Найкращий спосіб вивчити будь-що: 3-кроковий план від лауреата Нобелівської премії

Фізик Річард Фейнман використовував його у вивченні всього – від гри на бонго до квантової механіки. І ви теж здатні освоїти все, що забажаєте.

Може здатися, що для Річарда Фейнмана стати лауреатом Нобелівської премії з фізики та одним з найвідоміших наукових геніїв було більш ніж достатньо. Але легендарний вчений завжди хотів знати більше. Його біограф Джеймс Глік зазначав: «Він однаково поважав усі сфери діяльності, навчався гри на барабані, масажу, вчився розповідати історії та фліртувати з жінками у барах, вважаючи все це ремеслами зі своїми правилами, яким можна навчитися…».

Чи було навчання всьому цьому лише продуктом генія Фейнмана та його фантастично швидкого та винахідливого розуму? Якщо так, то нам нічого не залишилося б, крім як дивуватися його здатності впоратися з усім, починаючи тим же бонго, і закінчуючи квантовою механікою.

На щастя, дар Фейнмана до навчання був пов’язаний не лише з його вродженими здібностями. Він мав свою техніку освоєння нових навичок. І вона не тільки проста, а й підійде кожному з нас.

Нижче ми опишемо основи цього трикрокового процесу.

1. Навчити дитину.

Фейнман був одним із найвідоміших тлумачів передової науки. Він стверджував, що навіть найскладніші наукові поняття можна пояснити доступними словами.

Фізик вірив, що використання модних слів часто говорить про нерозуміння людиною того, про що вона говорить. Ось чому першим кроком «техніки Фейнмана» стало письмове пояснення всього, що ви намагаєтеся вивчити так, ніби читати це буде 8-річна дитина.

Коли ви від початку і до кінця записуєте ідею простою мовою, зрозумілою навіть дитині (порада: використовуйте лише найпоширеніші слова), то тим самим змушуєте себе зрозуміти суть викладеного на більш глибокому рівні та спрощуєте зв’язок між різними ідеями.

Якщо на цьому етапі у вас виникають труднощі, то ви чітко розумієте свої слабкі сторони.

2. Повернутись назад.

Спочатку навчитися викладати нові речі буде дуже нелегко. Але це нормально. Просто відзначайте для себе щоразу, коли ви відчуваєте труднощі чи щось стає незрозумілим. Нехай це буде свого роду прапорець, що вказує на конкретне місце, яке слід вкотре повторити.

Наприклад, якщо ви маєте скласти тест з біології, але ви не можете «по-людськи» пояснити суть питання, просто відкрийте книгу і перечитайте відповідний параграф. Тепер закрийте підручник, дістаньте чистий аркуш паперу і поясніть ту саму ідею, з якою виникла проблема.

3. Переглянути та спростити.

На цьому етапі ви вже повинні мати записи, які коротко пояснюють те, що ви намагаєтеся самостійно вивчити. Все, що залишилося зробити, це переглянути та консолідувати отримані знання.

Прочитайте написане вголос. Якщо пояснення здається складним чи звучить незрозуміло, це прямо вказує на необхідність попрацювати над розумінням певної області.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *