«Його серце у Москві». Чому угорський прем’єр Орбан виступає з контроверсійними заявами та «ходить по лезу» — відповідає експерт

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан своїми абсурдними заявами, зокрема і щодо України, вкотре підкреслює свою емоційну залежність від Москви, при тому беручи кошти у ЄС, розповів Радіо НВ Сергій Герасимчук, заступник виконавчого директора аналітичного центру Українська призма.

 — Скажіть, що це була за промова, що відбувається з Орбаном? Він розраховує, що інші уряди ЄС також перетворяться на якісь автократії і стануть такими ж як Угорщина? І вони всі разом переможуть Брюссель, можливо, дружитимуть з Росією?

— Якщо аналізувати промови Орбана за останній період, то можемо помітити, що вони відрізняються певною, м’яко кажучи, ексцентричністю. Він говорив уже і про «чистоту угорської раси», що теж викликало чималий скандал. Тим не менше ця ексцентричність має певні свої пояснення, спробуємо просто тезово проаналізувати, почнемо з розпаду Європейського Союзу.

У Віктора Орбана зараз дуже непрості відносини з ЄС як таким, із Європейською комісією зокрема. Не секрет, що Угорщина дедалі більше скочується в авторитаризм, автократію, Європейський парламент уже не вважає Угорщину демократичною державою.

Та і сам Віктор Орбан говорив про те, що будує неліберальну демократію в Угорщині. Будує якийсь новий конструкт, який не відповідатиме всім європейським цінностям.

На тлі цих суперечностей Європейська комісія неодноразово вказувала Орбану на те, що він мав би припинити таку політику та риторику, інакше йому буде зась до європейських коштів.

Його це не зупиняло і врешті-решт ми отримали ситуацію, коли вже зараз Європейська комісія рекомендувала призупинити надання Угорщині коштів так званого фонду згуртованості, а також зі спеціально заснованого фонду з подолання наслідків COVID-19.

Це чималі гроші. Йдеться про суму в понад 10 мільярдів євро….

Новое время

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *