Метод Фаворського

На уроках з малювання я часто заводжу розмову про художників. Особливо коли діти приходять після школи втомлені, засмучені й не готові відразу приступити до роботи.

У мене є улюблена історія, яку знають усі мої учні. Цю  історію я розповідаю  їм тоді, коли вони вирішують відкрите завдання. Фішка в тому, щоб вони не просто дізнаються про художника, а зацікавлюються ним, запам’ятовують та наповнюються позитивною енергією для подальшого малювання. Відкриті завдання розв’язують ці питання.

Завдання звучить так. Відомий ілюстратор Фаворський Володимир Андрійович, коли робив ілюстрації до книг або виконував деякі замовлення, малював у куточку маленького безглуздого жовтого песика. Але при цьому, на жодній ілюстрації, що дійшла до наших днів, ви не побачите цього песика. Запитання: Навіщо Фаворський малював собачку?

Запитання справді класне. Його можна довго вирішувати. Дітям молодше я ставлю питання, а більш дорослі учні здатні самі його вирішити.

Відповідь досить несподівана та оригінальна. Фаворський малював досить яскравого песика і не помітити його було неможливо. Коли клієнт отримував роботу, він починав обурюватись і вимагати прибрати собачку. Уявіть себе на місці клієнта, коли б вам на полотні з пейзажем зобразили те, що зовсім туди не в’яжеться. Фаворський стверджував, що так і було задумано, це елемент композиції без нього не буде цілісності.

Загалом такі напружені розмови вели лише до одного: замовник не звертав увагу ні на що, крім собачки, чого Фаворський і домагався. Отже, клієнт не помічав недоліки роботи, бо  вся увага була спрямована на собачку. Зрештою, художник погоджувався зафарбувати собачку і задоволений клієнт із задоволенням забирав своє замовлення.

Ольга Черемісова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *