Закарпатські митники допомогли незаконно ввезти в Україну електроніки на 100 млн грн.

В Україні викрили змову групи осіб з посадовими особами Закарпатської митниці Держмитслужби, внаслідок якої до країни було незаконно ввезено електронну техніку на 100 млн грн. Їхня діяльність призвела до ненадходження до держбюджету понад 14 млн грн – через навмисне ухилення від сплати податку на додану вартість та мита в особливо великих розмірах. Наразі техніку арештовано, а одному з громадян повідомлено про підозру.

Про це повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ). Там зазначили, що незаконно в країну були ввезені:

  • мобільні телефони;
  • ноутбуки;
  • аксесуари.

“Група осіб за попередньо розробленим злочинним планом організувала ввезення товарів із порушенням встановлених митних правил. … Організатор схеми домовився з певними особами на території сусідньої країни, які надали водієві митні та інші документи, необхідні для вивезення вказаних товарів в Україну”, – розповідають суть схеми у БЕБ.

В Україну незаконно ввезли мобільні телефони, ноутбуки тощо

Приховати ж вантаж від митного контролю та митного оформлення водій, зазначають там, вдалося за сприяння посадових осіб Закарпатської митниці. Так:

  • водій обрав на пункті пропуску транспортну смугу “зелений коридор”, що засвідчує відсутність товарів, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та податку;
  • службовці Держмитслужби здійснили реєстрацію іншого транспортного засобу з іншим реєстраційним номером, ззовні схожого на транспортний засіб, яким перевозився вантаж;
  • “шляхом бездіяльності вони забезпечили непроведення контрольних заходів щодо перевірки дотримання митних правил”.

Таким чином, на територію України без декларування потрапила різноманітна техніка відомого світового бренду. … Внаслідок вчинених дій група осіб… ухилилася від сплати до Державного бюджету України суми податку на додану вартість та мита у розмірі майже 14 млн грн”, – повідомили у БЕБ.

При цьому там наголосили: посадові особи пункту пропуску Закарпатської митниці Держмитслужби також здійснили службову підробку документів. Для цього вони за попередньою змовою:

  • склали свідомо неправдиві офіційні документи;
  • внесли до офіційних документів свідомо неправдиві відомості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *