Чи можна їсти після шостої години вечора?

Люди живуть у полоні стереотипу, що їсти після шостої вечора — це згубно для здоров’я і вкрай неправильно. Ми розвіємо цей міф і доведемо, що навіть якщо ви перекусите за годину до відходу до сну, нічого поганого з вами не станеться. Ось які продукти можна безкарно вживати увечері.

Чому їсти після 18.00 дозволяється? Якщо ви прагнете скинути зайві кілограми, слід контролювати час трапези та компоненти раціону. Хороша новина: коли ви вечеряєте, жир не відкладається. Але, якщо ви на дієті, не варто робити між трапезами розрив понад десять годин. Докладніше дізнайтесь у цій статті.

Чи можна їсти після шостої години вечора?

Організм робить з їжі запас, з метою економії енергії. У процесі наступної їжі відбувається  викид гормонів, який змусить людину з’їсти більше, ніж це насправді необхідно. Як тоді можна схуднути?

Обмін речовин у процесі сну сповільнюється, але не зупиняється. Їжа у шлунку продовжує перетравлюватися. Одночасно фізична активність знижується (у вечірні години). Організм не використовує великий обсяг енергії після отримання великої порції їжі. Висновок такий: неважливо, коли саме людина повечеряє — до 18.00 або після. Якщо ви недостатньо харчуєтеся і мало рухається протягом дня, схуднути не вийде.

Що потрібно робити, щоб схуднути

У період схуднення важливо підтримувати енергобаланс. Енерговитрати повинні перевищувати кількість спожитих калорій. Якщо протягом дня людина малоактивна фізично, доцільно споживати значну частку раціону в першій половині доби.

Якщо не хочете набирати вагу, слід вечеряти за 3-4 години до сну. А за 1–1,5 години допустимо невеликий перекус, коли можна з’їсти легкозасвоювану їжу в малому обсязі.

Не рекомендується добре повечеряти перед відходом до сну. Організму потрібно переробити їжу, що надійшла в шлунок, в енергію, яку вам нікуди буде витрачати. І ризик накопичення зайвих кілограмів зросте.

Після 18.00 годин краще вживати нежирну білкову їжу та клітковину. Білки та клітковина активують обмін речовин та спалюють жири. А організм не втрачає воду та м’язову масу.

Коли людина веде пасивний (сидячий) спосіб життя, звичайна дієта не матиме жодного ефекту. Для грамотного схуднення необхідно збалансовано харчуватися та практикувати фізичні навантаження. Під час занять спортом тіло спалює запаси жиру як джерело енергії. Навантаження сприяють нарощуванню м’язової маси, що допомагає витрачати більше калорій у стані спокою.

Що дозволено їсти після 18.00

Щоб не набирати небажаної ваги, необхідно споживати стільки калорій, щоб їхня кількість не перевищувала середньостатистичної добової норми. Це число варіює в межах 1500-2500 кал. З цього числа близько 20-30% мають випадати на вечерю.

За 3-4 години до відходу до сну

Склад вечірнього меню – питання серйозне. За 3–4 години до відходу до сну доцільно з’їсти їжу, яка швидко перевариться, допоможе відновитись після трудового дня та заповнити запас рідини в організмі.

На вечерю слід вибирати страви та продукти з високою концентрацією білків та вуглеводів. Їжа такого роду дарує відчуття ситості та швидко перетравлюється.

Білки сприяють підтримці та збільшенню м’язової маси, насичують кровотік амінокислотами. Вуглеводи синтезують інсулін і накопичують глікоген у м’язах та печінці. Глікоген шле сигнали про ситість у головний мозок, і людині не захочеться переїдати.

Цілком відмовлятися від жирів не потрібно. Жири беруть участь у засвоєнні вітамінів та мікроелементів.

Страви, оптимальні на вечерю:

салат з овочів;

омлет із яєчних білків;

фрукти;

нежирний сир;

курка, індичка або інше пісне м’ясо; Риба та морепродукти.

За 1-1,5 години до відходу до сну

Доцільно зупинити вибір на нежирній, легкій та низькокалорійній їжі. Але страва має бути вам до смаку і давати почуття ситості.

Для чого необхідний пізній перекус:

вгамування голоду перед сном;

допомога, якщо хочете швидко заснути;

активізація метаболізму.

Класичним варіантом такого перекушування буде нежирний йогурт або кефір з висівками. Зазначені продукти не дозволять поправитися. Перекус підтримає в організмі необхідний рівень глюкози та інших поживних речовин.

Продукти, допустимі для перекушування перед сном:

молочні та кисломолочні продукти;

овочі;

ягоди;

сік, зелений чай та напої, що містять невелику кількість калорій.

Класична вечеря

Вечеря має підкорятися так званому «правилу тарілки». Необхідно умовно поділити страву на 4 частини: одна – гарнір, друга – овочі, третя – білкові продукти, четверта – фрукти. Якщо дотримуватися цього правила, організм отримає всі необхідні йому поживні речовини.

Зразок класичної дієтичної вечері:

гречана каша;

нежирне відварене м’ясо птиці;

салат з овочів;

яблуко;

склянка води/зелений чай без цукру.

Якщо ви розумієте, що банально не заснете, якщо хоч щось не закинете в шлунок, що бунтує, перед сном, необхідно зупиняти вибір на продуктах з негативною калорійністю (тих, які стимулюють спалювання більшої кількості калорій, ніж мають самі). Що це за “чарівні” продукти? Ось їхній список.

Яблука

1 яблуко разом із шкіркою має у своєму складі до 10% добової норми волокон, необхідних для здорового функціонування шлунково-кишкового тракту, знижує показник холестерину та позитивно впливає на зниження ваги.

Це корисно знати! Якщо спостерігаються певні дисфункції шлунка, яблучні перекушування – не зовсім хороша ідея. Зазначені фрукти провокують газоутворення.

Цитруси

Один апельсин (мандарин) містить у собі до 40 кал. Зважаючи на їхні невеликі розміри, ці фрукти вважаються низькокалорійними, допустимими до вживання ввечері. До того ж у них достатньо клітковини та вітаміну С, що регулюють процес травлення.

Це корисно знати! гострі гастрити та інші захворювання шлунка – у списку протипоказань.

Селера

У корені селери замало калорій, тому він підійде для вечірнього меню. Як варіант – салат із морквою, фреш.

Це корисно знати! У селери міститься багато клітковини. Але він до того ж виводить зайву рідину та токсини (у нічний час це нам ні до чого). Сік селери не рекомендується вживати при вагітності та в період лактації, варикозі та при патологіях шлунка.

Камбала

У камбалі міститься велика кількість білків з амінокислотами, тому риба швидко засвоюється. Жиру в камбалі небагато — до 3%. Калорійність – 83 ккал на 100 г. Висока концентрація вітаміну А, Е, тіаміну, рибофлавіну, нікотинової кислоти, мікроелементів – калію, натрію, заліза, фосфору.

Кефір

Кефір містить достатню кількість кальцію, а цей мінерал максимально засвоюється саме в нічний час.

Це корисно знати! Не варто зловживати кефіром за підвищеної кислотності шлунка.

Буряк

Низькокалорійний буряковий салат, заправлений оливковою (лляною або іншою – на вибір) олією – чудовий варіант вечірнього перекушування. Буряк містить бетаїн, що сприяє спалюванню жирів, і куркуміном, що не дозволяє клітині жиру обростати кровоносними судинами (іншими словами – жити). Пектин оптимізує моторику кишківника, оздоровлює флору, видаляє шлаки та токсини.

Це корисно знати! При патології нирок, гострих запаленнях у шлунку буряк не рекомендується до вживання.

Банан

Банан досить калорійний – до 90 ккал на 100 р. Але з’їсти один банан увечері – це не злочин. Зазначений фрукт допоможе заснути завдяки триптофану, що секретує гормон радості серотонін, що позитивно діє на нервову систему.

Це корисно знати! Якщо у вас підвищений рівень цукру в крові, від бананів доцільніше відмовитись.

Не рекомендується:

все смажене та жирне;

гострі страви із прянощами;

солоне – вранці ви не зрадієте набрякам під очима через рідину, яку затримує в організмі сіль.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *