Який генератор кращий – інверторний чи традиційний: що варто знати і розуміти?

Поради на різні випадки перебоїв з електрикою.

Війна змушує усіх нас шукати різні варіанти аварійного енергозабезпечення, як мінімум, для власних осель та власних потреб.

Звичайний бензиновий генератор вважається одним з найнадійніших джерел аварійного енергоживлення, але є ще й генератори інверторні. Вони зазвичай дорожчі, але підходять не для всіх ситуацій.

Що таке інверторний генератор: особливості, переваги та недоліки

Інверторний генератор являє собою компактну за розмірами установку, основною характеристикою якої є видача на виході струму з регульованими параметрами, незалежно від напруги на вході.

Такі генератори видають напругу без перепадів і стрибків завдяки роботі перетворювача струму разом з регулятором.

Інверторний генератор гарантовано не пошкодить вам вартісну техніку та апаратуру.

Змінний струм перетворюється на постійний, і його характеристики вирівнюються, а потім він знову стає змінним, але вже з ідеальною синусоїдою.

Крім того, інверторний генератор має невелику вагу та компактний розмір, споживає на 40% менше бензину, ніж звичайний, майже не шумить під час роботи та виробляє мало вихлопів.

В мирний час інвертори зазвичай рекомендують використовувати в офісах, на фірмах, в медичних клініках; при виїзді на дачу, на природу тощо.

Однак вартість інверторного генератора у 2-2,5 раза вище, ніж у звичайного бензинового такої ж потужності.

Тож у випадку війни та для резервного електропостачання цілої оселі, ймовірно, багатьом буде краще заощадити та вибрати класичний бензиновий генератор.

У чому відмінність інверторного генератора від традиційного?

Як і звичайний генератор, інверторний використовує для роботи двигун внутрішнього згоряння, що працює на бензині. Відмінність полягає в самому принципі роботи.

Інверторний генератор передбачає роботу спеціального електронного блока або інвертора, який, своєю чергою, складається з перетворювача і регулятора.

З їх допомогою струм, який надходить з котушок двигуна (стандартної частоти 50Гц), перетворюється зі змінного в постійний, а потім відбувається вирівнювання всіх його характеристик до зразкових.

Після того, як всі параметри підігнані, постійний струм знову перетворюється в змінний і вже в кінцевому підсумку подається до споживачів, якими можуть служити як побутові прилади, так і складне електротехнічне обладнання.

Переваги та недоліки інверторного генератора

Завдяки тому, що в основі використовується цифрова інноваційна технологія, генератор залишається максимально зручним у використанні – він практично безшумний, а тому з легкістю застосовується в житлових приміщеннях, наприклад, в невеликих квартирах.

З технічного боку генератор має важливу перевагу – він повністю захищений від перепадів напруги, а його продуктивність показує високі результати, попри малу вагу, компактні габарити й ледь помітний рівень шуму.

Основні переваги інверторних генераторів:

Компактність. Для побутового використання або транспортування – це найбільш вигідний тип генераторів. Так, наприклад, генератор невеликої потужності (до 1 кВт) не важить більше ніж 3-5 кг. Вони, як правило, мають в конструкції зручну для транспортування ручку.
Економічність. Витрата палива інверторних установок на 40% менше, ніж у традиційних генераторів.
Безшумність. Низький рівень шуму, при якому показники не перевищують 66-68дБ, дозволяє встановлювати пристрій навіть на балконах в житлових багатоповерхових будинках для використання в побутових цілях у квартирі.
Безпека. Використання інверторних моделей дозволяє не замислюватися про шкоду вихлопів, яких не уникнути при роботі будь-якого генератора, але у випадку з інверторними станціями кількість вуглекислоти значно знижена, а при використанні в побуті, відвести шкідливі вихлопи можна за допомогою шланга.
Захист. Пристрій надійно захищено як від внутрішніх впливів, так і від зовнішніх. Йому не страшні перепади напруги, а також проникнення пилу або вологи під корпус.
Точність. Завдяки інверторній технології на виході отримаємо стабільну напругу, яка не залежить від коливань на вході. Відхилення не перевищує 2.5%.

ПРО НЕДОЛІКИ

Розглянувши усі переваги, яких багато, варто подумати й про недоліки. З технічного боку їх практично немає.

Найбільш значущим і помітним мінусом є ціна інверторних генераторів, яка може істотно перевищувати ціну традиційних генераторних електростанцій.

Сфера застосування інверторного генератора
Залежно від цілей застосування інверторного генератора може виникнути проблема з підбором моделі, адже в асортименті таких генераторів, незалежно від виробника, як правило, переважають пристрої малої та середньої потужності, що не перевищує 6 кВт.

Таким чином, необхідно правильно розрахувати сумарне навантаження, яка буде підключене до генератора.

ОТЖЕ

Якщо мова йде про резервне джерело живлення, для комп’ютерної техніки та дорогих побутових приладів або йдеться про місця, де б ви не хотіли створювати занадто багато шуму, тоді краще підійде інверторний генератор.

Якщо ж Вас цікавить безперебійна подача електроенергії для обслуговування цілої оселі, будинку або дачі, тоді краще розглянути традиційний генераторні станції в залежності від необхідного навантаження.

Класифікація генераторів за потужністю:
До 3 кВт – дозволить запустити 1-2 економічні побутові пристрої, такі як холодильник, ноутбук або насос для накачування води – підійде для походу, невеликого приватного будинку або екстрених випадків.
До 5 кВт – допоможе запустити практично будь-яку побутову техніку.
До 7 кВт – забезпечить електроенергією весь дім, має великий обсяг бака, але займає багато місця.

Радіо Трек

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *