«Одного разу все закінчиться»: Метт Хейг – про те, як жити, коли довкола суцільна тривога

Що може принести втіху в найнеспокійніші часи? Декілька порад британського письменника Метта Хейга з його нової книги. Дуже своєчасна книга з назвою «Комфортна книга» виходить у видавництві «Лайвбук».

Метт Хейг (Matt Haig) – британський прозаїк

«Своїми книгами я не намагаюся навчити людей, як подбати про себе. Адже для цього потрібно стати царем гори і сказати: у мене є відповіді на всі запитання, йдіть за мною. Я точно не можу цього сказати. Я пишу лише для того, щоб показати: ви не самотні у своїх проблемах. Якщо книга стає для людини показником того, що вона не самотня, це знімає з неї ярлик фрика. Це те, чого не було у мене в мої 24 роки». «Планета нервових»

Поради на тему того, як врятувати безглуздий день

Прокинься. Вмийся. Одягнися. Устань. Поворухнулися. Залиш свій телефон в іншій кімнаті. Вийди на прогулянку. Зроби зарядку. Закинь ноги на стіну. Погрійся на сонечку, якщо його видно. Сходи, якщо це можливо, кудись, де зелено. Сад, парк, поле, галявина, ліс. Деякий час подихай повільно, глибоко та усвідомлено. Подзвони коханій людині. Якщо ти з кимось маєш якусь справу, але зовсім не хочеш нею займатися, скасуй. Прямо зараз. Якщо можеш, приготуй собі чогось смачного і зосередься на приготуванні. Приготування – найкращий вид активної медитації. Уникай штучного холодного світла, особливо після заходу сонця. Дозволь собі думати про погане — так ці думки швидше покинуть твою голову. Подивися щось улюблене по телику. Тільки перед цим виріши точно, скільки часу проведеш біля екрана, і не пересиджуй. Якщо ніч ясна — помилуйся зірками, як це робив Марк Аврелій у період смути майже дві тисячі років тому. Лягай спати до півночі. Але не намагайся щосили заснути.

Просто дай своєму розуму ввібрати в себе минулий день і дозволь усім страхам і сумнівам витікати крізь нього і далі.

Нагадування на випадок тяжкої ситуації

Якось усе закінчиться. І ми будемо вдячні життю так, як ніколи не припускали раніше.

У нас більше спільного, ніж нам здається

В наш час легко зненавидіти всіх довкола. Легко впасти у повний розпач, вийшовши в інтернет або просто ввімкнувши новини. Легко знайти привід роздратуватися. Ми живемо в соцмережах, сама бізнес-модель яких заснована на нашій здатності дратуватися і лютувати.

Легко втягнутися в якусь одну точку зору настільки, що будь-хто, хто її не поділяє, здасться тобі чужим.

Але

На світ можна дивитися не лише через одну призму. Якщо спробувати зрозуміти емоції оточуючих, почуття, які стоять за їхніми думками, можна побачити, що у всіх нас насправді багато спільного. Надії, страхи, кохання, комплекси, бажання, сумніви, мрії.

Навколишні можуть помилятися, як і ми самі, і це ріднить нас.

Усіх нас зближує загальна здатність робити дурниці. І прощати.

«Дозволь собі програвати. Сумніватися. Відчувати себе вразливим. Змінювати думку. Бути недосконалим. Протистояти руху. Дозволь собі не мчати життям як стріла, що летить у ціль». «Планета нервових»

—————–

¹ «Вересневим днем ​​на Ібіці, де повітря пропах морем і соснами, Метт Хейг, якому тоді було 24 роки, підійшов до краю скелі, в намірі накласти на себе руки. Він зупинився за один крок».

«Одного разу все закінчиться»: Метт Хейг – про те, як жити, коли довкола суцільна тривога.

Метт ХейгФото: Alex Lake/The Observer

Метт Хейг (Matt Haig, народився 3 липня 1975 р.) – англійський письменник і журналіст. Автор художніх та науково-популярних творів для дітей та дорослих. Багато його книг стали бестселерами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *