У Гаазі утворюють спецтрибунал для суду над путіним. Думка Росії абсолютно не важлива

У Гаазі на прохання України та за участю найкращих міжнародних юристів, які вже мають досвід у подібних процесах, створюють спеціальний трибунал для суду над путіним і всім політичним керівництвом Росії. Судитимуть їх за злочинну агресію проти України.

Попередньо створення трибуналу схвалили одинадцять країн. Суд зможе розпочати роботу приблизно за рік. Подробиці в ефірі Настоящего времени розповів член української робочої групи зі створення спецтрибуналу Олег Гавриш.

– На тому суді, над створенням якого ви зараз працюєте, можуть опинитися і російські пропагандисти?

– Суд над пропагандистами досить складний. Ми працюємо над судом щодо злочинної агресії. Насправді пропаганда – це взагалі один із найскладніших злочинів, який тільки можна собі уявити. Ми знаємо лише два випадки засудження за пропаганду міжнародними судами. Це Нюрнберзький процес, де було міністерство пропаганди Третього рейху, і це, звичайно, те саме “Радіо тисячі пагорбів” під час геноциду в Руанді.

З російськими пропагандистами ми обговорюємо питання створення окремого суду. По-перше, є внутрішнє законодавство України, яке каже, що за підбурювання до війни існує певний кримінальний термін. Мало того, ми маємо плани, що ці кримінальні терміни зростуть. Тобто внутрішній український суд над цими пропагандистами у будь-якому разі буде, і, швидше за все, він буде вже з новими, збільшеними строками за злочини пропаганди війни. Що стосується міжнародного суду над російськими пропагандистами, це питання також обговорюється, але воно тільки в зародковому стані, на відміну від проєкту трибуналу за злочини агресії – це інший злочин, за який залучатиметься путін і всі члени Ради безпеки Росії. Там ми вже пройшли значну частину шляху. Там фактично готовий міжнародний договір про створення трибуналу, вже є перші країни, які готові до нього приєднатися. І там все на низькому старті, тобто за міжнародними мірками нам потрібно небагато часу для того, щоб все довести до ладу.

– Зараз у світі, по суті, немає суду, який може судити російських лідерів, і путіна зокрема. Тому група людей зараз працює над створенням такого міжнародного суду. Серед цієї групи людей і наш гість – Олег Гавриш. Олег, чи появиться, на вашу думку, а якщо так, то коли, на лаві підсудних путін?

– Я поясню ситуацію, що склалася. По-перше, у нас існує суд, який може судити, — це міжнародний кримінальний суд у Гаазі, так званий Гаазький трибунал, який може судити за воєнні злочини, маються на увазі вбивства, зґвалтування, мародерство – все те, що творили російські солдати Україною. Але цей суд, на жаль, не може розглядати злочини агресії, за які можна залучити путіна та все вище політичне керівництво Росії. Річ у тому, що МКС у принципі може розглядати злочини агресії, але тільки якщо країна приєдналася до Римського статуту, власне, ратифікувала угоди, але цього не зробила Росія і не збирається робити.

Злочин агресії вважається у міжнародне право матір’ю всіх злочинів. Це вже достатня підстава для того, щоб ті особи, які почали це робити, були засуджені. У даному випадку ми знаємо, що так звану спеціальну військову операцію в Україні ми це називаємо широкомасштабним вторгненням, тому що війна почалася в 2014 році, а з лютого почалося широкомасштабне вторгнення. Все це схвалила Рада безпеки Росії, куди входить путін, Шойгу, Лавров, Патрушев, Бортников, Медведєв і інші. Це перші кандидати на те, щоби бути покараними за цей злочин.

Оскільки МКС не може розглядати це питання, Україна ініціювала створення міжнародного окремого трибуналу. Створюється він шляхом спільної угоди. Нам допомагають підготувати угоду міжнародні юристи, зокрема Філіп Сендс. Це дуже відомий юрист, який до цього прописував механізм роботи міжнародного кримінального суду. Це Антуан Гарапон, керівник Французького інституту права. Він був радником з права у президента Макрона. Зараз допомагає-підказує Джеффрі Найс, прокурор, який судив Слободана Мілошевича. І Марк Елліс – голова Міжнародної асоціації правників. Тобто дуже багато впливових сильних юристів, які допомагають створити цей трибунал. У нас вже прописаний договір про створення, у нас є попередня згода приблизно одинадцяти країн про те, що вони готові приєднатися, включаючи дуже серйозні держави.

– Тобто, це країни створюють цей суд?

– Абсолютно. Це створюється шляхом міжнародної угоди.

– І хто готовий підтримати створення цього суду?

– Попередньо ми маємо всі країни Балтії, нас готова підтримати Польща, Великобританія, Чехія, Словаччина, Румунія. Крім того, зараз дуже хорошу реакцію отримав цей трибунал у Швейцарії, Ісландії, Ірландії, Канаді. Тобто досить такий набирається непоганий склад. Але ми хочемо більше, хочемо, щоб це був увесь Європейський Союз. Ми хочемо, щоб це були Сполучені Штати Америки, щоб це була Японія, Австралія. А далі буде відкритий договір, до якого може приєднатися будь-яка країна. Реальні терміни створення трибуналу – це рік.

– Тобто, через рік ви розраховуєте, що буде створено цей трибунал. А путін коли буде на лаві підсудних?

– Дивіться, далі все дуже просто. Тобто трибунал почне розглядати, чи винне вище політичне керівництво у злочині агресії. Ми чітко впевнені в тому, що їх буде визнано підозрюваними, їм буде винесено підозру та ордер на арешт. Це те, що вони отримають. І за їх відсутності їх судити ніхто не буде. Після того, як буде виписано ордер на арешт, це означає, що, якщо путін, Лавров, оскільки тут не діє імунітет, і будь-хто взагалі з Ради безпеки Росії опиниться в країнах, які приєдналися до цього трибуналу, вони будуть заарештовані та перепроваджені туди, де розташовуватиметься сам суд. Поки що ми плануємо, виходячи з попередніх домовленостей, що це буде Голландія, Гаага. Утримуватимуться вони у в’язниці ООН у Гаазі. Що далі? Це у разі, якщо їх заарештують.

Якщо їх не заарештують і вони помруть у своєму ліжку, у будь-якому разі справедливість має перемогти. Цивілізований світ має визнати їх військовими злочинцями. Вони будуть нерукоподатними. З ними ніхто не зустрічатиметься, з ними ніхто не розмовлятиме. Навіть якщо вони приїдуть до Китаю чи Туреччини, вже інспектори Інтерполу їх там розшукуватимуть і вручатимуть їм, їхнім охоронцям, кому завгодно під камери ордер на арешт. А якщо вони якимось чином випадково опиняться в одній із країн, яка приєдналася до трибуналу, їх просто заарештують і доставлять до Гааги. Якщо їхню провину буде доведено, вони отримають від 30 років позбавлення волі до довічного ув’язнення просто за те, що вони розпочали війну. Це — міжнародне законодавство.

– Чи правильно я розумію, що для створення трибуналу не обов’язково, щоб Росія приєднувалася до цього чи дала свою згоду?

– Взагалі ні. Думка Росії тут вже абсолютно не важлива. Якщо він створився, ці держави ухвалили, підписали такий договір, то в цьому випадку вони абсолютно без присутності Росії судитимуть російських лідерів.

Якщо російські лідери опиняться в цих країнах, які приєдналися, вони просто будуть заарештовані і їх почнуть судити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *