У Японії заявили про нездатність економіки Китаю випередити США

У найближчі кілька десятиліть номінальний валовий внутрішній продукт Китаю навряд перевищить ВВП США. Це випливає з оцінки Японського центру економічних досліджень, який минулого року відмовився від прогнозу, що дві найбільші економіки світу поміняються місцями у 2033 році. Про це повідомляє газета Nikkei.

Аналітики зазначають, що китайська економіка сповільниться внаслідок жорсткої політики боротьби з COVID-19 та її наслідків та посилення обмежень США на експорт до Китаю. Також, за їхніми словами, у довгостроковій перспективі брак робочої сили, спричинений скороченням населення країни, гальмуватиме економічне зростання КНР.

За оцінками Японського центру економічних досліджень, у 2030 році темпи зростання китайського ВВП впадуть нижче рівня 3%, а ще через п’ять років знизяться до 2,2%. КНР повільно наближатиметься до Сполучених Штатів, однак у 2035 році, згідно з цим прогнозом, її ВВП досягне лише позначки 87% від американського і вже ніколи його не пережене.

Раніше голова КНР Сі Цзіньпін поставив за мету перетворити Китай на розвинену країну протягом наступного десятиліття, для чого темпи зростання економіки повинні становити близько 5%. Однак на сьогодні ще ніде, навіть у самому Пекіні, не усвідомили наслідків, до яких призведе скорочення зростання ВВП Китаю до 2,5%. По-перше, якщо припустити, що в США зростання становитиме 1,5% за аналогічних темпів інфляції та стабільного обмінного курсу, то Китаю не вдасться обігнати Америку як найбільшу економіку світу до 2060 року, якщо це взагалі відбудеться, пише Financial Times.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *