Віктор Орбан викликав обурення атакою на “змішування рас” у Європі

Ультраправий прем’єр-міністр Угорщини заявив, що країни, де змішуються раси, “більше не є націями”/

Ультраправий прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти “змішування” європейських і неєвропейських рас у промові, яка одразу викликала обурення опозиційних партій та європейських політиків.

“Ми [угорці] не є змішаною расою … і ми не хочемо стати змішаною расою”, – сказав Орбан у суботу. Він додав, що країни, де змішуються європейці та неєвропейці, “більше не є націями”.

Орбан роками висував подібні претензії, але ці коментарі зараз були викладені в радикальних ультраправих термінах.

Каталін Чех, євродепутат від опозиційної партії Momentum, заявила, що приголомшена виступом прем’єр-міністра. “Його заяви нагадують час, який, я думаю, ми всі хотіли б забути. Вони дійсно показують справжні кольори режиму”, – сказала вона.

У Twitter Цех звернулася до людей змішаної раси в Угорщині: «Колір вашої шкіри може бути різним, ви можете приїхати з Європи чи за її межами, але ви один з нас, і ми пишаємося вами. Різноманітність зміцнює націю, вона не послаблює її”.

Румунський євродепутат Алін Мітуша також гнівно відреагував на коментарі Орбана. “Говорити про расову чи етнічну “чистоту”, особливо в такому змішаному регіоні, як Центральна та Східна Європа, є суто маячнею та небезпечним. Так як це робить пан Орбан”, – написав він у Twitter.

Орбан зробив це під час щорічної промови в Беліле-Тушнаді, Румунія, де він раніше виступав з основними політичними ідеями чи ідеологічними напрямками. Саме там, у 2014 році, він вперше заявив, що хоче побудувати «антиліберальну демократію» в Угорщині.

Цього року Орбан виголосив апокаліптичну промову, в якій передбачив занепад заходу і пророкував «десятиліття небезпеки, невизначеності та війни». Він також різко розкритикував військову підтримку України з боку Заходу, позиціонуючи себе як головного союзника Москви всередині Європейського Союзу.

“Чим більш сучасну зброю НАТО дасть українцям, тим більше росіяни будуть штовхати передову вперед … Те, що ми робимо, – це продовження війни”, – сказав Орбан під час виступу в суботу.

Угорщина є членом Альянсу, але ультраправий Орбан вже давно має теплі стосунки з Путіним і провів у Москві п’ять годин, розмовляючи з російським лідером у лютому, незадовго до російського вторгнення. Промова пролунала через два дні після того, як його міністр закордонних справ здійснив несподівану поїздку до Москви для переговорів, і ставить його далеко за межі європейського консенсусу щодо війни.

Орбан сказав, що робота Заходу має полягати не в тому, щоб сподіватися на українську перемогу, а в тому, щоб виступити посередником у мирній угоді. “Ми повинні бути не на боці Росії або України, а між ними”, – сказав він, додавши, що політика введення санкцій проти Росії не спрацювала.

Речник МЗС України Олег Ніколенко схарактеризував заяви Орбана як “російську пропаганду”.

Орбан виграв четвертий термін поспіль на виборах на виборах на початку цього року, а його уряд звинуватили в придушені свободи ЗМІ та відступі від демократичних норм з того часу, як його партія “Фідес” здобула владу у 2010 році. Після кризи біженців 2015 року уряд Орбана використовував ультраправу антиміграційну риторику як свою головну дискусійну точку зору.

У суботу він часто кивав на теорію змови «великої сімки», Орбан стверджує, що існує змова, щоб розбавити біле населення США і європейських країн за допомогою імміграції. Він сказав, що це був «ідеологічний трюк інтернаціоналістських лівих, щоб сказати, що європейське населення вже змішана раса».

Він назвав демографію, міграцію та гендер головними полями битв майбутнього, в той же день, коли тисячі людей зібралися в Будапешті на щорічний марш ЛГБТ міста.

Budapest Pride parade
Парад ЛГБТ у Будапешті. Фотографія: Ференц Іша/AFP/Getty

Наразі Єврокомісія судиться з Угорщиною через нещодавній анти-ЛГБТК+ закон, який є копією російського закону про “гей-пропаганду”. Він забороняє геям брати участь у шкільних навчальних матеріалах або телешоу, спрямованих на неповнолітніх.

Позиція Орбана щодо України привела його до втрати  підтримки серед деяких його попередніх ідеологічних союзників, зокрема правлячої в Польщі партії «Право і справедливість», яка розкритикувала його однозначну позицію щодо війни.

“Він знаходиться далі від європейського мейнстріму, ніж будь-коли раніше”, – сказав Петер Креко з аналітичного центру “Політична столиця” в Будапешті. “Я думаю, що він дійсно вірить, що міграційний тиск означатиме, що об’єднаний Захід скоро закінчиться, і кожен уряд стане ультраправим … Також зрозуміло, що він хоче, щоб Росія виграла цю війну”.

Орбан сподіватиметься на італійські вибори у вересні, щоб повернути праву коаліцію, а також вболіває за повернення Дональда Трампа у 2024 році. Наступного місяця він має поїхати до Далласа, штат Техас, де він виступить перед CPAC, великим зібранням американських консерваторів. На початку цього року CPAC провів спеціальну сесію конференції в Будапешті.

На батьківщині битва Орбана з європейськими інституціями, схоже, ще більше посилиться. ЄС заморозив кілька мільярдів євро коштів на відновлення, виділених для Угорщини через проблеми корупції та верховенства права. Різка промова Орбана може бути ознакою того, що угорський уряд відмовився від отримання коштів.

“Він точно знає, яка реакція буде на цю промову, і я думаю, що він готується до відсутності компромісу”, – сказав Креко. – Він хоче вести символічну боротьбу замість того, щоб говорити про заходи жорсткої економії, які їм потрібно буде ввести ».

Guardian

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *