З 1 січня тарифи на електроенергію різко зростуть: деталі

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. Принаймні, ціни на опалення точно не можуть зростати, поки триває воєнний стан і ще 6 місяців після його закінчення. А ось з електрикою такої заборони немає. Стало відомо, що ціна на електроенергію почне різко зростати з 1 січня. Однак на даному етапі підвищення торкнеться тільки підприємців. Для побутових споживачів ціни залишаться на старому рівні.

Підвищення буде поступовим

Рішення про підвищення тарифів було прийнято Укренерго, але для цього підвищення є поетапною заслугою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

електроенергія
Спочатку був план підвищити ціни на передачу електроенергії відразу на 28,9% (до 445,4 грн/МВт-год). Тоді як тариф на диспетчеризацію має зрости одразу на 36,7% (до 84,91 грн/МВт-год. Однак у НКРЕКП вирішили, що це буде справжнім ударом для українського бізнесу. Компанії не зможуть адаптуватися до нових цін, в результаті чого почнуть масово припиняти виробництво. У зв’язку з цим підвищення буде поступовим, а саме:

  • З 1 січня тариф зросте на 10%.
  • З 1 квітня ще 13,1%
  • З 1 липня ще 12,7%.

Що стосується цін на диспетчеризацію, то підвищення відбудеться наступним чином:

  • З 1 січня – на 9,9%.
  • З 1 квітня на 18,4%.
  • З 1 липня на 18,1%.

«В результаті коригування цих тарифів середнє зростання цін на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів становитиме близько 15 копійок за кВт-год. При цьому середнє підвищення цін на електроенергію для промислових енергомістких споживачів становитиме близько 4 коп.

Укренерго не задоволене таким рішенням

В Укренерго розкритикували рішення про поетапне підвищення тарифів. Кажуть, що це буде абсолютно неефективно. Цього буде недостатньо для забезпечення фінансування поточних витрат компанії.
Чи відчує все це простий народ? Звичайно! Підприємці будуть змушені переглядати ціни на товари і послуги, щоб хоча б утриматися на плаву.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *