12 корисних властивостей граната, про які ви могли не знати

Соковитий плід захистить організм від небезпечних захворювань.

Близько 78% їстівної частини граната становить вода, але через високий вміст цукру (13 г на 100 г) плоди досить калорійні (близько 83 ккал на 100 г).

Попри це, гранат вважається дуже корисним, і не дарма. Його сік, м’якуш і зерна містять безліч активних речовин, здатних цілюще впливати на здоров’я.

Нижче ми розберемо, які переваги несе гранат при додаванні в раціон самих плодів, соку, а також масла насіння та екстракту.

1. Забезпечує організм корисними речовинами

Гранат містить багато макро- і мікроелементів, необхідних для здоров’я, в тому числі:

  • 10 мг кальцію – 1, 5% від добової норми;
  • 12 мг магнію – 4% від добової норми;
  • 36 мг фосфору – 6% від добової норми;
  • 236 мг калію – 7% від добової норми;
  • 0, 3 мг заліза становить 4% від добової норми для чоловіків і близько 2% для жінок репродуктивного віку.

Крім того, в цих плодах міститься багато вітаміну С – близько 10 мг, або 25% від добової норми.

2. Захищає від окисного стресу

Погана екологія, УФ-випромінювання, куріння та інші несприятливі фактори можуть привести до окисного стресу. Це стан, при якому в організмі утворюється занадто багато вільних радикалів – активних видів кисню, які пошкоджують клітини та можуть привести до їх загибелі.

Гранат багатий поліфенолами – це природні сполуки, які нейтралізують вільні радикали та захищають організм від окисного стресу. Зокрема, в плодах є дубильні речовини, катехіни й флавоноїди. Крім того, соковитий плід містить пунікалагін – фенольне з’єднання з високою антиоксидантною активністю.

Завдяки цим компонентам гранатовий сік в три рази краще бореться з вільними радикалами, ніж червоне вино і зелений чай, і у вісім разів обганяє в цій якості виноград, грейпфрут і апельсиновий сік.

3. Захищає від деяких видів раку

Екстракт граната здатний пригнічувати ріст ракових клітин в простаті, легенях і кишківнику. Ферментований гранатовий сік і масло насіння здатні стримувати збільшення пухлин молочної залози й шкіри.

Звичайно, лікування гранатом – не найкраща стратегія, бо більшість досліджень було проведено на ракових клітинах in vitro або на тваринах. Але надалі корисні речовини з цього фрукта можуть якоюсь мірою захистити від розвитку хвороби.

4. Підтримує серцево-судинне здоров’я

Гранатовий сік знижує артеріальний тиск, а масло насіння плодів, багате пуновою кислотою, захищає від атеросклерозу.

Кілька експериментів підтвердили, що вживання гранатового соку або екстракту знижує фактори ризику серцево-судинних захворювань у людей з діабетом II типу.

5. Підвищує рівень гемоглобіну

На концентрацію гемоглобіну сильно впливає кількість заліза в раціоні й те, наскільки добре воно засвоюється організмом.

Як вже говорилося вище, гранат містить багато вітаміну С, який сприяє засвоєнню цього мікроелемента, тому надалі регулярне вживання фруктів або соку може захистити від анемії.

Одне дослідження показало, що 500-мілілітрова доза гранатового соку, якщо пити стільки ж щодня протягом двох тижнів, значно збільшує кількість еритроцитів і підвищує рівень гемоглобіну.

6. Покращує стан хрящів

Руйнування хрящової тканини в суглобах спостерігається при різних захворюваннях, включаючи артроз і ревматоїдний артрит. Попри різний механізм виникнення і перебіг, обидва цих недуги з часом призводять до больових відчуттів і обмеження рухливості.

При цьому й артроз, і ревматоїдний артрит пов’язані з виділенням прозапальних білків. Велика кількість таких сполук погіршують стан.

Поліфеноли з екстракту граната допомагають боротися із запаленням, що благотворно позначається на стані хряща і функціональності ураженого суглоба.

7. Бореться з хвороботворними бактеріями і грибками

Екстракт граната пригнічує ріст грибка Candida albicans, який може викликати кандидоз, а також золотистого стафілокока – винуватця багатьох захворювань, починаючи з фурункулів і карбункулів і закінчуючи пневмонією, менінгітом і остеомієлітом.

Спиртовий екстракт граната ефективний проти бактерій кишкової палички, наявність яких пов’язано із захворюваннями травної системи й раком кишківника.

8. Покращує стан шкіри

Сонячне випромінювання пошкоджує ДНК клітин шкіри, викликає фотостаріння і підвищує ризик розвитку раку.

Одне дослідження показало, що гранатовий сік, екстракт і масло можуть зменшити шкоду від УФ-променів типу В – найнебезпечніших з точки зору пошкодження шкіри.

Крім того, місцеве застосування елагової кислоти, що входить до складу плодів, зменшує запалення, викликане впливом сонячного випромінювання.

9. Допомагає проти нальоту

Одне дослідження показало, що полоскання рота екстрактом граната добре справляється з нальотом і пригнічує ріст трьох штамів шкідливих бактерій.

Те ж саме підтвердилося і в іншому експерименті. Екстракт граната знищив 84% бактерій, відповідальних за наліт на зубах.

10. Може поліпшити якість сперми

Вчені з’ясували, що споживання гранатового соку підвищує концентрацію сперматозоїдів і рухливість сперматозоїдів у щурів. Також є дані, що ці плоди здатні знизити шкоду для репродуктивного здоров’я від впливу алюмінію. Під впливом токсичного металу у всіх гризунів знижувався рівень тестостерону, кількість і якість сперми, а ось у тих, хто отримував гранатовий сік, було набагато менше шкідливого впливу.

Досі ніяких експериментів за участю людей не проводилося, але через те, що багато антиоксиданти добре впливають на репродуктивне здоров’я чоловіків, можна припустити, що гранат тут теж буде корисний.

11. Захищає від хвороби Альцгеймера

Це захворювання пов’язане з накопиченням бета-амілоїду, який сприяє утворенню нерозчинних скупчень в головному мозку – амілоїдних бляшок. Один експеримент на мишах виявив, що гранатовий сік вдвічі знижує ризик накопичення цього пептиду в гіпокампі – структурі мозку, що відповідає за пам’ять. Таким чином, в довгостроковій перспективі гранат може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

12. Сприяє загоєнню подряпин

В експериментах на тваринах було встановлено, що екстракт граната сприяє загоєнню ран. Місцеве нанесення сприяє прискоренню надмірного розростання подряпин, підвищує синтез колагену – основного білка шкіри, а також захищає від зараження шкідливими бактеріями.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *