Aspide – в Україні. Що можуть ці ракети?

У понеділок міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що на озброєння ЗСУ прибули NASAMS та системи протиповітряної оборони Aspide. У дописі в Twitter він подякував Норвегії, Іспанії та США за постачання і заявив, що ця зброя значно зміцнить ЗСУ і “зробить наше небо більш безпечним. Ми продовжимо збивати ворожі цілі, які нас атакують”.

Про плани передачі ракет Aspide від Іспанії вже повідомлялось у жовтні, пише Army Recognition, а також раніше 20 українських військовиків пройшли навчання в Іспанії з використання Aspide.

Про те, яка точно модель передається Україні не повідомляється. Aspide 2000 – зенітний ракетний комплекс, що має зону дії до 25 кілометрів і швидкість дещо вище за швидкість звуку, що “забезпечує захист від усіх типів повітряних загроз”, йдеться на сайті провідного європейського виробника озброєння MBDA.

“Його експлуатаційні характеристики поліпшено, завдяки чому ракета здатна вражати атакуючі літаки до того, як вони зможуть випустити свої бортові реактивні ракети. Завдяки надзичайним можливостям радіусу дії він може забезпечити широку оборону від усіх видів повітряних загроз”, – повідомляє виробник.

Система Aspide надходить до України через кілька тижнів після того, як Київ отримав Iris-T від Німеччини, “перша високоточна (sophisticated – ред.) система, надана Києву після початку повномасштабної війни Росії, пише Financial Times.

Раніше Голос Америки повідомляв, що у дослідженні британського королівського інституту RUSІ йдеться про те, що Україна негайно потребує ефективних систем протиповітряної оборони, для того, щоб Росія і далі не мала переваги в повітрі, і не змогла проводити в Україні бомбардування, подібні до тих, які вона робила в Сирії.

А тим часом воєнна розвідка Міноборони Великої Британії вважає, що Росія так і не отримала переваги в небі України, а втрати літаків Росією, ймовірно, значно перевищують їхню здатність виробляти нові літаки.

Голос Америки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *