Спершу фігуранта “Реєстру держзрадників” Нестора Шуфрича справді хотіли зняти з посади голови комітету з питань свободи слова. Для цього навіть ініціювали об’єднання двох комітетів – Комітет гуманітарної політики та Комітет з питань свободи слова. Але все дуже швидко змінилося. Про це йдеться у матеріалі на сайті Руху “ЧЕСНО”.

13 грудня 2022 року парламент змінив голів кількох комітетів, але Шуфрича не зачепив. Голоси ОПЗЖ “Слузі народу” досі потрібні, зокрема саме ними протягували містобудівну “реформу”, йдеться у матеріалі.

Нині у парламенті депутати ініціювали збір підписів, щоб позбавити тих, хто був обраний від проросійської партії ОПЗЖ, мандатів. Наразі є вже понад 50 підписів. Треба 150.

“В умовах воєнного стану в країні має діяти єдина політика щодо усіх колаборантів – нардепів-втікачів, медійників, які поширювали наративи кремля, проросійських політичних партій тощо. Тут не може бути подвійних стандартів чи неоднозначних трактувань, бо тоді не працюватиме єдина логіка державної політики. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні в судовому порядку заборонили 16 проросійських партій, зокрема найбільшу ОПЗЖ, а ЦВК не визнає обраними нардепами наступними за черговістю кандидатів від цієї партії. Логічно було б, якби й її чільні представники не обіймали керівні посади чи не мали представницьких мандатів на місцевому і національному рівнях. Саме тому Рух ЧЕСНО разом із низкою інших громадських організацій та ЗМІ вимагає від Верховної Ради невідкладно розглянути постанову щодо зняття з посади голови Комітету з питань свободи слова Шуфрича, який був обраним в 2019 році від забороненої партії ОПЗЖ”, – йдеться у повідомленні.

У Русі “Чесно” наголошують, що неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, які й інші народні депутати від ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці.

Натомість одіозний Нестор Шуфрич нещодавно заявив, що добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата не збирається, бо його “обрав народ”. Але на посаду голови комітету з питань свободи слова його обирав парламент.

Однак в цьому випадку не йдеться про думку нардепа, його “ефективність на цій посаді чи обґрунтованість претензій” до нього, або ж про позицію від забороненої партії, яка також мала своїх виборців. Йдеться про те, що є рішення РНБО, голосування парламенту та рішення суду про заборону. Це є підставою для інших державних органів для дій щодо представників цих партій. Наприклад, у рішеннях ЦВК.

Також дивним, пише видання, є те, що партія ОПЗЖ заборонена, фракція як суб’єкт квотного подання саморозпустилася, проте її представники досі мають керівні посади у найвищому представницькому органі держави.

Водночас ми бачимо, що нардепи колишньої фракції ОПЗЖ наразі синхронно голосують за рішення влади, а очільниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк в інтерв’ю НВ навіть назвала таку співпрацю “конструктивною”.

Ці нардепи підтримують одіозні законопроєкти на рівні парламентських комітетів. Наприклад, скандальну містобудівну реформу №5655 протягнули у Комітеті з питань організації державної влади завдяки вирішальним голосам ОПЗЖ. Водночас під час виступів Шуфрича у сесійній залі складається враження, що нардеп є представником більшості, а не опозиції.

Ба більше, пише Рух “Чесно”, частина з цих нардепів втекла з України ще до початку повномасштабного вторгнення, всі ці місяці не відвідувала парламент, і досі перебуває поза межами країни.

Саме тому всі нардепи, які були обрані від ОПЗЖ, мають втратити більшість своїх повноважень і не впливати на ухвалення рішень на державному рівні.

Нагадаємо, 17 жовтня 2022 року на сайті ОП з’явилася петиція про позбавлення мандатів депутатів опзж.

Нагадаємо, проросійський нардеп Нестор Шуфрич, один із лідерів опзж, досі займає посаду голови парламентського Комітету свободи слова і має доступ до державної таємниці.