WP: Україна бачить “рік перемоги”, але у Росії інші плани

У війні з агресором Росією Захід як ніколи твердий і рішучий у підтримці України, а її армія продовжує маневрувати та хитрістю перемагати окупаційну. І якщо 2023 рік продовжиться так, як він почався, є хороші шанси, що Сили оборони зможуть до його кінця повернути всі території або принаймні достатньо для того, щоб остаточно покласти край загрозі РФ.

Про це йдеться в статті Washington Post із посиланням на західних чиновників та аналітики. Водночас вони застерегли, що поки Київ згуртував українців очікувати перемоги цьогоріч, кремлівський диктатор Володимир Путін готує росіян до затяжної війни.

“Війська РФ закріплюються на оборонних позиціях, посилившись щонайменше 100 000 мобілізованих. І хоча здається малоймовірним, що Росія зможе захопити більше території найближчим часом, Україні також буде важче досягти успіхів у 2023 році, ніж торік, попри імпульс від останніх перемог”, – вважають співрозмовники видання.

Зокрема, Елізабет Шекелфорд із Чиказької ради з глобальних справ каже: якщо ЗСУ не зможуть досягти значних проривів проти цієї вкоріненої, зростальної російської сили, існує ризик того, що війна перетвориться на тривалий конфлікт на користь Путіна. Схвалений американським Конгресом пакет допомоги в розмірі $45 мільярдів забезпечить Україну на цілий рік, наголосила вона, але з огляду на президентські вибори в США у 2024-му, довгострокову перспективу такої підтримки передбачити важче.

“Якщо це не завершиться у 2023 році, у Путіна буде дуже велика перевага. У Зеленського все ще є шанси, тому що він все ще має дуже сильну підтримку. Але після цього усі ставки скасовуються”, – зазначила Шекелфорд.

Зі свого боку колишній командувач армією США в Європі Бен Ходжес підкреслив, що події першого тижня року свідчать про гарні перспективи для України. Він відзначив переваги, якими вона зможе скористатися – від високого морального духу в армії, яка захищає свою батьківщину, до чудової згуртованості народу, керівництва та непохитної підтримки Заходу.

Широке неприйняття США та Європою заклику Путіна до “різдвяного перемир’я” стало чітким сигналом того, що на Україну не чиниться тиск щодо вступу в переговори, які могли б бути використані Москвою як можливість переозброїтися та перегрупуватися для подальшого наступу, зміцнюючи контроль над окупованими територіями.

Під час новорічної атаки HIMARS в тилу російських військ на Макіївку загинуло щонайменше 89 російських солдатів, за даними Кремля, і набагато більше, за даними українських і американських офіційних осіб. Удар продемонстрував не лише кращу зброю, розвідку та можливості спостереження України, але й постійні тактичні помилки Росії. У Москві звинуватили в нападі новоприбулих новобранців за допомогою мобільних телефонів, які видали їх місцеперебування. Але офіційні особи США заявили про те, що Росія зберігала боєприпаси в казармах, що збільшило кількість жертв”, – нагадали в публікації Washington Post.

Там додали, що того ж дня перед Новим роком Україна заявила, що Сили оборони збили всі 45 дронв іранського виробництва, запущених Росією, щоб заплямувати новорічні свята. Це, наголошують аналітики, свідчить про те, що українська ППО стає все більш вмілою у захисті інфраструктури країни.

Тоді як заяви Франції, США та Німеччини про те, що вони вперше нададуть Україні бойові машини, значно покращують наступальні можливості ЗСУ.

“Навіть погода виявилася прихильною до України: рекордно тепла зимова температура в Європі обвалила ціни на енергоносії та позбавила громадян болю, який може послабити європейську підтримку Києва“, – підкреслило видання.

Водночас колишній морський піхотинець США, який зараз працює в Інституті досліджень зовнішньої політики, Роб Лі застеріг, що зараз Україні треба продовжувати наступ, а це складніше, ніж оборона місцевості. Він вважає, що успіхам ЗСУ у 2022 році сприяли російські помилки, які навряд чи повторяться зараз.

“Захищатися легше, ніж атакувати, і росіяни вже створили довгі оборонні позиції”, – сказав фахівець.

У певному сенсі, додав він, Україна вже виграла, не лише стримавши початковий російський наступ, але й повернувши майже половину території, яку війська РФ захопили в перші тижні війни.

“Після перших двох тижнів війни стало зрозуміло, що Росія не досягла своїх цілей. Вони були настільки амбітними, що Україна виграла лише тим, що залишилася суверенною державою. Але питання зараз полягає в тому, чи зможе вона досягти того, чого хоче, а саме повернутися принаймні до кордонів 24 лютого, якщо не відвоювати більше території”, – пояснив Лі.

Експерти переконані: багато що може зводитися до того, з якого боку першими закінчаться боєприпаси. Західні чиновники місяцями передрікали, що Росія ризикує залишитися без них, і хоча цього ще не трапилося, є докази того, що російські постачання є низькими.

 

Згодом наступальний потенціал України буде виснажений через вичерпання досвідчених солдатів, що потенційно зруйнує перевагу в живій силі, якою вона користувалася, вважає Роб Лі. За його словами, Росія матиме шанс відновити свої лінії постачання та бойові можливості, щоб потенційно розпочати майбутні наступальні дії, як це було після того, коли лінії фронту “завмерли” після активних боїв на Донбасі у 2014-2015 роках.

Водночас доля України ставатиме все більш залежною від змінних поза її контролем, таких як рішучість Заходу та наявність західних боєприпасів.

Події в США також можуть виявитися ж значними, переконана Елізабет Шекелфорд. Хоча підтримка Європи є політично важливою, її військовий внесок незначний порівняно з величезною кількістю зброї, яку постачає Вашингтон, майбутні зобов’язання якого “можуть бути під питанням, якщо республіканці виграють Білий дім у 2024 році”.

Якщо Путін зможе перетворити це на багаторічну війну на виснаження, він, ймовірно, зможе дочекатися слабкості України. Це може ще затягнутися на деякий час, але на той момент шанси України справді зменшаться”, – застерегла Шекелфорд, наполягаючи на більшій підтримці партнерами Києва в забезпеченні української армії озброєнням і воєнною технікою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *