Віктор Орбан порівняв Зеленського зі страченим лідером Угорської революції

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв президента України Володимира Зеленського з розстріляним радянською владою лідером Угорської революції Імре Надем.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він сказав на радіо Kossuth Rádió, а текст його виступу опублікований на сайті уряду.

“Угорщині не потрібно розповідати, якою була жорстокість, пов’язана з Радянською армією, і як це – воювати з росіянами, тому що якщо ви вийдете на вулицю, а наближається 23 жовтня, і підете на ділянку 301 (місце поховання жертв репресій після революції 1956 року), ви будете знати, як це, і ви навіть можете сказати, що наш Зеленський, тодішній прем’єр-міністр Угорщини, був пізніше страчений”, – сказав Орбан.

“Так що ми знаємо, що таке жорстокість і що таке війна. Але якщо вдуматися, то в 1956 році ми воювали не тому, що думали, що переможемо Радянський Союз. Ми почали революцію і боротьбу за свободу, щоб змусити припинити вогонь і почати мирні переговори”, – додав угорський прем’єр.

Орбан мав на увазі Імре Надя, який обіймав посаду прем’єра у жовтні-листопаді 1956 року. Він належав до Комуністичної партії, але очолив курс на реформування країни та оголосив про вихід організації Варшавського договору.

СРСР відповів на це введенням військ в Будапешт та придушенням революції.

У поясненнях підкреслюється, що санкції завдадуть значної шкоди економіці Угорщини та всього ЄС, а також вдарять по споживачах (наприклад, “комунальні платежі по всій Європі зросли до рекордного рівня”). Також зазначається, що Будапешт виступав проти цих заходів на рівні ЄС.

У жодному з пояснень не згадується, чому були запроваджені санкції – через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке призвело до масових руйнувань і загибелі тисяч українців. Але, наприклад, захищається співпраця з Росією в будівництві АЕС “Пакш”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *