Головні 10 тез із промови президента України Володимира Зеленського перед американським Конгресом (відео)

1. Зеленський заявив, що американці не просто допомагають Україні у боротьбі проти російської агресії, а й інвестують також у власну та світову безпеку. Він закликав до продовження фінансової підтримки з боку США.

“Ваші гроші – не благодійність. Це інвестиція у глобальну безпеку та демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально”, – сказав президент, звертаючись до обох палат Конгресу.

2. Президент наголосив, що війна в Україні не може бути заморожена або відкладена.

“Її не можна ігнорувати у сподіванні, що океан захистить. Від США до Китаю, від Європи до Латинської Америки, від Африки до Австралії – весь світ занадто пов’язаний і залежний один від одного, щоб почуватись у безпеці, коли відбуваються такі битви”, – заявив український лідер.

3. Зеленський нагадав, що у цю мить на території України тривають жорстокі бої, однак військові боронять свою землю.

“Перш ніж приїхати сюди, я був на фронті у Бахмуті. На сході України російські збройні сили, найманці намагалися захопити Бахмут починаючи з травня, однак український Бахмут стоїть. Минулого року там мешкали 70 тис. людей, а нині залишилося лише кілька цивільних. Кожен сантиметр цієї землі просякнутий кров’ю. Донбас кілька разів переходив із рук у руки в запеклих і навіть рукопашних боях. Але український Донбас стоїть”, – сказав він.

4. Президент наголосив, що російські окупанти мають значно більшу перевагу в артилерії, боєприпасах, ракетах та літаках, ніж будь-коли мала Україна, однак Сили оборони тримаються.

“Російська тактика є примітивною. Вони спалюють і знищують все, що бачать. Вони надсилають злочинців на війну, вони кинули проти нас все, що могли, як і інші тиранії. Знаменита битва Другої світової війни, коли хоробрі американські солдати билися з гітлерівськими під час Різдва 1944 року. І хоробрі українські солдати роблять це саме під час цього різдвяного періоду. Україна тримає лінію і ніколи не здасться”, – сказав він.

5. Український лідер закликав надати Україні більше саме військової допомоги.

“Для того, щоб окупанти відійшли, потрібно більше боєприпасів. Це як битва під Саратогою – битва у Бахмуті визначить те, як будуть розвиватися події. Якщо ваші системи Patriot припинять терор Росії проти наших міст, це захистить нашу свободу. Коли Росія не може дістати наші міста, вона намагається зруйнувати їх іншими способами. І в цій геноцидній війні РФ знайшла союзника – Іран, який надсилає їй сотні смертоносних дронів. Це загроза для нашої критичної інфраструктури. Один терорист знайшов іншого – це лише питання часу, коли вони завдадуть удару по наших інших союзниках, якщо ми їх не зупинимо зараз. Це треба зробити”, – підкреслив він.

Водночас нагадав, що Україна не проситиме американських військових битися за неї: “Українські військові можуть чудово оперувати американськими танками, і літаками також”.

6. Президент України зазначив, що народ Росії не зможе стати вільним, допоки ним керує нинішній режим.

“Росіяни матимуть шанс бути незалежними і вільними лише тоді, коли вони переможуть Кремль у своїй голові. Однак битва продовжується, і Кремль треба перемогти на полі бою”, – сказав політик.

7. Зеленський закликав конгресменів посилити санкції проти Росії та “притягнути до відповідальності терористів за агресію”. Він зазначив, що американський лідер Джо Байден підтримав його мирний план із 10 пунктів, але додав, що кожен конгресмен може допомогти в його реалізації.

8. Український лідер висловив переконання, що наступний рік буде ще складнішим, але він стане роком спільної перемоги для українців та американців.

“Наші два народи є союзниками у спільній битві. І наступного року буде поворотний пункт. Я знаю, це буде той момент, коли українська мужність і американська рішучість повинні гарантувати майбутнє нашої спільної свободи, свободи людей, які відстоюють свої цінності”, – підкреслив Зеленський, виступаючи англійською.

9. Президент заявив, що українці святкуватимуть цього року світле свято Різдва Христового, попри звірства війни.

“Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе не згасне“, – запевнив він.

10. Зеленський зазначив, що попри всі непередбачувані обставини, Україна не впала, а живе і процвітає. Це він назвав спільною перемогою українців, Заходу та Європи.

“Я радий оголосити про першу нашу спільну перемогу над Росією – ми перемогли за уми світу. Ми не маємо страху і ніхто ніколи не повинен мати страху у світі. Українці здобули цю перемогу, і це надає хоробрості і натхнення для усього світу. Американці здобули цю перемогу, тому що вам вдалося об’єднати глобальну спільноту довкола захисту свободи і міжнародного права. Європейці здобули цю перемогу і стали набагато сильнішими, аніж були раніше. Російська тиранія втратила контроль над нами і ніколи не буде впливати на наші уми”, – заявив український лідер під оплески Конгресу.

Він закінчив свою промову, сказавши, що наша держава досягне “абсолютної перемоги”, повторивши свої слова з початку виступу: “Україна жива і сильна”.

Наприкінці виступу в Конгресі президент передав бойовий прапор із Бахмута як прояв вдячності за допомогу. Після цього спікерка Палати представників Ненсі Пелосі подарувала Зеленському прапор США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *