Ранок лютого. Історія путінізму. Ч.4

8. Іскандери не сміються.

Війна між Росією і Україною називається артилерією – при відносно невеликій кількості військ сторони просто стріляють один в одного з артилерії. І той, хто робить це краще і точніше, виграє.

І тоді великою несподіванкою для світу стала технічна відсталість другої армії світу. У Росії не було жодного високоточного снаряда або ракети РСЗВ, які б наводилися на ціль супутником. Там, де американські Highmars і Excalibur влучили в ціль з першого разу, російська артилерія витратила десятки і сотні звичайних ракет і снарядів. Запаси яких не безмежні.

Вересень 2022 артилерія Збройних Сил України. Американська гаубиця стріляє снарядами Excalibur, які лежать поруч в циліндричних контейнерах. Після пострілу снаряд розкриває своє оперення, він налагоджує зв’язок із супутником і летить точно до мети.

Проблеми Росії виникли не тільки з боєприпасами, які орієнтуються на супутник, але і з самими супутниками. У Росії є лише два військові супутники для фоторозвідки, з не найкращою оптикою, які літають над Україною в ранкові години. У американців п’ять таких супутників і з роздільною здатністю зображення приблизно в 10 разів вище, ніж у російського аналога.

Тим більше, що супутник фоторозвідки хороший, але є хмари. Як з’ясувалося, у Росії немає військових супутників з обладнанням, здатним «бачити» крізь хмари (отримувати так звані радіолокаційні знімки місцевості). Останній такий супутник («Кондор») був запущений в 2014 році, але через 4 місяці вийшов з ладу з невідомої причини.

Розвідка ведеться не тільки супутниками, а й дронами, які можуть цілодобово літати в потрібному районі, спостерігаючи за ситуацією. Однак у Росії не було жодного важкого безпілотника, такого як американські «Женці» або «Хижаки», які б випускалися серійно. У той час як промисловість США випускає такі пристрої вже 30 років і сотні штук.

Також не було доступних боєприпасів (легких дронів-камікадзе). Їх довелося купувати у Ірану, що стало яскравим прикладом деградації російської авіаційної промисловості на 22-му році правління Путіна.

Липень 2022 року Путін в Ірані. Зустріч з колегою, іранським диктатором Алі Хаменеї, який перебуває при владі з 1989 року. Глава великої космічної держави прийшов випрошувати у перського мулли якісь дрони для війни з Україною.

Дивно, але розпочавши війну, Росія так і не змогла придушити українську протиповітряну оборону. Російські літаки бояться літати над Україною, важкі дрони – ні. За відсутності панування в повітрі Росії довелося розв’язати по Україні шквал ракет малої та середньої дальності.

Москва, вересень 2014 року Дівчина в центрі фото – Анастасія Задоріна, дочка генерала ФСБ Михайла Шекіна, відомого корупційними скандалами як “глава ФСБ”. У 2014 році дочка глави ферми ФСБ придумала серію патріотичних футболок «Санкції? Не смішіть моїх Іскандерів!”

У 2022 році, з початком війни, дочка начальника хутора ФСБ пішла з Росії в Дубай зі своїм нареченим, якого звуть Кирило Шамалов. Він колишній чоловік Каті Путіної. Також він син одного з ключових дачників кооперативу “Озеро” Миколи Шамалова, на якого Путін роками реєстрував вкрадені активи. І навіть палац в Геленджику, про який Навальний зняв фільм, свого часу був оформлений в Шамалова-старшого. Серед озерного братства це шанована і шанована людина. Зараз син Шамалова і дочка глави ферми ФСБ живуть в Еміратах. У них все добре.

Цього ж не можна сказати і про «Іскандерах». До війни, за оцінками західних експертів, Росія була здатна виробляти в рік близько 200 високоточних ракет малої і середньої дальності всіх видів («Іскандери», «Калібри» та ін.). Це при тому, що тільки за перший місяць війни по Україні було запущено 1200 таких ракет.

Дослідження збитого «Іскандера М» (наймасовіша серія цих ракет) виявило десятки імпортних компонентів – електроніки від AMD, Texas Instruments та інших західних фірм. Армія Путіна витрачала ці складні і дорогі ракети наліво і направо в перші тижні війни. Так само і Калібри.

А потім поставки високоточних ракет вичерпалися. З літа 2022 року «Іскандери» практично не використовуються, Калібр почав непогано економити. Але радянський антикваріат пішов у справу. Наприклад, ракета Ха-22 з точністю плюс-мінус трамвайна зупинка, яка була прийнята на озброєння в 1968 році.

По наземних цілях запускаються сотні зенітних ракет з С-300 у віці 30-40 років. Зараз це головна ракета Росії в українській війні. Незважаючи на те що дальність їх дії становить всього 120 км, а фугасної дії мало. Це ракета для ураження повітряних цілей, її бойова частина – порівняно невеликий заряд вибухових речовин, решта – осколки, які при детонації летять на всі боки. Хіба ти не смішиш моїх Іскандерів? – Так, вже не смішно, так.

Аналогічна ситуація склалася не тільки з ракетами, а й з бронетехнікою. Показуха на парадах з різними арматами швидко закінчилася. Якби не радянські резерви, Росії давно б не було з чим воювати.

Харківська область, вересень 2022 року Вибив російський танк Т-62Це майже музейний експонат. Танк був прийнятий на озброєння в 1961 році і серійно випускався до 1973 року.

Ліван, 1982 р. Танки Т-62 захоплені ізраїльською армією. 40 років тому СРСР поставляв ці танки в Сирію, так як вони вже були застарілими і придатними тільки для країн третього світу.

Судячи з фотоархіву із зон бойових дій, який веде відомий дослідницький блог Oryx, станом на 18 вересня 2022 року Росія втратила 1135 танків (це тільки те, що підтверджують фото). А також 56 літаків, 1273 бойові машини піхоти, 207 САУ і мінометів. Все, як правило, ще радянського виробництва.

Якщо брати втрати в людях, то за оцінками ЦРУ на липень 2022 року вони склали не менше 15 тисяч убитих і 45 тисяч поранених. Тобто за перші 5 місяців втрат більше, ніж в Афганістані за 9 років, з 1979 по 1989 рік.

І це ще далеко не кінець, друзі, з огляду на мобілізацію, яку Путін оголосив 21 вересня 2022 року.

9,мільйона білих хлопців.

Російська армія, яка вторглася в Україну в лютому 2022 року, не мала чіткої чисельної переваги над ворогом. Армія вторгнення, за максимальними оцінками, не перевищувала 200 тисяч осіб, тоді як сухопутні війська України навіть у державах мирного часу налічували близько 120 тисяч осіб плюс ще 30 тисяч десантників. Тобто зіставні сили. Це без урахування тієї загальної мобілізації, яка була оголошена в Україні в перший день війни.

Уже в квітні 2022 року в Росії почалися проблеми з набором персоналу. Крім бойових втрат, з’явилася величезна кількість відмовників або «500-х», тобто контрактників, які відмовилися йти на війну і взагалі продовжувати службу.

Замість них намагалися найняти нових, виманюючи гроші і труни по 7 мільйонів рублів кожна. ввечері 17 липня 2022 року в програмі «Новини тижня», яку вів пропагандист Путіна Кисельов, був опублікований сюжет про сім’ю сержанта Малова з села В’язовка Саратовської області. Танкіст Олексій Малов загинув в Україні в перші дні війни.

Батько отримав труни і купив з ними білу Ладу, про яку так мріяв син. І перша поїздка – на кладовище!

Наприкінці сюжету журналіст російського ТБ розпочав політичну розмову з батьками загиблого. Мовляв, що ви думаєте про ситуацію з Україною. Батьки видали у відповідь набір кліше путінської пропаганди про війну з нацистами, полчища іноземних найманців тощо.

Незважаючи на горе втрати сина, вони так і не усвідомили причин того, що з ними сталося.

Репортаж про білу Ладу 17 липня 2022 року на російському ТБ фактично був прихованою рекламою послуги за контрактом. Під гаслом: ваші труни будуть корисні вашим родичам. Однак сюжет відображав і відчайдушну ситуацію, в якій опинилася російська армія до липня 2022 року.

Втрати і відтік особового складу стікали кров’ю по військах. З кінця червня путінський шеф-кухар Пригожин, номінальний власник ПВК Вагнера, став їздити по зонах європейської частини країни, вербуючи зексів на війну в обмін на помилування. Відбулося формування нових поповнень чоловіків Кадирова в Чечні. Губернатори і державні монополії стали будувати плани по набору добровольців. Але потрібної кількості претендентів все одно не знайшли.

Тим більше, що замінити професійних солдатів, які загинули на війні, не так-то просто. Наприклад, старший сержант Малов, який згадувався в оповіданні про білу Ладу, служив в 56-й повітряно-десантній бригаді, яка базується в Камишині (Волгоградська область). Йому був 31 рік, в армію він потрапив після інституту – спочатку на строковий, потім на контракт. Це означає 8-10 років стажу військової служби. Який був перерваний 26 лютого 2022 року, коли їх конвой був збитий українськими вертольотами.

Замінити таку маленьку на іншу непросто. Це кілька місяців тренувань: водіння, стрілянина з місця, стрільба з короткою зупинкою, стрілянина на ходу, стрілянина вночі, з гармати, з кулемета і т.д. Причому необхідно замінити не тільки людини, але і танк, який був вибитий.

Окремо питання з мотивацією. Малов виріс в селі в Базарно-Карабулькському районі Саратовської області. Для нього армія – мрія, бригада в Камишині – соціальний ліфт. Хоча грошей на Ладу все одно не вистачало.

Зараз посадили в танк насильно мобілізованого жителя Москви, ще одного великого центру. Який був відірваний від сім’ї, від роботи. Хто вміє користуватися Телеграмом і інтернетом. Такий депутат підійде до нього і потре, що він повинен піти вбивати українців.

Можуть вони не збагнути один одного. 1917 року, бувало, одного мобілізованого більшовика-агітатора було достатньо, щоб розкласти полк на фронті.

10. Епілог.

23 вересня 2022 р. Рунетом розійшлося відео, зняте у військкомату в Старому Осколі (Білгородська обл.). Понуру колону мобілізованих вантажать в автобуси в оточенні родичів. На задньому плані чути несамовитий крик дитини: «Тату, поки! Тату, поки що! Тату, повернися»… Аматорське відео на телефон знімає чиєсь зламане життя. Сумна колона, що бреде до автобуса під контролем ментів, виглядає як справжнє людське жертвопринесення. Жертвопринесення упирю, який влаштував цю безглузду бійню.

Сподіваюся, події останніх місяців призведуть до прозріння тих, хто ще не зрозумів, що за режим править у Росії останні 22 роки. Можливо, до когось дійде, що спочатку ти садиш собі на шию диктатора, який співає солодкі пісні про велику державу, наше право на захоплення чужих земель, а потім спочатку у тебе зарплата 25 тис. на все про все, потім пенсія 15 і до неї треба ще дожити, а потім тебе женуть на забій на війну, в яку ці великі стратеги самі по дурості і влізли.

Початок читайте

Ранок лютого. Історія путінізму. Ч.1

Ранок лютого. Історія путінізму. Ч.2

Ранок лютого. Історія путінізму. Ч.3

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *