові світлодіодні лампи безплатно. На пробному етапі послуга буде доступна лише у чотирьох містах України – Вінниці, Одесі, Львові та Черкасах.

Старі лампи розжарювання обміняють на сучасні енергозберігаючі у відділеннях Укрпошти. Власне, за допомогою нового сервісу в додатку «Дія» українці зможуть обрати найбільш зручний для них пункт обміну та записатися на певний день і час. Кожен громадянин зможе обміняти не більше 5 ламп.

У своєму повідомленні розробники сервісу держпослуг закликали українців підписатися на участь у бета-тестуванні програми. Адже перехід на енергоощадні світлодіодні лампи дозволить знизити навантаження на енергосистему країни до 10% в години пік.

Дійсно, світлодіодні лампи споживають майже в 15 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання старого зразка, якими досі користується більшість українців. За оцінками експертів, у разі заміни 50 мільйонів ламп українці можуть заощадити приблизно стільки ж енергії, яку виробляє одна атомна електростанція. Таким чином, енергетична ситуація в країні покращиться, що дозволить скоротити частоту і тривалість відключень.

Нагадаємо, LED-лампи для реалізації урядового проєкту Україні надають зовнішньоекономічні партнери. Зокрема, 30 млн ламп погодилася передати Єврокомісія, і ще 5 млн – уряд Франції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *