Ви цього знову хочете, дорогі мої побратими русини!

Вчора опублікував статтю «Копія пам’ятника орла-турула – це символ Великої Угорщини, історична реліквія…? Чи потрібна вона на бастіоні Мукачівського замку?».

Розмістив посилання в соцмережах та у вигляді блогу на Mukachevo.net.

Чекав гарячу дискусію і вона відбувається. І це добре. Ми живимо в демократичній країні й кожен має право на власну думку з різних питаннях соціального, політичного, культурного розвитку нашого суспільства.

Мене здивувала і розчарувала не дискусія на сторінках фейсбуку та Mukachevo.net, а позиція офіційної влади Закарпаття та України, а також позиція корінних мешканців нинішнього Закарпаття – русинів.

Крім недолугого інтерв’ю голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірки угорській редакції «21 каналу», в якому проявив повне незнання історії нашого краю. Виявляється, зі слів пана Володимира, проти австрійської тиранії разом з Ракоці воювали українці (?), а не русини.

Реакція керівництва Закарпатської ОВА – мовчанка, не дивлячись на те, що Міністр ЗС Угорщини Петер Сійярто миттєво зреагував на рішення виконкому Мукачівської міської ради про демонтаж копії знаку орла-турула, символу угорської державності. Викликав до себе «на   килим» тимчасово повіреного України в Угорщині та сказав своє «фе» на дії Мукачівської влади.

Хоча, коли депутатів від ОПЗЖ не пустили на сесію Мукачівської міської ради, реакція ОВА була швидкою. Спецпідрозділ поліції «в кліпа ока» поклав на асфальт охорону адмінбудинку Мукачівської міської ради.

Влада Закарпаття хоче, щоб турул, символ угорської державності продовжував знаходитись на бастіоні Мукачівського замку «Паланок» і не хоче, щоб на його місці знаходився герб України та герб Закарпатської області?

Мовчанку закарпатської обласної влади й так можна розцінювати.

Та, Бог із нею, владою. Вона тимчасова. Чиновники як приходять, так і уходять.

Мене розчарувала позиція корінних мешканців нинішнього Закарпаття – русинів, русинських активістів. Частина з яких теж гаряче виступила за теж, щоб угорський турул, як символ угорської державності,  продовжував споглядати на русинів зверхньо, з бастіону Мукачівського замку «Паланок», як це було  за 1000 літній період існування «Великої Угорщини»?

Ви цього знову хочете, дорогі мої побратими русини!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *