Головний прокурор у справі Мілошевича: “Путін знає, що робить, тому його суд буде швидким”

З самого початку російсько-української війни президент Росії Володимир Путін добре розумів про злочини своєї армії в Україні, тому коли війна закінчиться, суд над ним буде швидким. Таку думку в інтерв’ю телеканалу “Еспресо” висловив прокурор Міжнародного трибуналу Джеффрі Ніцца.

На його думку, після перших воєнних злочинів російських солдатів в Україні Путін міг би зупинити беззаконня, але свідомо цього не зробив. З огляду на наявні докази звірств росіян, суд над главою Кремля не повинен зайняти багато часу.

«Якщо доказів достатньо і є чітка структура злочинів або знищення невійськових об’єктів, це явне порушення кодексу ведення війни. Він це знав. Ми бачимо, що відбувалося в перші дні війни. Путін знав, що відбувається, і міг зупинити свій народ. Він робив те, що хотів. Він продовжив. Ми бачимо, що він діяв свідомо: вчиняв злочини проти мирного населення. І це той випадок, коли судовий процес не повинен бути довгим”, – запевнив Ніцца.

Джеффрі Ніцца – британський адвокат і радник королеви. Голова уйгурського трибуналу. Колишній президент Китайського трибуналу. Він був головним прокурором у судовому процесі над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем у Міжнародному трибуналі по колишній Югославії.

Напередодні Джеффрі Ніцца зустрівся із заступником керівника Офісу Президента України Андрієм Смирновим та Послом з особливих доручень Українського дипломатичного відомства Антоном Кориневичем. На зустрічі обговорювалося питання створення Спеціального трибуналу за злочини РФ проти України, який судитиме вище політичне і військове керівництво РФ.

«Я вважаю це абсолютно логічною ініціативою і повністю поділяю необхідність створення міжнародного трибуналу для розслідування агресивного злочину політичного керівництва Росії. Я впевнений, що його можна швидко створити. І я хочу побажати Україні впевнено йти до торжества справедливості, попри будь-які скептичні оцінки”, – сказала королівська правозахисниця. Досвід Мілошевича говорить про те, що навіть найвищий чиновник рано чи пізно буде покараний за свої злочини. Це повною мірою стосується Володимира Путіна”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *