Вчені з’ясували, куди зникла атмосфера на близькій до Землі планеті

На планеті, яка знаходиться на відстані 65 світлових років від нас, дуже жарко і це робить світ непридатним для життя.

Більшість зірок у Чумацькому Шляху — це червоні карлики. Вони мають набагато меншу температуру, ніж наше Сонце, а за розміром вони в діапазоні від 10% до 75% розміру нашої зірки. Навколо більшої частини цих червоних карликів обертається щонайменше одна планета в так званій зоні проживання, тобто тут потенційно може бути життя. Але цього не можна сказати про планету GJ 1252b, пише ScienceAlert.

Вчені вважають, що зоряна активність червоних карликів, а саме потужні спалахи та викиди потоків випромінювання та плазми призводять до того, що планети, які знаходяться поряд з ними, є безживними та пустельними світами.

Наприклад, планета GJ 1252b, яка знаходиться на відстані 65 світлових років і робить повний оберт навколо своєї зірки за 12 годин, якраз і є такою.

Як і на Меркурії, тут дуже жарко, але найголовніше тут зникла вся атмосфера. За словами Мішель Хілл із Каліфорнійського університету в Ріверсайді, надто сильне випромінювання просто випалило всю атмосферу планети. Як з’ясували вчені, температура на поверхні цієї екзопланети становить приблизно 1227 градусів Цельсія, і цього достатньо, щоб розплавити золото, срібло та мідь.

планета, екзопланета, зірка
Як і на Меркурії, тут дуже жарко, але найголовніше тут зникла вся атмосфера. За словами Мішель Хілл із Каліфорнійського університету в Ріверсайді, надто сильне випромінювання просто випалило всю атмосферу планети. Як з’ясували вчені, температура на поверхні цієї екзопланети становить приблизно 1227 градусів Цельсія і цього достатньо, щоб розплавити золото, срібло та мідь

Fullscreen

“Ми вважаємо, що кількість придатних для життя планет, які обертаються навколо червоних карликів у населеній зоні може бути дуже малою через їхнє близьке розташування до зірки. Але за нашими оцінками приблизно 5 частина цих планет все ж таки може бути придатною для життя. Просто вони повинні бути трохи далі від червоного карлика», — каже Хілл.

За словами вчених інша планета, яка знаходиться від такої зірки, трохи далі може зберегти атмосферу і потенційно там можуть бути створені умови для підтримання життя. Але водночас вчені скептичніше ставляться до того, що кам’янисті планети, схожі на Землю, можна знайти навколо червоних карликів.

“Я залишаюся оптимістом і вірю в те, що спостереження телескопа Вебба доведуть, що як мінімум тисяча червоних карликів поблизу Сонця мають кам’янисті світи та потенціал для житла”, — говорить Хілл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *