«Посилай хлопчиків»

“Посилай хлопчиків” – так звучав перший в історії Ізраїлю наказ про точкову ліквідацію терористів. Увечері 4 вересня 1972 року ізраїльські атлети, які прибули  на Мюнхенську олімпіаду, вийшли на нічну прогулянку, подивилися виставу «Скрипаль на даху» та повечеряли із зіркою вистави ізраїльським актором Шмулем Роденськи, після чого повернулися до олімпійського села на автобусі команди. 5 вересня о 4:30, коли атлети спали, з’явилися вісім членів групи «Чорний вересень», одягнені в спортивні костюми, вони тягли речові мішки, в яких несли автомати.

Терористи перелізли через огорожу та захопили заручників.  Жертвами теракту, скоєний під час Олімпійських ігор у Мюнхені у 1972 році членами терористичної палестинської організації, стали 11 членів ізраїльської олімпійської збірної (4 тренери, 5 учасників змагань та двоє суддів), а також один західнонімецький поліцейський.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Голда Меєр не стала вдаватися до розуміння психологічних мотивів молодих людей, які вбили 11 єврейських олімпійців. Її не цікавило їхнє важке дитинство. Не хвилювала схильність до депресії. Коли Мосад доповів їй, що спортсменів перед смертю катували (ці відомості були розсекречені нещодавно), Голда дала добро на спецоперацію “Гнів божий”.

За пів року агенти Мосада розкинули сіті у всіх місцях базування терористів “Чорного вересня”. Вперше ізраїльська розвідка показала, що може бути не менш жорсткою та підступною, ніж терористи.

У хід пішло все: фальшиві документи, хабарі, навіть шантаж. В результаті друзі вбивць видали їх усіх, кого по дурості, когось зі страху.

Один за одним у Римі, Парижі, на Кіпрі, в Афінах, у Бейруті та Норвегії було знищено 13 із 17 організаторів мюнхенського теракту. До перших роковин “кривавої Олімпіади” більшість убивць уже лежали в могилах.

Про роки прем’єрства Голди говорили різне. Пригадували їй категоричність, ставили у провину помилки Війни Судного дня… Але коли сьогодні ми вдивляємося в обличчя 11 світлих людей, які лише приїхали на свято спорту, а повернулися додому в трунах, ми схиляємо голову перед жінкою, яка віддала такий чоловічий і такий материнський наказ: “Посилай хлопчиків”.

2005 року, після того, як розсекретили деякі матеріали справи, режисер Стівен Спілберг зняв фільм “Мюнхен”.

Добрий приклад для наслідування нашими спецслужбами стосовно російських терористів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *