18 правил, які можуть врятувати життя водіям

  1. Траса, поворот наліво. Ви стоїте і пропускаєте зустрічні авто. НЕ викручуйте заздалегідь кермо вліво. Удар ззаду і ви – труп під фурою. Тримайте кермо тільки прямо.
  2. Ви вилетіли на узбіччя зліва (наприклад, біля розділової на проспекті) чи справа (узбіччя). Убийте в собі інстинкт смикнути кермо у зворотний бік. Мертвою хваткою тримаючи кермо, не змінюючи положення ноги на педалі газу, компенсуйте відведення убік. Авто буде втрачати швидкість і повернеться на дорогу. Не потрібно намагатися з усіх сил повернутися на дорогу, вас різко кине у зворотний бік.
  3. Будьте уважні при проходженні затяжних поворотів по внутрішньому радіусу (для вас – внутрішній, для зустрічних – зовнішній). Якщо зустрічний автомобіль, що проїжджає по зовнішньому радіусу почне заносити, то він поїде не в кювет, а в 90% випадках, після судомних рухів зустрічного водія, полетить вам в лоб. Помилково більше боятися зустрічних машин, що проїжджають по внутрішньому радіусу. Як правило, їх занесення закінчується на узбіччі. Хоча… всяке буває. Уважніше на затяжних. Якщо вам в лоб летить авто, то краще рішення – це кювет.
  4. Коли перебудовуєтеся, то прискорюйтеся!
  5. Не катайся на «нейтралці». Ви втрачаєте можливість прискорюватися, а гальмо – не завжди вихід. Може зенести.
  6. Не гальмуйте при повороті. При повороті – тільки контрольований розгін.
  7. Завжди залишайте запасний варіант. Наприклад, сумніваєтеся в обгоні, виїжджайте на «зустрічну», і тримайтеся ззаду, доки не будете впевнені на 100%, що обганяти можна. А якщо що, то повертайтеся на свою смугу.
  8. Здійснюючи шаховий обгін на трасі і вклинюючись в потік, гасіть швидкість на зустрічній смузі. Одна з найпоширеніших помилок, коли, обганяючи колону на значній швидкості, водій, бачачи, що не встигає, починає вклинюватися в свою смугу і одночасно сильно гальмувати. А там колійность… і таке починається… Ще раз – зрівняйте швидкість на зустрічній смузі! За часом так само, але в 1000 разів безпечніше!
  9. Якщо бачите, що зустрічна машина не встигає обігнати, включайте правий поворотник і заздалегідь притискайтеся до узбіччя. Не блимайте фарами, може там, людина перший день за кермом.
  10. Якщо машину зносить/заносить дійте твердо і плавно, без суєти. Процес не розвивається миттєво і не любить різких, судомних рухів. Вивчіть, що таке «знесення» і «занос», які дії потрібно робити на різних приводах. Безвихідна ситуація тільки одна – це занесення на передньому приводі на узвозі, в інших випадках все можна поправити.
  11. Не зайвим буде знайти велику рівний майданчик, і спробувати свій автомобіль в екстремальному гальмуванні і розгоні. Розгойдайте, відчуйте межу. Нічого з вашим авто не трапиться.

    Гальмування

  12. Не надійтеся на систему курсової стабілізації під час дощу. Якщо відбудеться зрив, і ви «попливете» (ефект аквапланування) система вам НЕ допоможе. Вона банально «не розуміє», що відбувається. Взагалі не надійтеся на неї. Вона, звичайно, річ непогана! І допоможе в більшості випадках, але електроніка недосконала…
  13. Якщо в машині “антибукс” не зав’язаний однією кнопкою з системою курсової стабілізації, вимкніть його. Він шкідливий завжди (на моноприводі)! Особливо, якщо ви зберетеся проскочити з різкого старту перехрестя. Старт буде не таким вже і різким.
  14. Якщо з вітерцем летите по лівому ряду, а на «зустрічній» пробка, то за кожним авто вас чекає веселий смертник у вигляді пішохода, думаючого: «Диви, всі стоять, піду доріжку перейду пива купити».
  15. Ви летите по лівому ряду, а праворуч всі стоять або повільно їдуть? Вони ідіоти. Пропускають пішохода. Він із задоволенням розіб’є головою ваше лобове скло. Ви відсидите пару років, а він помре. Незрівнянні втрати! Гумор у пункті 14 і 15 чорний. А висновок один: пішохід завжди правий, і людське життя важливіше за усе. Від помилки ніхто не застрахований, але будьте уважнішими!
  16. На узбіччі людина з дітьми або діти, гальмуєте – варіантів немає. Гальма. Бачив один раз своїми очима. Мені чуття допомогло, а сусідам по потоку ні. 4 рочки. Дівчинка. І бабуся її тримала за ручку. Знаєте, як діти маленькі бігають? Незграбно, ручками трясуть, всі родичі від такого розчулюються. Ось так незграбно, прямо під «ВАЗ 2109». Викликав «Швидку». Врятували!
  17. Тварини на дорозі або несподівані перешкоди у вигляді коліс, мішків та подібного. Сам з досвідом, але днями збив собаку (60 км/год, порожня середня смуга на проспекті з 3 смуг, собака вибігла з темряви на повній швидкості, навперейми. Нескладно порахувати, що час на реакцію менш як 0,5 сек, тобто без варіантів. Викликав МНС, щоб з бампера витягли. Переглянув запис відеореєстратора. Без шансів. Варіантів не було. Навіть не гальмував. Жаль псину, але рвонула прямо під колеса. До чого я… Зберігайте холоднокровність. Перш ніж врятувати песика, переконаєтеся, що не зіб’єте кілька стовпів, сусідню машину і пішохода на узбіччі. А то песик весело побіжить далі, а ви… Бачив я недавно фільмування, де врятували собаку ціною свого життя.
  18. Всьому причина – швидкість. Покажіть аварію, про яку не можна сказати: «Їхав би трохи повільніше, нічого б не було!» (Екзотика на кшталт «забув на ручник поставити» не рахується).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *