Звідки в Ірану дрони й ракети, якщо країна довгий час перебуває під санкціями? Це все наслідки політики Обами

Багато питань щодо іранської спроможності виробляти ракети та смертоносні дрони. Як таке їм удається, адже країна довгий час перебуває під санкціями?

Трохи фактажу.

США наклали санкції на Іран одразу після Ісламської революції в 1979 році. У 1995 році санкції були розширені й туди були включені фірми, які контролюються іранським урядом. У 2006 році Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою призупинити програму зі збагачення урану. Іранці її розпочали, спираючись на можливості, які були створені росіянами в рамках реалізації проєкту Бушерської АЕС.

У 2010 році ООН запровадила проти Ірану санкції, пояснюючи це тим, що Тегеран під виглядом мирної атомної програми розробляє ядерну зброю. Уряди ЄС і США ввели проти Ірану додаткові санкції, обмеживши, серед іншого, співпрацю у нафтовій та газовій галузях.

Але після підписання так званої ядерної угоди 17 січня 2016 року США і ЄС заявили про зняття санкцій проти Ірану. Також були розблоковані близько $100 млрд у міжнародних та закордонних фінансових установах. Іран заявив про готовність експортувати 500 тис. барелів [нафти] на добу з подальшим збільшенням експорту до 1 млн барелів.

Сьогодні США, Великобританія та Франція заявляють, що, постачаючи безпілотники Росії, Іран порушує резолюцію Ради Безпеки ООН 2231, яка схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном і шістьма державами.

Згідно із цією резолюцією, ембарго на звичайну зброю щодо Ірану діяло до жовтня 2020 року. Трамп, який односторонньо вийшов з угоди у 2018 році, намагався продовжити дію ембарго, але Рада Безпеки відхилила цю вимогу, дозволивши Ірану експорт зброї. Не треба пояснювати, хто не голосував.

Як кажуть у західних столицях, ця резолюція, що обмежує експорт та імпорт компонентів ракет і відповідних технологій, діє як мінімум до жовтня 2023 року. Туди ж потрапляють також безпілотники. Тобто навіть у такому куцому варіанті іранці брутально порушують резолюцію. Напевно, для того, щоб не потрапити під нові санкції, вони відверто брешуть.

І ще. Ядерна угода 2015 року виявилася стратегічною поразкою США і грубою помилкою Барака Обами. Завдяки ресурсам, які Іран отримав після її підписання, вони запустили нові ракетні програми, розгорнули виробництво дронів та розпочали небачену раніше експансію на Близькому Сході. Угода також підважила союзницькі відносини США з Ізраїлем та Саудівською Аравією й відкрила дорогу російській експансії. Усе те, що ми маємо зараз і в Україні, і на Близькому Сході, – це наслідки політики Обами.

Джерело: Igor Semyvolos / Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *