Британія розповіла, як допомагає Україні захищатися від російських кібератак

Великобританія оприлюднила деталі програми допомоги Україні із захисту від російських хакерів.

Кіберпрограма під назвою “Україна” була запущена невдовзі після вторгнення Росії в лютому для захисту від кібератак, що почастішали.

Лондон довгий час працював із Києвом над кіберзахистом, але саме після початку війни переключився на надання прямої допомоги. У чому саме вона полягала? Наприклад, Великобританія допомагала державним органам України захищатися від хакерів, обмежувала доступ до життєво важливих мереж та критичної інфраструктури, а також постачала передове апаратне та програмне забезпечення для підтримки кібербезпеки, таке як брандмауери.

Як пише кореспондент Бі-бі-сі з питань безпеки Гордон Корера з посиланням на джерела в силових структурах, російські атаки хакерів відбувалися хвилями, і в другій половині минулого року почастішали, оскільки Москва готувалася до вторгнення.

Згідно з джерелами, наступна хвиля мала порушити роботу урядових міністерств України приблизно в січні та лютому. У цей час Росія, ймовірно, не намагалася знищити телекомунікаційні та енергетичні мережі України, бо сподівалася використати їх у своїх цілях.

Повідомляється, що у перші місяці війни російські спецслужби намагалися використати бази даних у пошуках особистої інформації на рівні сіл, районів та міст.

Таким чином російська розвідка, можливо, намагалася ідентифікувати та знайти українських чиновників.

Росія неодноразово відкидала звинувачення у кібератаках.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *