Викриття російського військового підрозділу, що стоїть за різаниною в Бучі. Відео дослідження The New York Times

Коли у квітні з’явилися відео та фотографії, на яких видно тіла десятків мирних жителів, розкидані по вулиці в Бучі, українці та решта світу висловили жах і обурення. Але в Росії у чиновників була зовсім інша реакція: заперечення.

Президент Володимир Путін назвав жахливу сцену «провокацією» і заявив, що російська армія не має до цього відношення.

Але восьмимісячне візуальне розслідування The New York Times дійшло висновку, що виконавцями масового вбивства на вулиці Яблунській були російські десантники з 234-го десантно-штурмового полку під командуванням підполковника Артема Городілова.

Докази свідчать про те, що вбивства були частиною навмисних і систематичних зусиль безжально забезпечити шлях до столиці, Києва. Солдати допитували та страчували неозброєних чоловіків призовного віку та вбивали людей, які мимоволі перетиналися їм шлях — чи то діти, які втікали з сім’ями, чи місцеві жителі, які сподівалися знайти продукти, чи люди, які просто намагалися повернутися додому на своїх велосипедах.

Ми ідентифікували 36 українських жертв, убитих на вулиці Яблунській. Докладніше про їхні останні моменти.

Журналісти Times провели місяці в Бучі після того, як російські війська відступили, опитуючи жителів, збираючи величезну кількість записів камер спостереження та отримуючи ексклюзивні записи з урядових джерел. У Нью-Йорку дослідники Times проаналізували матеріали та реконструювали вбивства на одній вулиці з точністю до хвилини. Одні з найбільш переконливих доказів причетності 234-ї включали записи телефонних розмов і розшифровані позивні, які використовували командири на російських радіоканалах.

Усе це вказує на нахабну та криваву кампанію, яка перетворила тиху приміську вулицю на те, що мешканці зараз називають «дорогою смерті».

Історично склалося так, що журналісти та слідчі покладалися на одну фотографію чи відео, щоб викрити жорстокість війни. У 1992 році журнал Time опублікував на своїй обкладинці фотографію виснаженого в’язня в Боснії. Майже 20 років потому на відео зафіксовано страту полонених бійців Тамільськими тиграми в останні дні громадянської війни на Шрі-Ланці.

Те, що відрізняє докази, виявлені в Бучі, – це масштаб і деталі, які пов’язують один підрозділ та його командира з конкретними вбивствами, що може мати наслідки для поточних розслідувань. Міжнародний кримінальний суд (ICC) вже розслідує можливі воєнні злочини та інші звірства в Україні.

«Цей вид цифрових доказів — це кардинальна зміна, особливо порівняно з минулими розслідуваннями, наприклад у колишній Югославії», — сказав Метью Гіллетт, старший викладач Університету Ессекса, який раніше працював у міжнародних кримінальних судах. «Якщо будь-які українські справи потраплять до міжнародного суду, такого як I.C.C., це має містити значний відеокомпонент».

Зняли на камеру, розшукали через телефон: російські військові вбили десятки людей у Бучі

Ексклюзивні телефонні розмови, документи, інтерв’ю та тисячі годин відео розкривають, як російський десантний підрозділ у березні вбив десятки людей на одній вулиці.Ось деякі з основних висновків розслідування.

Винуватцем виступає підрозділ десантників

Хоча в Бучі були присутні різні військові підрозділи, а кількість загиблих по всьому місту сягнула понад 400 осіб, The Times назвала 234-й полк, десантний підрозділ, що базується в місті Псков на заході Росії, як головного винуватця у вбивствах на вулиці Яблунській. Подібні ВДВ вважаються одними з найкраще підготовлених і оснащених у російській армії. Докази участі 234-ї включають військову техніку, уніформу, радіомовлення та пакувальні листи на ящиках з боєприпасами. Військові експерти з Джейнса та Інституту вивчення війни надали інформацію про російську бронетехніку та її маркування, а також про тактичні операції, які можна побачити на візуальних доказах.

Телефонні записи як цифрові відбитки пальців

Жителі Бучі розповідали, що коли російські військові їх допитували, вони часто відбирали телефони. Підозрюючи, що військові могли також забрати телефони жертв, наші журналісти отримали від української влади базу даних усіх дзвінків і повідомлень, які надходили з Бучанського району до Росії протягом березня. Опитуючи родичів жертв, ми збирали їхні номери телефонів і перевіряли, чи є вони в базі даних.

Виявилася жахлива картина: солдати регулярно використовували телефони жертв, щоб дзвонити додому в Росію, часто лише через години після їх убивства.

Проаналізувавши телефонні номери, набрані російськими солдатами, і виявивши профілі в соціальних мережах, пов’язані з членами їхніх родин, The Times підтвердила особу двох десятків десантників як членів 234-го полку. У багатьох випадках ми опитували їхніх родичів і спілкувалися з деякими самими бійцями, двоє з яких підтвердили, що були у 234-й і служили в Бучі. Ми порівняли наші висновки з особистими даними, отриманими з витоку та офіційних російських баз даних, наданих Центром перспективних оборонних досліджень, некомерційною організацією у Вашингтоні, округ Колумбія.

Матері, батьки, діти: звичайні громадяни як жертви

The Times вперше ідентифікувала три десятки людей, убитих на вулиці Яблунській у березні. Ми перевірили свідоцтва про смерть більшості цих жертв, і основною причиною смерті були вогнепальні поранення.

Жертвами були жителі Бучі та сусідніх міст, різного віку та професій. Серед жертв, убитих 5 березня російськими десантниками, 52-річна Таміла Міщенко та її 14-річна дочка Анна. Вони були серед чотирьох жінок, які тікали з Бучі, коли російські військові обстріляли їхній синій мінівен.

Майже всі жертви, які ми ідентифікували на вулиці Яблунській, були цивільними або українськими військовополоненими. Їхні вбивства можуть бути переслідувані Міжнародним кримінальним судом і вважатися воєнними злочинами згідно з міжнародним гуманітарним правом. Через їх систематичний і масовий характер вбивства в Бучі також можуть бути кваліфіковані як злочини проти людства. Росія не приєдналася до I.C.C. і навряд чи співпрацюватиме в будь-яких потенційних майбутніх справах, пов’язаних із російськими солдатами.

Вбивства не були випадковими актами насильства

Жертви на вулиці Яблунській не загинули під час перехресного вогню між російськими та українськими військами і не були помилково розстріляні в тумані війни. Наше розслідування показує, що російські війська навмисно вбили їх, мабуть, у рамках систематичної «зачистки» для забезпечення шляху до столиці. Десятки мирних жителів були розстріляні. В інших випадках чоловіків, підозрюваних у зв’язках з українськими військовими, затримали та стратили.

Злочини ланки командування

Керував діями десантного підрозділу в Бучі командир полку 234-ї підполковник Артем Городілов. Слідчі Times отримали документи, які підтверджують позивний, який він використовував під час спілкування по радіо зі своїми військами. Камери відеоспостереження на вулиці Яблунській зафіксували частину цієї радіобалачки, встановивши, що командував підполковник Городілов, а двоє бійців 234-ї, які служили в Бучі, підтвердили в інтерв’ю, що він був там.

Після відступу російських військ з Київської області підполковник Городілов у квітні отримав звання полковника від тодішнього начальника ВДВ генерал-полковника Андрія Сердюкова. Церемонія відбулася через кілька днів після того, як з’явилися шокуючі кадри з Бучі.

Ні генерал Сердюков, ні тодішній безпосередній начальник полковника Городілова, генерал-майор Сергій Чубарикін, публічно не оголосили про розслідування різанини в місті, незважаючи на всесвітнє обурення фотографіями. Як старші офіцери, вони остаточно відповідають за дії сил під їх командуванням. Не припинивши і не розслідуючи звірства в Бучі, вони врешті могли понести за них відповідальність.

Міністерство оборони Росії, посольство Росії у Вашингтоні та полковник Городілов не відповіли на запити про коментарі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *