Угорський гамбіт: в чому проблема наших сусідів? (відео)

Угорщина є давньою сусідкою України, так склалося історично. На жаль, сусідкою виявилася не найкращою. Це показали й дії та заяви угорського уряду під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. Замість всебічної підтримки свого сусіда, який нині веде важку безкомпромісну війну на своїй території із жорстоким агресором, Угорщина практично і весь час підіграє російському агресору. Мова й про блокування допомоги з боку ЄС для України на наступний рік, і про протидії санкціям щодо кремля та його посіпак, заборона прямого транзиту зброї від західних партнерів тощо. На додачу ще й постійні натяки на територіальні претензії – а саме на українське Закарпаття, які висловлюють деякі угорські політики. І якби мова йшли лише про маргіналів чи радикалів. Але власне й сам голова уряду, прем’єр Орбан не цурається таких натяків. Як-от з’являючись привселюдно у шарфі з обрисами так званої Великої Угорщини, де є нинішня територія українського Закарпаття. При цьому якщо згадати тисячолітню історію нашого сусідства, то й тоді було не все гаразд. Угорщина неодноразово вчиняла страшні злочини як на території Закарпатті, так і у багатьох регіонах України як під час Першої та Другої світових воєн. Звідки корені цієї агресивної політики? Чому Угорщина досі має територіальні претензії до країн-сусідок? І чому врешті-решт практично завжди встає на бік країн-загарбників? На теренах соціальних мереж ми знайшли на дану тему цікаву розмову відомого гросмейстера Адріяна Михальчишин та політолог, офіцер полку “Азов” Юрій Михальчишин. Подаємо також текстовий варіант їхньої розмови у скороченому варіанті…

Юрій Михальчишин:

— (Нещодавно прозвучала) абсолютно скотська заява угорського прем’єр міністра про те, що війна в Україні може припинитися лише тоді коли Сполучені Штати Америки припинять підтримувати українське військо озброєнням та боєприпасами.

Це наратив явно кремлівський по своїй суті. І констатує, що голова уряду нашої західної сусідки, яка межує з українським Закарпаттям стоїть в один ряд з очільниками держав-агресорів – це є Путін та Лукашенко.

Але справа не лише у цьому моменті – позиція Угорщини має глибокі історичні та геополітичні, і навіть ментальні корені.

Адріян Михальчишин:

— Мене завжди дивував вислів відомого чеського славіста Шафарика, який колись сказав, що найбільше нещастя в історії слов’ян був прихід угорців на територію Паннонської долини.

Угорці абсолютно інший народ, він не належить до слов’янської групи, якими він оточений… Їхні найближчі родичі – ханти, мансі і башкіри. В них було десять племен – з тюркської “онгур” – які складали їх первинні утворення. Йдеться про період Великого переселення народів – з 3-го по 5-те століття нашої ери. Потім у 8-му столітті вони чомусь перейшли Волгу і Дон, мабуть щось сталося з кліматом. Він став для них несприятливим. І вони прийшли на землі Хазарського каганату. А згодом з трьома племенами хазарів рушили у район Південного Буга.

— Як правильно угори чи мадяри?

— Скоріш угори. Хоча вони самі тепер не можуть зрозуміти до кінця чи вони є угро-фіни чи тюркські племена. Тому “онгур”, тюркське слово, мабуть більш правильніше описує їхню етнічну приналежність.

Князь Арпад перетинає Карпати. Фото Вікіпедія

— Коли Угорщина стала створювати клопоти усім своїм сусідам?

— З самого початку. У 895 році під керівництвом Арпада відбувся перехід через Карпати, хоча є деякі свідоцтва, що перехід був з боку Трансільванії, тобто іншим шляхом. При чому на території Паннонської долини жило тоді десь 200 тисяч різних словян. Але на той момент всі держави, тобто тодішні політичні утворення, так би мовити князівства, ослабли.

І 50-70 тисяч угорців дуже легко їх перемогли, потім асимілювали і навіть брали в рабство. Вони були дуже агресивними. І у той час доходили навіть до Іспанії та Константинополя.

Агресія продовжувалася поки Римський папа не прийшов до думки, що угорців треба христианізувати. І в 1001 році король Стефан (справжнє ім’я він мав тюркського походження) прийняв християнство і вони трохи заспокоїлись. Досить надовго.

Згодом Оттоманська імперія почала свій похід в Європу через Константинополь. І при цьому оттомани захопили навіть більшість територій Угорщини, і вона була під окупацією. Це мова про 1500-ті роки. Зокрема знаменту битву під Могачем угорці програли. У результаті Віденської битви оттомани відійшли. І угорці значно посилилися.

З 17-го століття Угорщина була у союзі з Габсбургською імперією. Але у 1848 році угорці виступили проти імперії. Так звана “Весна народів” відбулась для створення національних держав та утворень, але угорцям нічого не бракувало. Врешті-решт для умиротворення угорців були навіть викликані російські війська.

— Тоді Росія вже тоді відігравала роль “жандарма Європи”, яку вона і зараз не проти б відіграти…

— Так, і врешті досягнуто угорсько-австрійського компромісу, була створена дуальна (подвійна) імперія, Австро-Угорська імперія…

На той момент до складу Угорщини входила практично ціла Адріатика, ціла Хорватія. Тоді вона була морською державою. Цим були незадоволені всі слов’яни – особливо хорвати і чехи.

Друга світова війна і злочини Угорщини в Україні

Юрій Михальчишин:

— Для українців Друга світова війна розпочалася після 14 березня 1939 року. Коли на прголошену незалежну республіку Карпатську Україну напало 40 000 угорських загарбників.

І, до речі, це є перша війна в якій фашистських угорський режим отримав хоч і короткотривалу, але відсіч. Закарпаття, яке входило у міжвоєнний час до складу Чехословаччини було об’єктом ласих поглядів угорців впродовж 1920-30-х років. Чехословаччина почала розвалюватися після Мюнхенської змови. Навесні 1939 року оголосила незалежність спершу Словаччина, а другою – Карпатська Україна.

Угорські війська підійшли до кордонів – напали спочатку на словаків, Словаччину, а потім на українців. І окупували Підкарпатську Русь (нинішнє Закарпаття)…

Вони дуже жорстоко вели себе на території Карпатської Русі. Там була організована система фашистського терору, збудовано концтабори для українців. За весь час угорської окупації 70 000 закарпатців побувало у цих концтаборах!

Наступна ганебна сторінка історії Угорщини – це винищення євреїв упродовж 1941-44 років. В тому числі євреїв Закарпаття. І це також злочин про який слід сьогодні нагадувати (…)

Цікаво, що у війну проти Радянського Союзу Угорщина, яка була учасником пакту з Німеччиною, Італією та Японією вступила не одразу 22 червня 1941 року. А чекала ще тиждень.

Поки якісь літаки, невідомі досі звідки, бомбардували місто Кошице, словацке. Місто, яке вже було окуповане угорцями на той момент. Після цього угорський корпус вступив у війну.

Цей корпус доєднався до 17-ї німецької армії. Наступали вони територією Південно-західної України, брали участь у так званому Уманському котлі, де було закрито дві радянські армії. Після цього – на території Дніпропетровської, Запорізької областей…

У грудні 1941 року угорці пішли на “зимові квартири”. Перекинули свій корпус у Кошице, там перезимували. Тобто перша зима війни була для них досить “лайтовою”.

Їхня 2-га армія з весни 1942 року дислокувалася вже на українському Донбасі. І потім пішла на Дон.

А потім був Сталінград. Під яким полягла “героїчна” угорська Друга армія. Так її називає теперішній уряд Угорщини. Втрати угорців були страхітливі. В тому числі на Воронежському фронті. Їх радянський танковий каток просто розрізав навпіл. Йдеться про сто тисяч загиблими. Це зима 1942-43 років…

До речі, угорська армія не лише воювала на фронті, але й ще забезпечувала окупаційний режим. В Україні зокрема. За весь цей час війни по території України пройшло до півмільйона угорців, угорських окупантів…

Також не можна забувати про угорські воєнні злочини. У нас про них мало говорять. Але треба про це не забувати. Мова йде, наприклад, про злочинну розправу над мешканцями містечка Корюківка на Чернігівщині.

1-2 березня 1943 року угорська 105-а дивізія та карателі СС, які були етнічними росіянами спалили заживо понад 5000 місцевих мешканців. Ця трагедія абсолютно без аналогів за часів Другої світової війни…

Угорські гонведи за роботою в селі на правому березі Дону, 1942 рік. Іноді селян за зв’язки із партизанами кидали в ями, які вони самі ж викопували, і влаштовували імітацію страти. Але частіше розстрілювали / Фото: FORTEPAN

А загалом на Чернігівщині за роки війни від рук угорських карателів загинуло понад 50 000 мешканців. Це лише на Чернігівщині. І ми не говоримо про інші регіони. Тобто мова йде про десятки тисяч українців, які загинули від рук угорських окупантів!

І про це у нас, на жаль, навіть не пишуть в шкільних підручниках. Не кажучи вже про те щоб будувати на цьому державну політику нашої історичної пам’яті.

Мій дід, сам з Чернігівщини, розповідав (як було під час війни. – ред.): так, німці були дисципліновані та жорсткі, італійці були веселі і жартівливі, румуни крали мідні ручки від дверей та курей, а ось угорці стріляли місцевих собак і кидали у криниці, що місцевим господарям просто максимально напаскудити.

Не слід також забувати, що під час Другої світової війни угорський окупаційний режим лютував у Закарпатті. Там жертвами стало понад 100 тисяч закарпатських євреїв. І більшість з них депортували на територію окуповану німцями.

Тобто Угорщина своїх громадян, як вона вважала, окупувавши Закарпаття, віддала на поталу німцям.

Лише у районі Кам’янець-Подільського розстріляно було понад 20 000 закарпатських євреїв у 1941-42 роках. Це також є ті злочини про які не варто забувати (…)

Угорці підтримували гітлеризм до останнього. Угорська перша армія обороняла Карпатські перевали з березня по жовтень 1944 року. На території Львівщини, Івано-Франківщини та Закарпаття.

Потім Угорщина забажала вийти з війни… Але на зміну Міклошу Горті прийшов новий фашистський режим Ференца Салаші. Це був реально радикальний угорський фашизм. І вони до останнього залишалися союзниками Третього райху.

Півроку ще вели активні бойові дії, захищалися разом з гітлерівцями у Будапешті, організували контрнаступ у районі Балатону навесні 1945 року. І були найбільш дієвими союзниками Гітлера.

А далі (після війни) Угорщину позбавили всіх її (колишніх) завоювань. Всі Віденські протоколи були ліквідовані.

Адріян Михальчишин:

— Зараз Угорщина в певному плані підтримує Росію. Хоча сам Орбан, прем’єр, розповідає, що угорські сім”ї не будуть терпіти через Україну. Не будуть платити гроші тощо. І така риторика націлена на своїх, на свій народ… (Однозначно) Орбан глибоко погруз у російському болоті.

— Він є союзником Росії чи просто попутником?

— На початку 1990-х він був налаштований антиросійськи,
але потім побачив економічні вигоди від співробітництва з Росією. І використовує всі шанси, які йдуть на його користь. …

— А перспектива його (подальша) яка?

— В Європарламенті та ЄС є вже багато голосів, які хочуть Угорщину трохи “притиснути” політично і можливо навіть виключити з ЄС… У Європарламенті угорці (“Фідес” – ред.) також примикають до трійки парій, які є проросійськими. Фінансуються з Росії, мають там фінансові інтереси.

А це дає підстави для подальших роздумів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *