Угорщину позбавлять грошей ЄС через невирішені проблеми з верховенством права

Брюссель попередив, що призупинить більшу частину регіональної допомоги Угорщини, оскільки уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана не запровадив реформи, спрямовані на забезпечення незалежності судової системи країни

Про це пише Financial Times.

У четвер Єврокомісія повідомила, що досягла загальної угоди з Будапештом щодо фінансування бюджетного періоду 2021-2027 років. Однак основна частина з 22 млрд євро поки не може бути виплачена, оскільки Угорщина ще має виконати низку умов щодо верховенства права.

Це рішення підкреслює фіскальні проблеми, з якими стикається Орбан, який дуже хоче розблокувати фінансування ЄС після різкого падіння угорського форинта.

Зазначається, що Будапешт протягом багатьох років бореться з Брюсселем через свою репутацію щодо верховенства права, яке, на думку критиків, загрожує справедливому та прозорому розподілу грошей платників податків ЄС.

Міністри ЄС минулого тижня підписали рішення Комісії про припинення фінансування близько 6,3 млрд євро через порушення верховенства права.

Рішення, прийняте в четвер, впливає на ширший пул європейських коштів і стосується положень, пов’язаних із Хартією основних прав ЄС, які тепер є частиною бюджетного законодавства блоку.

У Брюсселі також заявили, що певні виплати будуть припинені через закон Угорщини, який дискримінує людей на основі їх сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Минулого тижня Рада ЄС схвалила заявку Угорщини на частку фонду відновлення COVID-19 через півтора року після того, як Будапешт вперше подав свій запит на отримання грошей. Але виплати за цією схемою також не будуть здійснюватися, доки не будуть введені в дію ключові реформи верховенства права, серед яких зміни, що забезпечують незалежність судової системи.

  • 18 вересня Європейська комісія рекомендувала заморозити виплату Угорщині на 7,5 млрд євро через порушення принципів верховенства права.
  • 30 листопада Єврокомісія підтвердила це рішення, оскільки Угорщина мала час до 19 листопада, аби ухвалити 17 реформ, узгоджених з ЄС протягом літа, але не зробила цього.
  • Помстою за чітку і тверду позицію Єврокомісії є те, що Угорщина намагається блокувати майже кожен пакет санкцій ЄС проти Росії.

Європейська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *