Чому в Європі не прийнято вішати штори: дивовижні причини з багатовіковою історією

У багатьох європейських країнах не заведено вішати штори на вікна: лише зрідка люди обходяться закритими жалюзі вночі. Така традиція має глибоке коріння, яку нам складно зрозуміти.

Ми не бачимо свого життя без наявності штор на вікнах — і не можемо обійтися хоча б без легкого напівпрозорого тюлю, який, як нам здається, робить віконний отвір красивішим. Тим часом у європейських будинках штори – скоріше рідкісне доповнення, ніж обов’язковий предмет інтер’єру. Навіть всупереч величезної любові іноземців до декорування свого житла.

Найрідше штори зустрічаються в Німеччині, Фінляндії та скандинавських країнах. Це пов’язано з погодними умовами: тут рідко бувають сонячні дні, і людям дуже не вистачає світла. Щоб не позбавляти себе природного освітлення люди відмовляються навіть від повітряних тюлів.

Але є у відсутності штор у Європі й історичні обґрунтування. Так, кілька століть тому уряд став офіційно забороняти городянам завішувати вікна. Влада вважала, що добропорядним громадянам нема чого ховати від сусідів, поліцейських і будь-яких людей, які минають.

Не варто забувати, що у Європі століттями тривали революції, бунти та релігійні повстання. Вважалося, що завдяки відсутності штор на вікнах, поліцейські могли побачити незаконні збори — і розігнати їх учасників.

До речі, сьогодні скандинавський стиль в інтер’єрі передбачає активне прикрашання підвіконь — свічками, рослинами, світильниками та декоративними фігурками. Вважається, що така традиція зародилася на тлі заборони штор. Люди прикрашали підвіконня, щоб перехожі заглядалися на композиції — і не втручалися в життя мешканців будинку, заглядаючи трохи далі у вікна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *