5 жовтня 1844 року народився просвітник русинського народу Євгеній Фенцик

Пам’ятаємо, 5 жовтня 1844 року у селі Мартинка, що на Свалявщині, народився Євгеній Фенцик, греко-католицький священник, письменник, журналіст, просвітник, один з останніх діячів періоду руського національного відродження. Навчався в Ужгородській та Сатмарській гімназіях. Закінчив теологічний факультет Віденського університету. Тут він включився в діяльність патріотичних гуртків слов’янської студентської молоді. в 1869 висвячений на священника, член Товариства св. Василія Великого.
Пам’ятнику Євгенію Фенцику в Ужгороді
Зі студентських років веде активну літературну діяльність, публікує вірші, оповідання, краєзнавчі дослідження на сторінках ужгородської та львівської газет. в 1885 почав видавати власну газету «Листок» (1885-1903) російською мовою, від У 1891 р. почав видавати «Додаток до листка» русинською мовою. Він цікавився історією русинів, склав своєрідну програму їх дослідження («Подумайте про нашу історію»).
В 1892-1896 рр. на сторінках газети «Листок» опублікував широке дослідження з історії русинської літератури (Очерк угро-русской письменности), опублікував у «Додатку» серію статей про сучасне господарство на селі, склав близько 200 текстів проповідей для руських душпастирів, Літургійних і Молитовників для учнів духовних шкіл, підручники для народних училищ 5 інших підручників.
У часи найбільшого розмаху мадяризації у 80-90-х роках XVIII століття він покладав надії на слов’янський Схід, ідеалізував царську Росію, вірив у її роль визволителя слов’янських народів. Помер 05.12.1903 р. в Горінчеві (Угорське королівство). У часи найбільшого розмаху мадяризації у 80-90-х роках XVIII століття він покладав надії на слов’янський Схід, ідеалізував царську Росію, вірив у її роль визволителя слов’янських народів.
Сподіваємося, що нащадки, які проживають у селі М. Мартинка та сільська інтелігенція увіковічать пам’ять про свого великого земляка встановленням хоча б меморіальної дошки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *