“Банк Січ” визнано банкрутом, його виведуть з ринку – НБУ

Правління Нацбанку 9 серпня віднесло  “Банк Січ” до категорії неплатоспроможних – банк не виконав вчасно свої зобов’язання перед регулятором за кредитами рефінансу через брак коштів.

Зазначається, що відсотки за користування кредитами рефінансу не були сплачені за липень 2022 року, що порушує умови Генерального кредитного договору між банком та НБУ.

Попри наявність ліквідних коштів для сплати відсотків за користування кредитом, Спостережна рада та правління банку 29 липня ухвалили рішення про їхню несплату. Як наслідок порушення договору, НБУ направив до банку вимогу щодо повного дострокового погашення заборгованості за кредитами рефінансу.

Спостережна рада та правління банку 4 серпня ухвалили рішення про неможливість виконання такої вимоги через недостатність коштів. З огляду на це НБУ 5 серпня був змушений задовольнити свої вимоги коштом цінних паперів, що перебували в заставі.

Згідно з законом, невиконання зобов’язань перед кредитором через брак ліквідності є підставою для віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

При цьому, наголошують в НБУ, закон вимагає від власників банку вживати своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку. Натомість акціонери “Банку Січ” не вжили дієвих заходів для поліпшення його фінансового стану, аби вчасно виконати зобовʼязання перед НБУ.

Пресслужба НБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *