Хроніка війни: Бахмут і Соледар тримаються всупереч усьому. Але повністю зруйновані

07:14. Понеділок, 9 січня – 320 день російського вторгнення на територію України. Минулої доби істотних змін на фронтах не відбулося. Генштаб ЗСУ спростував російські заяви про «просування» в районі Бахмута та Соледара, — як і російський «удар відплати за Макіївку» зі «знищенням на місцях дислокації» 600 українських військових під Краматорськом виявився пропагандистським фарсом.

“Бахмут і Соледар тримаються, хоч і повністю зруйновані”, – запевнив у відеозверненні особисто Володимир Зеленський.

Публікуємо хроніку подій, розташовуючи їх у зворотному хронологічному порядку

06:38. Кремлівський олігарх Євген Пригожин намагається виправдати невдачі терористичної ПВК Вагнера у Бахмуті нібито наявністю там “мережі підземних міст”. Про це повідомили у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики згадують заяву Вашингтона про те, що Пригожин хоче захопити Бахмут, щоб узяти контроль над шахтами з гіпсом та сіллю та налагодити свій бізнес. Він намагався виправдовувати важливість шахт навколо Бахмута та Соледара, заявляючи, що вони мають «унікальні історичні та захисні споруди, які діють як мережа підземних міст».

Олігарх говорив, що в шахтах нібито може розміщуватись особовий склад та військова техніка на глибині від 80 до 100 метрів, а також, що там зберігається зброя часів Першої світової війни. ISW пише, що заяви Пригожина, ймовірно, є спробою пояснити невдачі ПВК Вагнера у районі Бахмута.

У Бахмуті йдуть запеклі бої, але Збройні Сили України відбивають атаки росіян та завдають їм «максимальних» втрат в особовому складі. Пригожин визнав, що підконтрольні йому терористи з ПВК Вагнера не можуть прорвати українську оборону в Бахмуті і, найімовірніше, спробує звинуватити у своїх невдачах Міноборони чи військову промисловість РФ. Але зараз не можна стверджувати про провал наступу росіян у районі Бахмута Донецької області – кількість обстрілів та штурмів армії РФ не зменшилася, повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Черевий.

03:25.  У Німеччині не відкидають постачання танків Leopard для підтримки українських військових сил у майбутньому. Про це заявив віце-канцлер, міністр економіки Німеччини Роберт Габек німецької телекомпанії ARD. “Звичайно, це не можна виключати”, – сказав Хабек.

Зазначається, що його коментар з’явився за два дні після того, як Німеччина заявила, що хоче доставити Україні близько 40 бойових машин піхоти Marder до кінця березня. Це рішення Хабек назвав правильним і давно назрілим. Leopard – більш важкі бойові машини, ніж Marder

01:39. Протягом дня російські окупанти завдали 144 ударів по п’яти громадам Сумської області. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький у своєму Telegram-каналі. Зокрема, під обстрілами були Есманська, Миропільська, Новослобідська, Білопільська та Хотинська громади.

«Есманську громаду ворог обстріляв 4 рази з мінометів, «Градів» та ствольної артилерії. Усього було 44 «прильоти». Внаслідок обстрілу пошкоджено чотири приватні будинки місцевих, також школа та сільський клуб. Миропільська громада: росіяни били з мінометів та артилерії. 42 «прильоти» були на нашій території. Ворожі снаряди пошкодили 5 житлових будинків та місцеву ферму», – зазначив Живицький. Новослобідську громаду, за його словами, окупанти обстріляли з мінометів 120 мм калібру, зафіксовано 11 прильотів.

00:59.  Українські захисники знищили ще один російський ударно-розвідувальний гелікоптер Ка-52. Про це повідомляється на сторінці Повітряного командування “Центр” у соціальній мережі Facebook.

“У другій половині дня 8 січня військовослужбовці зенітного ракетного полку повітряного командування “Центр” знищили ще одне вороже повітряне судно”, – йдеться у повідомленні. За підтвердженими даними, здобутком українських захисників став російський ударно-розвідувальний гелікоптер Ка-52.

23:13, 8 січня. Російська Федерація може розпочати новий наступ у Запорізькій області. Про це в інтерв’ю італійській газеті Corriere della Sera заявив представник Головного управління розвідки Вадим Скибицький. У розвідці очікують збільшення інтенсивності навесні та влітку, оскільки армії РФ непросто перекидати війська.

«Ми бачимо посилення тиску на Донеччині. З лютого одним із завдань була повна окупація цього району разом із Луганськом. Поки вони зазнали невдачі. Ймовірно, вони розпочнуть новий наступ у Запорізькій області. А на Харківському напрямі намагатимуться зупинити наш контрнаступ. І вони спробують утримати позиції у Херсоні, де посилюють оборону, а також на особливо стратегічному для них Кримському півострові», – заявив Скибицький.

21:39, 8 січня. Президент України Володимир Зеленський, говорячи про сьогоднішню ситуацію на передовій, зазначив, що тривають важкі бої у Луганській та Донецькій областях.

«Ситуація на передовій за перший тиждень року не зазнала суттєвих змін. Тривають важкі бої у Луганській та Донецькій областях – кожна гаряча точка на цих напрямках добре відома. Бахмут тримається всупереч усьому. І хоча більша частина міста зруйнована російськими ударами, наші воїни відбивають там постійні спроби наступати. Соледар тримається. Хоча там ще більше руйнувань і дуже тяжко. Немає такого клаптика землі біля цих двох міст, на якому не віддав би своє життя окупант за шалені ідеї господарів російського режиму», — сказав глава держави у вечірньому відеозверненні.

За словами президента, це одне з найкривавіших місць на фронті. Він також повідомив, що сьогодні командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський об’їхав війська, які обороняються на підступах до Бахмута та Соледара, і відзначив бійців нагородами за стійкість.

18:37, 8 січня. Російські військові намагаються підтримувати дисципліну розстрілами своїх військовослужбовців. Про це у вечірньому зведенні пише Генштаб ЗСУ.

Генштаб повідомляє, що російські військові залучають Росгвардію для боротьби з панічними настроями серед особового складу на Запорізькому напрямі. Зокрема, за даними Генштабу, 5 січня біля Чистопілля було розстріляно шістьох людей, які говорили про здачу в полон ЗСУ.

Також Генштаб називає спробою дискредитації військового керівництва України розповсюдження росіянами дезінформації про нібито плани ЗСУ обстріляти медичні установи Луганської області.

Російські війська продовжують спроби наступати на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямах та намагаються покращити тактичне становище на Куп’янському напрямку. Генштаб нагадує, що зберігається небезпека авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

Авіація ЗСУ 8 січня завдала 10 ударів по районах зосередження російських військ, а також два удари по позиціях ЗРК росіян. Також за добу збито три ворожі БПЛА та три вертольоти: Мі-24, Ка-52 та ще один, тип якого уточнюється. Ракетні війська та артилерія ЗСУ вдарили по двох районах зосередження живої сили та по складу паливно-мастильних матеріалів окупантів.

Деякі інші події за 8 січня

16:15. Представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий спростував інформацію міністерства оборони РФ про знищення у Краматорську 600 українських військових. «Ця інформація також не відповідає дійсності, як і та, згідно з якою вони знищили всі наші HIMARS. Це — інформаційна операція міністерства оборони РФ у відповідь на успішні дії ЗСУ щодо поразки їх великих скупчень особового складу та центрів логістики нашими високоточними системами знищення. У них такої можливості немає», – сказав Череватий.

15:00. Відбувся черговий обмін полоненими. 50 українських військовослужбовців (33 офіцери, 17 рядових та сержантів) повернулися з російського полону. Стільки ж людей було передано російській стороні. Як зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, серед тих, кого повернули – військовослужбовці із підрозділів спецоперацій та військово-морських сил, тероборони, національної гвардії, прикордонної служби. «33 офіцери та 17 рядових та сержантів. Повертаємо людей, які потрапили в полон на Чорнобильській АЕС, а також захисників Маріуполя, хлопців із Донецького напрямку, з-під Бахмута, а також із Київської, Чернігівської, Херсонської областей та інших регіонів, де точилися бої», – написав Андрій Єрмак.

14:30 РІА Новини: Міноборони РФ оголосило про операцію відплати за удар ЗСУ по російських військових у Макіївці. Відомство заявляє про те, що російська розвідка вирахувала пункти тимчасової дислокації українських військових у Краматорську — два гуртожитки, в яких було 1300 військових. За заявою відомства, внаслідок удару загинули щонайменше 600 українських солдатів. Українська сторона не підтверджує інформацію.

Телеграм-канал УНІАН висміяв це повідомлення, назвавши міністерство оборони РФ “міністерством клоунади”. Мер Краматорська Олександр Гончаренко написав у Facebook, що зруйновано 2 навчальні заклади та постраждали 8 житлових будинків та гаражі.

14:15 УНІАН: Українській розвідці відомо про плани розпочати виготовлення дронів-камікадзе у Тольятті та інших російських містах. Про це заявив в ефірі телемарафону секретар РНБО Олексій Данилов. За його словами, між Москвою та Тегераном існує угода про відкриття відповідного провадження.

Водночас, Данилов прогнозує, що росіяни можуть стикатися з проблемами при виробництві, оскільки шляхи поставки деталей для іранських дронів мають бути перекриті.

13:40. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр: «Зараз дуже важко у Соледарі». З її слів, «На сході ситуація складна. На деяких ділянках Донецької області ми потроху крок за кроком просуваємося вперед. А на деяких наступає ворог. Наступає як регулярна армія, так і приватна».

Маляр зазначила, що російські військові сконцентрували там чималі сили для того, щоб вийти на кордони Донецької області або принаймні із пропагандистською метою захопити бодай якийсь населений пункт.

Вона пояснила, що більшість української армії на сьогодні — це мобілізовані громадяни, тобто непрофесійні військові, яким доводиться важко.

11:40. Голова Херсонської обласної адміністрації Ярослав Янушевич стверджує, що минулої ночі російські військові обстріляли Таврійський район Херсона забороненими запальними боєприпасами. За його словами, жертв серед мирного населення внаслідок обстрілу немає.

11:05. Кремль хоче запропонувати корейський варіант перемир’я, який передбачає поділ України, заявив в інтерв’ю українському телебаченню секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов. «Нам зараз пропонують корейський варіант. Так звана умовна “38 паралель” (по якій проходить лінія поділу між двома Кореями – прим.ред.). Ось тут такі українці, а тут не такі українці… Достеменно знаю, що один із варіантів, які вони можуть нам пропонувати – це «38 паралель», — сказав Данилов.

10:50. Внаслідок обстрілу Краматорська російськими військовими пошкоджено вісім багатоквартирних будинків та два навчальні заклади, повідомив у Facebook мер міста Олександр Гончаренко.

10:40. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило Telegram про удар по гуртожитку медичного університету в Рубіжному (Луганська область), в якому розташовувалися російські військові. За його даними, там загинуло 14 мобілізованих росіян.

10:20. У Соледарі (місто в Бахмутському районі Донецької області) внаслідок російського обстрілу одна людина загинула та одна поранена.

09:50. Губернатор Курської області Роман Старовойт повідомив у «Телеграмі», що провів перший тиждень січня у таборі підготовки ПВК «Вагнер».

09:00. У підконтрольних Росії районах Донецької області (ДНР) українськими обстрілами пошкоджено Старобешівську та Зуївську ТЕС, повідомляють у «Телеграмі» представники місцевої проросійської адміністрації.

08:30. Британська розвідка: Росія готується до наступу ЗСУ на двох напрямках: або на півночі Луганської області, або у Запоріжжі.

01:00. Інститут вивчення війни (ISW): Просування російських військ у Соледарі на Донеччині не гарантує їм повного оточення Бахмута, де зараз ведуться найбільш кровопролитні бої на всьому фронті

У хроніці використано матеріали українських, російських та західних ЗМІ.

Фото: ТБ канал «Україна 24»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *