Вчені знайшли нові відмінності в особливостях серця чоловіків і жінок

Важливим індикатором відмінностей роботи серця виявляється без жирової маси тіла людини. Вчені з’ясували, що тільки у жінок вона безпосередньо впливає на функцію серця та дає важливі переваги для профілактики серцево-судинних захворювань. Крім наукової користі, результати можуть допомогти вибрати оптимальне фізичне навантаження, яке має відрізнятися у чоловіків і жінок.

Серцево-судинні захворювання залишаються провідною причиною смертності у світі. Протягом життя чоловіки й жінки схильні до різних захворювань і вчені досі не розуміють, з чим це пов’язано. У новому дослідженні, про яке пише Стат, команда з Канади й Гонконгу провела цікавий експеримент зі здоровими людьми й з’ясувала, що без жирової маси тіла впливає на функцію серця, однак у чоловіків і жінок процеси не збігаються.

Спочатку вчені проаналізували будову тіла 70 чоловіків та жінок та визначили без жирову масу тіла учасників. Потім вони оцінили структуру і функцію серця в спокої і в динаміці. Для цього використовували встановлення лежачого велотренажера, який дозволяв проводити всі необхідні вимірювання.

Спостереження показали, що жінки з більшою без жировою масою тіла мали серце з великим діаметром, яке давало їм переваги в обсягах насиченої киснем крові, що перекачується серцевим м’язом. При цьому у чоловіків такої тенденції не простежувалося, хоча у них зазвичай без жирова маса тіла набагато більша.

«Такі відкриття дозволяють нам зрозуміти механізми процесів, що пояснюють схильність чоловіків і жінок до різних серцево-судинних захворювань», — прокоментувала співавтор роботи Емілі Лау.

Цілком імовірно, поліпшення м’язової маси може покращити серцево-судинну функцію, вважають вчені. При цьому навантаження повинні відрізнятися, виходячи зі статі людини.

Тим часом поки не зрозуміло, які саме фактори без жирової маси тіла мають позитивний ефект у жінок. Подальші дослідження допоможуть відповісти на це питання, яке дозволить отримати більш чіткі орієнтири для профілактики серцево-судинних захворювань у всіх людей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *