Леонардо Да Вінчі: Я хочу зробити диво

Протягом майже п’яти століть спадщина Леонардо да Вінчі викликає постійний інтерес у вчених. Сьогодні він відомий в першу чергу як художник, шедевральні картини якого прикрашають найвідоміші музеї світу. Таємниця посмішки Мони Лізи досі викликає десятки найбожевільніших теорій, а на знаменитій фресці Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» дослідники бачать передбачення кінця світу …

Однак Леонардо був не менш талановитим винахідником, який відкрив для людства новий етап розвитку. Людина, геній якого був визнаний ще за життя, багато в чому випередив свій час.

Сконструювавши автомобілі за кресленнями Леонардо да Вінчі, дослідники довели, що саме йому належить «авторське право» на парашут, вертоліт, підводне плавання, кулемет, автомобіль і масу інших механізмів, без яких неможливо уявити сучасну цивілізацію. Сучасні випробування приладів, виконаних за кресленнями Леонардо, показали, що вони працюють!

Такий багатогранна людина просто не могла бути невизнаною  і продовжувала наполегливо працювати до самої смерті. Все це викликає великий інтерес навколо життя і поглядів знаменитого творця.

Перед вами збірка найбільш значущих творінь Леонардо да Вінчі, а також факти з життя генія.

Перший в історії велосипед

Леонардо да Вінчі ніколи не поспішав закінчувати своє творіння. Він вважав, що незавершеність – це обов’язкова якість життя. Закінчити – значить вбити! Повільність творця була вражаючою, він роками малював свої полотна. Він міг зробити два-три помахи й на багато днів покинути місто, наприклад, для поліпшення долин Ломбардії або для створення пристосування для прогулянок по воді.

clip_image001

Майже кожна його значна робота є «незакінченою». Багато з його робіт були пошкоджені водою, варварським поводженням, але художник ніколи не виправляв пошкодження, ніби давав право життю втручатися в його творчість, даючи можливість дещо підправляти.

Мона Ліза

Над розгадкою таємниці посмішки Мони Лізи дослідники працюють вже багато років. Практично щороку з’являється вчений, який повідомляє: «Таємниця розкрита!» Деякі вважають, що різниця в сприйнятті виразу обличчя Джоконди залежить від особистих психічних якостей кожного.

clip_image002Комусь це здається сумним, комусь задумливим, комусь лукавим, комусь навіть злим. А деякі вважають, що Джоконда навіть зовсім не посміхається! Інші вчені вважають, що справа в особливостях художньої манери автора. Нібито Леонардо наносив фарби таким особливим чином, що особа Мони Лізи постійно змінюється. Багато хто наполягає на тому, що художник зобразив себе на полотні в жіночому образі, через що і вийшов такий дивний ефект.

L4-lg

Існує версія, що художник, який нібито був бісексуалом, малював не себе, а свого учня і помічника Джан Джакомо Капротті, який перебував поруч з ним 26 років. На користь цієї версії говорить той факт, що Леонардо залишив цю картину йому в спадок, коли  помер в 1519 році.

Кажуть, що саме модель Ла Джоконди довела художника до смерти. Те, що багатогодинні виснажливі сеанси з нею виснажили великого майстра, бо сама модель виявилася біовамп’є. Як тільки картина була написана, великого художника не стало.

Рукопис Леонардо да Вінчі

Леонардо да Вінчі був лівшею і писав «дзеркало» – тобто справа наліво, хоча іноді, наприклад, для листування з чиновниками він використовував звичний стиль письма.

clip_image003

Навколо такої дивацтва майстра ходили чутки. Деякі з дослідників його робіт стверджували, що Леонардо навмисно писав «навпаки», щоб його записи були недоступні невігласам і дурням.

Найцікавіше, що винахідник навмисно допускав помилки в кресленнях, щоб запобігти, кажучи сьогоднішньою мовою, промисловому шпигунству. Додайте до цього неосяжність знань, доступних тільки фахівцям в різних областях. Все це не могло не ввести дослідників в оману. Саме тому багато таємниць геніальності залишаються нерозгаданими для людства.

Автомобіль за ескізами Леонардо да Вінчі

Серед усіх «земних» відкриттів Леонардо слід в першу чергу назвати … автомобіль. Майстер приділив основну увагу двигуну і шасі, тому конструкція «кузова», який міг мати такий автомобіль, до нас не дійшла.

clip_image004

Самохідний універсал да Вінчі був триколісним і приводився в рух звивистим пружинним механізмом. Два задніх колеса були незалежні один від одного, а їх обертання здійснювалося складною системою шестерень.

Крім переднього колеса, існувало ще одне – невелике, поворотне, яке розміщувалося на дерев’яному важелі. Передбачається, що ця ідея народилася у Леонардо в далекому 1478 році.

clip_image005

Але тільки в 1752 році російський механік-самоучка, селянин Леонтій Шамшуренков зміг зібрати «самокерований інвалідний візок», приведений в рух силою двох чоловік, а робочі парові машини з’явилися через кілька десятиліть – в Англії й Франції.

Анатомія людини

clip_image006

Цікавим є той факт, що да Вінчі вважається винахідником карикатурного малюнка – через те, що він часто зображував понівечені людські тіла. Дивно, але схема, намальована Леонардо, допомогла британському кардіохірургу у 2005 році придумати новий спосіб лікування пошкодженого серця. Крім того, вважається, що саме да Вінчі відкрив такі захворювання, як атеросклероз і артеріосклероз.

clip_image008У січні 2005 року дослідники виявили секретну лабораторію Леонардо, створену в приміщенні жіночого монастиря біля церкви Сантіссіма Аннуччіата у Флоренції. Тут були знайдені незаймані фрески майстра, а також кімната для розсічення трупів (Леонардо і його учні розкрили сотні померлих людей, вивчаючи анатомію)

clip_image007

Багатоствольне скорострільне озброєння. Прототип кулемета

clip_image009

Леонардо в листі до Лодовіко Сфорца активно рекламував свої військово-технічні ідеї. Військове нововведення полягало в оснащенні звичайної гармати підіймальним блоком, що дозволяло регулювати кут стрільби й підвищувати точність удару. Це було дійсно цікавий винахід, який міг стати середньовічним аналогом реактивних систем залпового вогню.

clip_image010

Літак

clip_image012

Все життя да Вінчі був буквально одержимий ідеєю польоту. Для початку були проведені розрахунки, які показали, що довжина крила качки (у дворах) чисельно дорівнює квадратному кореню її ваги. Виходячи з цього, Леонардо встановив, що для підйому в повітря літаючої машини з людиною (136 кг) необхідні крила, схожі на пташині і  які мають довжину 12 метрів.

clip_image011

Підводне плавання та катання на лижах

Леонардо любив воду: розробив інструкцію з підводного дайвінгу, винайшов і описав пристрій для підводного дайвінгу, дихальний апарат для підводного плавання.

clip_image013

Всі винаходи Леонардо лягли в основу сучасного підводного обладнання. Крім того, да Вінчі запропонував прислухатися до звуків підводного світу, приклавши вухо до весла, опущеного в воду. Хотілося створити лижі для прогулянок по воді й підводного плавання – пристосування, що дозволяє дихати під водою.

clip_image014

Таємна вечеря

Створюючи фреску «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі дуже довго шукав ідеальні моделі. Ісус має втілити Добро, а Юда, який вирішив зрадити його за цією трапезою, має втілити Зло.

Леонардо багато разів переривав свою роботу, вирушаючи на пошуки засідателів. Одного разу, слухаючи церковний хор, він побачив в одному з молодих співаків досконалий образ Христа і, запросивши його у свою студію, зробив з нього кілька ескізів і етюдів.

Минуло три роки. Таємна вечеря була майже завершена, але Леонардо так і не знайшов відповідної  моделі для Юди. Кардинал, відповідальний за розпис собору, спішив на художника, вимагаючи якомога швидше закінчити фреску.

clip_image015

І ось, після довгих пошуків художник побачив лежачого в жолобі чоловіка – молодого, але передчасно старезного, брудного, п’яного і рваного. Часу на ескізи не було, і Леонардо наказав своїм помічникам доставити його прямо в собор.

З великими труднощами його тягли туди й ставили на ноги. Людина не дуже розуміла, що відбувається, і де він знаходиться, і Леонардо зобразив на полотні обличчя людини, загрузлого в гріхах. Коли він закінчив свою роботу, жебрак, який до цього часу вже трохи оговтався, підійшов до полотна і закричав:

– Я бачив цю картину раніше!
-Коли? — здивувався Леонардо.
Три роки тому, раніше я все втратив. У той час, коли я співав у хорі, а моє життя було сповнене мрій, якийсь художник малював з мене Христа…

Модель механічної людини та схема внутрішньої будови

Вважається, що в 1495 році Леонардо да Вінчі вперше сформулював ідею «механічної людини», іншими словами, робота. За задумом майстра, цей пристрій повинен був являти собою манекен, одягнений в лицарські обладунки й здатний відтворювати кілька рухів людини. Перший механічний пристрій, віддалено схоже на те, що запропонував да Вінчі, було сконструйовано французьким механіком Жаком Вогансоном в 1738 році.

clip_image016

Винаходи і відкриття, зроблені да Вінчі, охоплюють всі галузі знань (їх понад 50!), повністю передбачаючи напрямки розвитку сучасної цивілізації. У багатьох випадках вченим доводилося заново відкривати те, що вже було відкрито Леонардо да Вінчі.

Іноді здається, що винахідник просто хотів вказати людям, скільки нового ще належить відкрити. Так чи інакше, таємниця і спадщина генія залишаться в історії людства назавжди.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *