Сійярто викликав главу українського посольства через зняття пам’ятника орлу- турулу, знака угорської державності в Мукачеві

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в п’ятницю викликав тимчасового повіреного у справах України у зв’язку з рішенням Мукачівської міської ради напередодні провести демонтаж з бастіону “Паланку” орла-турула і замінити його на тризуб.

Як повідомляє Європейська правда“, про це сам Сійярто розповів InfoRadio.

Сійярто заявив, що вважає знесення статуї в Мукачеві “непотрібною провокацією”, запросив українського посла в МЗС, а також звернувся до глави Закарпатської обласної державної адміністрації Віктора Микити, якого назвав “просто прекрасною людиною”.

“Я впевнений, що він не усвідомлював цього, його здоровий глузд, його справедливий підхід повністю контрастує з тим, що зараз зроблено на рівні провокації”, – сказав глава угорського МЗС.

Він додав, що не має значення, хто влаштував “провокацію” зі зняттям турула, оскільки завдання Угорщини зараз – “стати на захист угорців Закарпаття”.

Нагадаємо, в четвер Мукачівська міська рада доручила місцевому історичному музею провести демонтаж з бастіону “Паланку” орла-турула і замінити його на тризуб.

Рішення викликало обурення угорського міністра з питань національної політики Арпада Потапі, який назвав його “глибоко приголомшливим і обурливим”. За його словами, збереження історичної спадщини – це вимога ЄС у частині забезпечення прав меншин.

Як відомо, в першій половині XX століття турул використовувався як символ прихильниками правоконсервативних сил в Угорщині. Саме турул є важливим національним символом, особливо популярним серед прихильників ідеї так званої “Великої Угорщини”, що прагнуть повернення угорських кордонів, чиннийх до укладання Тріанонського договору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *