Кілька слів про Георгія Буркова

Дитяча шепелявість Георгія Буркова тішила і дивувала одночасно. Було незрозуміло, як при такому «фафекті фантастики» він взагалі міг стати актором. Ну, мультики, щоб озвучити, куди б це ще не  йшло. Але, щоб бути актором…! Однак, як не дивно, якість мови було лише деталлю всього нестандартного характеру його натури, поєднуючи в собі талант, дивовижну органіку, розум і, що межує з викликом, іронію. Можливо, саме тому Буркова полюбили два таких різних режисера, як Шукшин і Рязанов. Саме Бурков вимовляє в рязанському «Гаражі» відому фразу: «Батьківщину-мати продав за машину!».
Чи згадав він цей епізод, коли через кілька років записав у своєму щоденнику: «У мене немає батьківщини, бо раб не може її мати».
Друг нагадав мені недавно щоденник Буркова, який я колись читав і забув. 
Деякі фрази горять сьогодні так, ніби я читаю їх вперше: «Легкість, з якою ми входимо в чужі країни, говорить про те, що Захід  озброюється не даремно. Ми професійні агресори…” « Якщо на Заході тероризм оголошений поза законом і не має шансів на індульгенцію, то в нашій країні тероризм є формою існування держави».
Бурков має рацію: у рабів немає батьківщини. Вони також не мають історії. Історія справжньої, а не солодкої брехні, дарованої “вищим дозволом”. Воно й зрозуміло: рабство живе брехнею. Але людину, яка так точно визначила суть державної традиції, вже не можна зарахувати до раба.
Георгій Іванович був громадянином. Громадянин держави, яка ще не створена, до сьогоднішнього дня в Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *