Пекло на землі: Росія творить в Україні екологічну катастрофу, перші дані жахають

Головна трагедія будь-якого збройного конфлікту – його наслідки. Зазвичай більше говорять про значні людські втрати, руйнування інфраструктури та економічні проблеми. Набагато меншу увагу приділяють екологічним наслідкам війни – хоча вони у довгостроковій перспективі можуть стати причиною багатьох смертей як в Україні, так і в інших країнах.

Точно масштаб екологічної катастрофи, яку принесла в Україну Росія, зараз оцінити неможливо, але деякі цифри все ж таки є, і вони жахають.

За офіційними даними, загинули 6 мільйонів свійських тварин. На території України повністю зникла поліська популяція ведмедя. Знищено щонайменше 50 тисяч дельфінів у Чорному морі. Вони, на думку вчених, гинули від акустичних травм та дезорієнтації, спричиненої підвищеною військовою активністю у Чорному морі, а також від отруєння важкими металами, які потрапляють у воду через розрив снарядів. На тілах деяких особин було виявлено механічні рани та опіки.

Тисячі гектарів ґрунту забруднені шкідливими речовинами. Більшість із них – родючі ґрунти. Точніше, це були родючі ґрунти. Під час та після вибуху боєприпасів відбуваються хімічні реакції, здатні викликати кислотні дощі. Вибухівка, не використана під час вибуху, залишається у вирвах у вигляді сірки або радіоактивних елементів. Ситуація настільки серйозна, що люди на Київщині, де минулої весни йшли активні бойові дії, саджаючи і збираючи врожай зараз, вкорочують собі життя… Сірка входить до складу практично всіх вибухонебезпечних предметів. Цей елемент назавжди залишається у повітрі, а люди, вдихаючи її, забивають альвеоли своїх легень, збільшуючи ймовірність виникнення онкологічних захворювань.

Десятки вугільних шахт затоплені, серед них і та, в якій 1979 року було здійснено підземний ядерний вибух, – це шахта «Юнком» у Донецькій області, на захопленій Росією території. Вона вже кілька років як затоплена, і всім у Москві відомо, яку це несе загрозу не тільки для річок на Донеччині, але також для Азовського моря та всього чорноморського басейну.

Мільйони гектарів лісу вигоріли через обстріли. Майже на 200 тисячах гектарів землі залишилися міни і снаряди, що не розірвалися, і повномасштабні сільськогосподарські роботи на них неможливі аж до розмінування.

У зоні військових дій опинилися близько 12,5 тисяч квадратних кілометрів заповідних територій України. П’ята частина заповідників перебуває під загрозою знищення, вже зафіксовано близько 2000 випадків екологічних збитків. Популяції ендемічних видів рослин і тварин зазнали значних втрат, міграційні види птахів виявилися позбавленими звичних маршрутів і місць гніздування, знищені результати багаторічних проєктів відновлення біологічного розмаїття.

Дикі тварини гинуть від обстрілів та осколкових поранень. Світло-шумове забруднення та вібрації розлякують звірів, руйнується їх кормова база, а при форсуванні річок військовою технікою пально-мастильні матеріали потрапляють у воду та отруюють її. Втрата фауні посилив і той факт, що бої почалися навесні, в період розмноження більшості видів.

Загальні збитки рослинності, включаючи ліси, становлять орієнтовно 4,5 мільярда євро. Оцінити всі завдані збитки можна буде лише після повного припинення бойових дій. За попередніми оцінками вчених, на відновлення екології України знадобиться не менше 15 років, але частина втрат необоротна.

Картування (складання карти найбільш постраждалих місцевостей) та первісна перевірка екологічних небезпек підтверджують, що війна в буквальному значенні токсична. Забруднення ґрунту, повітря, води, руйнування екосистем, лісові пожежі та загибель тварин – прямі екологічні наслідки війни в Україні. Використання різних видів озброєнь – навіть попри те, що поки не було прецедентів застосування так званої брудної бомби та тактичної ядерної зброї, а йдеться про традиційні озброєння, завжди викликає забруднення ґрунту, на відновлення якого потім потрібно багато десятиліть. Наприклад, частина територій Франції та Італії залишаються забрудненими ще з часів Першої світової війни і досі не використовуються для сільського господарства та якихось ще цілей.

Ад на земле: Россия творит в Украине экологическую катастрофу, первые данные ужасаютAP Photo/Sam Mednick

Руйнування інфраструктури, житла, об’єктів енергетики та водопостачання крім горя для людей спричиняє ще й важкі екологічні наслідки. У будь-якому місті руйнація системи водопостачання не лише позбавляє мешканців питної води, а й спричиняє хімічне забруднення. Адже для очищення води використовують реагенти, а коли система очищення та водоканали руйнуються, ці речовини потрапляють у ґрунт, просочуються у ґрунтові води, забруднюють джерела. Наслідком стане не лише поширення бактеріальних інфекцій, а й прогрес онкологічних захворювань. Погіршення здоров’я вже зараз спостерігається серед мешканців деокупованих населених пунктів, прифронтових територій та зон бойових дій.

Удари по  енергетичній інфраструктурі також шкодять екології. Кожен обстріл ТЕЦ, що працює на вугіллі або газі, спричиняє забруднення ґрунту, на якому вона стоїть, і води, в яку потрапляють дрібний пил та частинки хімічних елементів. Хоча, як правило, такі станції після руйнування припиняють свою роботу і не дають довгострокового впливу на довкілля.

война-в-Украине-российская-агрессияUkraine_Russian Defense Ministry Press Service via AP

Існують і непрямі екологічні наслідки війни в Україні, які стосуються всього світу. Йдеться про збільшення викидів CO2. Збитки від забруднення повітря у грошовому еквіваленті вже досягли близько 23,5 мільярда євро, ґрунтів та земель – понад 3,5 мільярда. Ще 11,4 мільярда євро необхідно для усунення збитків, завданих ґрунтам. За вісім місяців війни в атмосферу було викинуто 31 мільйон тонн вуглецю, що приблизно дорівнює кількості, яку виробляє Нова Зеландія за рік. 79 мільйонів тонн парникових викидів може бути вироблено під час відновлення інфраструктури та будівель, зруйнованих російськими військами. 40 українських нафтобаз знищено ракетними ударами, а через пожежі в атмосферу потрапило близько 500 тисяч тон токсичних речовин. Так, війна несе небезпеку людям та природі навіть там, де активні бойові дії не велися.

А там, де точаться бої, під час ракетних та артилерійських ударів зростають викиди CO2 в атмосферу. Це колосальне навантаження на екологію. Наприклад, один радянський танк T-72 (такі активно використовують на війні в Україні) витрачає 250 літрів дизельного палива на 100 кілометрів, бойовий винищувач – близько 5000 літрів гасу за годину польоту. Для порівняння: за 2021 рік в атмосферу було викинуто близько 2  млн тон токсичних речовин, а лише за перші пів року війни в Україні 2022 року викиди в атмосферу склали 46 мільйонів тонн.

война-в-Украине-российская-агрессияAP Photo/LIBKOS

Загальні збитки від війни в сільському господарстві України досягли 4,3 мільярда доларів США. Ось ключові оцінки:

– У структурі пошкоджень найбільші втрати фіксують внаслідок знищення чи часткового пошкодження сільськогосподарських угідь та не збирання врожаю – 2,135 мільярда доларів.

– Сільськогосподарські землі отримали два значні види пошкоджень – мінне забруднення та пряме фізичне пошкодження. Вартість обстеження земель із високим ризиком мінного забруднення та розмінування постраждалих територій оцінюється у 436 мільйонів доларів.

– Південні регіони – окуповані території та ті, де ведуться важкі бої – також є регіонами з найбільш розвиненою іригаційною інфраструктурою. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженої іригаційної інфраструктури – 225 мільйонів доларів.

УкраинаAP Photo/Natacha Pisarenko

– Шкодить не лише пряме пошкодження земель. Окупація, військові дії та мінні забруднення обмежують доступ фермерів до полів та їх можливості для збирання врожаю. Приблизно на 2,4 мільйона гектарів озимі культури загальною вартістю 1,435 мільярда доларів залишаться незібраними внаслідок агресії Росії.

– Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженої сільгосптехніки – 926 мільйонів доларів. РФ цілеспрямовано знищує елеваторні потужності, щоби послабити український агросектор. Збитки від пошкодження чи знищення зерносховищ – 272 мільйони доларів.

УкраинаAP Photo/Felipe Dana

– Оцінювальна вартість загиблої худоби – понад 136 мільйонів доларів. Тварини гинуть не тільки від активних бойових дій, а й від обмеженого фізичного доступу на ферми, нестачі кормів та ненадання ветеринарних послуг. У районах, які зазнали агресії росіян, загинули близько 42 тисяч голів овець і кіз, 92 тисяч голів великої рогатої худоби, 258 тисяч свиней та понад 5,7 мільйона голів птиці. Крім цього, руйнація великих тваринницьких ферм, де росіяни знищили все поголів’я худоби, несе додатковий ризик здоров’ю людей через те, що трупи тварин не утилізовані.

Всі ці дані незаперечно свідчать, що внаслідок російської агресії екологічна ситуація в Україні сьогодні близька до катастрофічної, а в південних районах уже відбувається гуманітарна катастрофа через відключення електрики, води, каналізації.

 Росія принесла із собою в Україну рівень деградації, подібної до якої тут не бачили ніколи.

Міла Рухман, “Деталі”.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, Sam Mednick, LIBKOS, Natacha Pisarenko, Felipe Dana, Російський Defense Ministry Press Service AP

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *