Вихідці з СРСР створили WhatsApp, Google, PayPal

Ян Кум, засновник WhatsApp

У наші дні складно уявити собі людину, яка не мала б WhatsApp, а ще 10 років тому його творець, Ян Кум, був упевнений у повному провалі свого дітища…

Дитинство Кума пройшло у тяжкий перебудовний час у СРСР. Політична ситуація та антисемітські настрої в країні змусили сім’ю Кум думати про еміграцію. На початку 90-х вони з матір’ю приїхали до Маунтін-В’ю — міста в Каліфорнії (США), де зараз розташовані офіси найбільших технологічних компаній.

Вони оселилися у невеликій квартирі з двома ліжками. Мати влаштувалася нянею, а сам Кум пішов до школи, підробляв прибиральником у магазині.

Ян мало спілкувався з однолітками. Натомість він читав книги про роботу обчислювальних систем. У 1997 році йому запропонували проаналізувати, як написано рекламну платформу Yahoo!, а ще через пів року взяли до штату. Кум став думати над створенням WhatsApp, коли у залі, де він займався боксом, заборонили користуватися мобільними телефонами. Його сердило, що він пропускає важливі дзвінки.

Назва прийшла сама собою – проста, як і весь сервіс, – «що відбувається?».

У 2009-му додаток побачив світ, але, на жаль,  розчарував Кума, після копіткої роботи він провалився … Але, вже у 2011 році додаток увійшов до топ-20 кращих додатків App Store.

Сьогодні кожен програміст WhatsApp забезпечує роботу 14 млн користувачів. Крім того, компанія ніколи не витрачалася на маркетинг. Після рекордної угоди засновник WhatsApp увійшов до ради директорів Facebook і став його найбільшим індивідуальним акціонером після Марка Цукерберга. До WhatsApp Ян Кум неодноразово намагався влаштуватися на роботу в Facebook, але безрезультатно.

Сергій Брін, засновник Google

Сьогодні практично кожному користувачеві інтернету відомий Google. А слова «погуглити» і «загуглити» є чи не найпопулярнішими дієсловами у лексиконі сучасної людини.

Засновник Google, Сергій Михайлович Брін, народився в Москві в єврейській сім’ї математиків, яка переїхала на постійне місце проживання в США наприкінці 70-х років. Мати його працювала інженером, батько ж був обдарованим математиком. У колишньому Радянському Союзі Михайло Брін зазнавав величезних незручностей: прихований антисемітизм ставив перепони талановитому математику, тому сім’я переїжджає до США.

Сергій Брін під час навчання став вражати освітян виконаними домашніми завданнями, які він друкував на домашньому принтері. Адже на той час навіть у США комп’ютери в сім’ях мали далеко не все – це була рідкісна розкіш.

Після закінчення школи майбутній засновник Google переїжджає до Кремнієвої долини й розпочинає навчання у Стенфордському університеті. Там відбулася його зустріч майбутніх засновників Google, із Ларрі Пейджем.

У 1996 році в комп’ютері Стенфордського університету з’явилася сторінка, BackRub, – попередниця всієї нині відомої пошукової системи Google. Вже 1998 року щодня сюди зверталося близько десяти тисяч користувачів.

Молоді люди вже розробляли своє грандіозне відкриття, навіть вигадали назву компанії – Googol, що означало одиницю зі ста нулями, але не могли знайти інвесторів. І раптом їм на диво пощастило: бізнесмен Енді Бехтольшайм вирішив їм допомогти.

Енді за дві хвилини після початку розмови дістав свою чекову книжку і почав виписувати чек на сто тисяч доларів, поцікавившись назвою компанії. І тільки вже вийшовши на вулицю, молоді люди виявили помилку: їхній інвестор через свою неуважність перейменував їхнє дітище, поставивши замість Googol назву компанії Google Inc.

7 вересня 1998 року було офіційно зареєстровано народження компанії Google. Влітку 2004 року акції компанії на біржі отримали найвищу вартість.

З цього моменту Сергій Брін та його друг-компаньйон стали  мільярдерами. Статки кожного на сьогодні обчислюються сумою понад 18 мільярдів доларів.

Макс Левчин, автор PayPal

Народився Макс у Києві 1975 року в єврейській родині.  Сім’ї Левчин важко жилося в Радянському Союзі, і в 1991 році сім’я емігрує до США, де осідає в Чикаго. Ще до переїзду Макс непогано володів англійською, і тому вирішив вступити до Іллінойського університету в Урбана-Шампейн, який закінчує в 1997 році. А в 1998 році Макс вантажить у фуру всі 24 комп’ютери та 6 столів свого офісу і переїжджає жити в Кремнієву долину.

У Каліфорнії Левчин запускає кілька стартапів, які, однак, не мали успіху. Але наполегливість – головна запорука успіху бізнесу в Інтернеті. Макс із друзями вирішив запустити новий проєкт, який дозволяв би користувачам інтернету здійснювати фінансові операції в Інтернеті. Так народилося поняття “електронні гроші”.

PayPal почав свою роботу наприкінці 1999 р. Проєкт виявився успішнішим, ніж очікували його творці; у перші ж місяці, наприклад, компанія Nokia вклала в проєкт $3,5 млн, Deutsche Bank – $1,5 млн. Багато банків вклали в PayPal загалом понад $20 млн.

Незабаром, завдяки все наростальній кількості інтернет-користувачів, PayPal вже мав у базі близько півтора мільйона клієнтів, а денний оборот перевищував $2 млн.

У 2002 р. система PayPal викуповує інтернет-аукціон eBay за $2,2 млрд.

Левчина можна ставити в приклад багатьом інтернет-бізнесменам-початківцям.

Макс живе за принципом “захотів – зробив”. Як і багато хто, Левчин починав з нуля. У результаті він став живою легендою. Інтернет-бізнес може створити кожен. Але досягти успіху може тільки той, хто має непохитний намір здійснити свою мрію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *