СБУ відкрила кримінальну справу проти настоятеля ужгородського собору УПЦ МП Дмитра Сидора

Служба безпеки України провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ МП у Закарпатській області.

 14 грудня СБУ навідалася з обшуком до храмів УПЦ МП в Ужгороді – Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору та Свято-Покровську церкву.

Як повідомляють в пресцентрі СБУ, на територіях обох храмів знайдено велику кількість пропагандистської літератури російських авторів, зокрема, прокремлівські книжки, в яких заперечується право України на незалежність.

Виявлені співробітниками СБУ книги містять проросійську пропаганду: українців закликають вилікуватися від «хвороби українізму» і знову стати «малоросами».

На території Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору співробітники СБУ знайшли  обкладинку до паспорта з відповідною «русинською» символікою.

В результаті подальшого огляду церковних приміщень знайдено брошури сепаратистського характеру, російські газети із зображенням карти «триединой руси», що включає росію, білорусію та Україну, пісні-балади про «богоносну росію».

У ході безпекових заходів знайдено символіку забороненої партії «ОПЗЖ» та брошури, що пропагують ненависницьке ставлення до інших релігійних конфесій, зокрема, парафіян Православної церкви України, яка отримала томос про автокефалію.

Також встановлено, що місцевий священник у проповідях називав «безбожниками-сатаністами» людей, які святкують Різдво 25 грудня.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила наявність у проповіді ознак приниження національної честі і гідності, розпалювання національної та релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що на минулих місцевих виборах Дмитро Сидор балотувався до Закарпатської облради за списками проросійської партії ОПЗЖ. А перед виборами на території собору Дмитро Сидор встановив агітаційний намет на підтримку ОПЗЖ.

Нагадаємо, ще у 2012 році Дмитра Сидора засудили за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та присудили йому 3 роки умовно з відтермінуванням покарання на два роки й штраф у розмірі 1840 гривень.

Кримінальну справу тоді порушили за зібрання у 2008 році Сидором “сойму русинів”, на якому сепаратисти проголосили утворення «підкарпатської русі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *