…Особиста образа Ілона Маска стала політичним чинником

Компанія Ілона Маска Space X у вересні відправила міністерству оборони США листа, в якому заявила, що більше не може оплачувати посилання в Україну терміналів супутникового зв’язку Starlink, і попросила Пентагон взяти фінансування на себе. Про це повідомляє СNN.

З початку війни SpaceX поставила до України близько 20 тисяч терміналів Starlink. Вони дозволяють підтримувати зв’язок за умов, коли інші способи підключення до Інтернету не працюють. Наявність зв’язку в умовах бойових дій важлива для організації бойових дій. Високопоставлені представники України не раз дякували SpaceX за постачання.

На тлі обговорень у твіттері “мирного плану” Маска, який іноді у різких висловах відкинули представники України, глава SpaceX написав, що компанія вже поставила Україні обладнання на 80 мільйонів доларів, а до кінця року ця сума перевищить 100 мільйонів. За словами Маска, постачання велися за рахунок SpaceX.

У твіттері Маск написав, що зараз підтримка терміналів коштує компанії близько 20 мільйонів доларів на місяць. Він не коментував повідомлення CNN, що ще у вересні просив Пентагон взяти фінансування на себе, однак побічно підтвердив відмову SpaceX від безкоштовних поставок Україні, написавши, що “лише слідує рекомендаціям” колишнього українського посла України в Німеччині Андрія Мельника, який раніше нецензурно “послав” його у твіттері.

На початку жовтня Ілон Маск несподівано виступив у твіттері із планом щодо врегулювання російсько-української війни. Він закликав віддати Крим Росії та дозволити жителям окупованих територій самим вирішувати, в якій країні вони хочуть жити.

Ось що написав Маск:

Відновити вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу.

Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 (до помилки Хрущова) Водопостачання Криму забезпечити.

Україна залишається нейтральною»

Зрозуміло, що такі заяви не залишилися без відповіді.

Насамперед відреагували українці, які вважали себе патріотами: Ілон Маск із самого початку війни підтримав Україну та привіз Starlink. Нині ж просить “помиритися” з Росією.

Так, Михайло Подоляк, радник керівника Офісу Президента України, відповів так:

“Є мирний план кращий. Україна визволяє свої території. Разом із анексованим Кримом.

Росія проходить демілітаризацію та обов’язкову денуклеаризацію, після чого не зможе більше нікому загрожувати. Військові злочинці проходять через міжнародний суд”.

А Володимир Зеленський організував опитування, запропонувавши людям вибрати, який Ілон Маск їм подобається більше: те, що за Україну, або той, що за Росію. За перший варіант проголосували 90%.

Але найгостріше ситуацію прокоментував посол України в Німеччині Андрій Мельник:

“Йди нафіг – ось моя найдипломатичніша відповідь”, – написав він. І саме ця відповідь зачепила Маска більше за інших.

“Ми не в змозі надалі жертвувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом нескінченного періоду часу”, – йдеться у листі компанії, який цитує CNN. У матеріалі також йдеться про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попросив ще майже 8000 терміналів Starlink. Повідомляється, що цей запит викликав у Space X “великі труднощі”.

Раніше Financial Times з посиланням на високопоставленого українського чиновника вперше повідомила про відключення терміналів у районах бойових дій, що ускладнило дію українських військ. Маск у відповідь на публікацію написав, що те, що відбувається на полі бою, засекречене. Ряд українських журналістів та військових у соцмережах підтвердили, що відключення були, але багато хто написав, що з ними не стикалися, і зв’язок Starlink працює без збоїв.

Маск нещодавно розмістив у твіттері опитування щодо можливих шляхів мирного врегулювання в Україні. Він, зокрема, запропонував провести під міжнародним наглядом референдуми на анексованих Росією територіях. У суперечку з ним вступили не лише представники України, а й сенатор США Ліндсі Грем. Маск відкинув повідомлення про те, що спілкувався із Володимиром Путіним перед публікацією своїх пропозицій.

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк прокоментував заяви голови компанії SpaceX Ілона Маска, який відмовився фінансувати роботу своїх терміналів для супутникового інтернету Starlink, що знаходяться на українській території, у тому числі на фронті.

“Давайте відверто. Подобається це комусь чи ні, але Ілон Маск допоміг нам вистояти в найкритичніші моменти війни, – написав Подоляк у “Твіттері”. – Бізнес має право на власні стратегії. Україна знайде рішення, щоб Starlink продовжив роботу”. “Очікуємо, що до кінця переговорів компанія забезпечить стабільний зв’язок”, – додав радник керівника офісу президента Зеленського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *