ЄС дав Угорщині місяць на вирішення проблем з верховенством права, перш ніж перейти до призупинення фінансування

22 липня 2022 року Єврокомісія заявила, що доручила комісару з питань бюджету Йоганнесу Гану поінформувати Будапешт про заходи, які виконавча влада ЄС має намір запропонувати урядам ЄС, якщо заходи з виправлення ситуації Угорщини не будуть адекватними.

Єврокомісія дала Угорщині останній місяць, щоб вирішити її занепокоєння щодо верховенства права, перш ніж попросити уряди Європейського Союзу призупинити надання частини коштів, які Угорщина має отримати під бюджет блоку на 2021-2027 роки.

Новий термін є частиною процесу ЄС, який називається “механізмом умовності”, покликаним захистити фінансові інтереси ЄС від порушень верховенства права урядом ЄС. Це окремо від інших процедур щодо верховенства права, які ЄС запустив проти Угорщини.

Єврокомісія вважає, що гроші ЄС знаходяться під загрозою в Угорщині через те, що, за її словами, там є корупція, яка може мати форму тендерів на проєкти, що фінансуються ЄС, в яких бере участь лише один учасник торгів, зазвичай пов’язаний з керівною партією.

Виконавча влада ЄС також має занепокоєння щодо незалежності судової влади, ЗМІ та неурядових організацій.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в минулому відкидав занепокоєння ЄС і США з приводу корупції в Угорщині.  Високопоставлені угорські чиновники протягом останніх тижнів заявляли, що Будапешт  готовий співпрацювати з Комісією для розв’язання проблем.

Угорщина запропонувала на цьому тижні скоротити кількість державних тендерів, в яких бере участь лише один учасник торгів, до 15% від загальної кількості. Вона також запропонувала дозволити судам наказувати прокурорам вести справи, навіть якщо прокурори вирішили цього не робити, і зробити законотворчість в Угорщині більш прозорою та інклюзивною.

Через занепокоєння щодо бюджетних грошей ЄС Єврокомісія запустила “механізм умовності” проти Угорщини у квітні. Зрештою, це може призвести до призупинення надання 21 млрд євро ($21,3 млрд) для Угорщини з бюджету ЄС.

Комісія заявила в п’ятницю (22 липня), що зобов’язала комісара з питань бюджету Йоганнеса Гана поінформувати Будапешт про заходи, які виконавча влада ЄС має намір запропонувати урядам ЄС, якщо заходи з виправлення ситуації Угорщини не будуть адекватними.

“Угорщина має зараз один місяць, протягом якого вона може подати свої зауваження і будь-яку додаткову інформацію, зокрема про пропорційність заходів, передбачених Комісією”, – заявили у виконавчому підрозділі ЄС.

Там додали, що Угорщина все ще має можливість подати адекватні заходи щодо виправлення ситуації.

Постраждалі кошти відомі, як фонди згуртованості – які країни ЄС, які бідніші за середній показник по ЄС, отримують для розвитку своєї інфраструктури, такої як дороги та мости, очисні споруди або транспорт.

Високопоставлений чиновник ЄС, який попросив не називати його імені, сказав, що пропозиція Комісії урядам ЄС, швидше за все, не стосуватиметься всіх фондів згуртованості Для Угорщини, оскільки вона повинна бути пропорційною масштабу проблеми.

“Але це буде серйозна пропозиція, а не символічна”, – сказав чиновник.

Однак призупинення фондів згуртованості, що надходить на додаток до 5,8 мільярда євро грантів фонду відновлення, які все ще заморожені, стане серйозним ударом для угорської економіки, яка страждає від ослаблення валюти, зростання вартості запозичень, розширення дефіциту бюджету та нестримної інфляції.

Euractiv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *