Читаю зараз “Загибель Імперії” Єгора Гайдара

Читаю зараз “Загибель Імперії” Єгора Гайдара

По суті, він передбачив нинішнє безумство ще тоді, 2006 року, коли вийшла книга. Він попереджав про цей сценарій як про найгірше з можливих. І одразу попередив, чим це закінчиться, якщо все піде так, як і пішло після 14-го.

Експлуатація постімперського синдрому – ефективний спосіб отримати політичну підтримку. Концепція імперії як держави потужної, що домінує над іншими народами – продукт, продати який так само легко, як кока-колу або памперси.

Я читав цю книгу ще до кримнашу, тому більше був зосереджений на розвалі СРСР, ніж на сценаріях майбутнього сучасної Росії. А найгірший з описаних тоді здавався просто неймовірним.

Тепер книга читається зовсім іншими очима. І попередження Гайдара про найгірший сценарій, із цими патріотичними іграми у велич та імперськість тепер виглядають як пророцтво.

Так, він помітив ці тенденції ще тоді, коли нам повідомили про величезну геополітичну катастрофу 20 століття, тобто про розпад СРСР, яке пережило моє покоління.

Боюся, що нинішній розпал безумства навіть Гайдар уявити не міг.

Проте, треба сказати чим усе це закінчиться по Гайдару. Бо інших виходів із цього сценарію немає.

Розвал Росії, як і СРСР. Стрімкий і, мабуть, кривавий. І не те щоб нам “відкрили америку” – про розвал Росії говорять уже багато хто.

Але у Гайдара буквально на пальцях через економіку показується як це може статися з тими чи іншими нюансами.

Але шанс урятувати ситуацію завжди є. Негайне припинення війни. Відмова від імперських амбіцій, повернення до кордонів 1991 року. Подальші переговори щодо врегулювання.

Чи піде на це Путін? Безперечно, ні. Значить – є Путін – не буде Росії. Сценарій, що після Путіна прийде такий самий Путін – не виключено. Але тоді це нічого не змінює – розвал буде неминучим.

Йдеться про той варіант, коли прийде не “цар”, а той, хто відмовиться від імперських амбіцій, зніме левову частку повноважень з президентської посади. І росія можливо ще виживе.

Цікаво зараз подивитись і документальний фільм, який був зроблений на основі книги Єгора Гайдара “Загибель імперії” російською телекомпанією “НТВ” 9 років. Росія у своєму історичному розвитку знову пішла по спіралі, але не вверх, а вниз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *