Віктор Орбан закликає до нової стратегії ЄС щодо України, заявивши, що санкції провалилися і Україна ніколи не виграє війну

 Європейському Союзу потрібна нова стратегія щодо війни в Україні, оскільки санкції проти Москви не спрацювали, заявив у суботу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

“Потрібна нова стратегія, яка повинна зосередити мирні переговори та розробку хорошої мирної пропозиції … замість перемоги у війні”, – сказав Орбан у своїй промові в Румунії.

Орбан, переобраний на четвертий термін поспіль у квітні, повторив, що Угорщина – член НАТО – залишиться осторонь війни в сусідній Україні.

Він стикається зі своїм найскладнішим викликом з моменту приходу до влади у 2010 році, коли інфляція у двозначних цифрах, слабкий форинт і фонди ЄС все ще трималися на тлі суперечки з Брюсселем щодо демократичних стандартів.

Орбан раніше заявляв, що Угорщина не бажає підтримувати ембарго ЄС або обмеження імпорту російського газу, оскільки це підірве її економіку, яка приблизно на 85% залежить від імпорту російського газу.

У своєму виступі він заявив, що західна стратегія щодо України побудована на чотирьох стовпах – що Україна може виграти війну проти Росії зі зброєю НАТО, що санкції послаблять Росію і дестабілізують її керівництво, що санкції зашкодять Росії більше, ніж Європі, і що світ вишикується в чергу на підтримку Європи.

Орбан сказав, що ця стратегія провалилася, оскільки уряди в Європі руйнуються, “як доміно”, ціни на енергоносії зросли, і зараз потрібна нова стратегія.

“Ми сидимо в машині, яка має проколи у всіх чотирьох шинах: абсолютно зрозуміло, що війну таким чином виграти не можна”, – сказав Орбан своїм прихильникам.

За його словами, Україна ніколи не виграє війну таким чином, “просто тому, що російська армія має асиметричне домінування”.

Орбан заявив, що шансів на мирні переговори між Росією та Україною немає.

“Оскільки Росія хоче гарантій безпеки, цю війну можна закінчити тільки мирними переговорами між Росією та Америкою”, – сказав він.

ЗАГРОЗА РЕЦЕСІЇ

Орбан заявив, що загроза економічної рецесії нависла над усією Європою зараз, що також становить ризик для економіки Угорщини. Аналітики прогнозують, що зростання ВВП наступного року сповільниться приблизно до 2,5%.

“Ми повинні досягти нової угоди з Європейським Союзом, ці фінансові переговори ведуться і ми прийдемо до угоди”, – сказав він.

В останні тижні ряд Фондів ЄС з мільярдними бюджетами в евро почали тиснути на форинт, оскільки інвестори продавали валюту на тлі погіршення світових настроїв, що змусило уряд Орбана оголосити про кроки щодо скорочення дефіциту бюджету та довгострокових цінових обмежень на ціни на газ та електроенергію для домогосподарств з  високим рівнем використання. Орбан сказав, що збереження граничних цін коштуватиме понад 2 трильйони форинтів (5,15 мільярда доларів) лише цього року.

Єврокомісія вважає, що гроші ЄС знаходяться під загрозою в Угорщині через те, що, за її словами, є корупцією на тендерах. Вона також має занепокоєння щодо незалежності судової влади, засобів масової інформації та неурядових організацій.

Орбан у минулому відкидав занепокоєння ЄС та США щодо корупції в Угорщині.

Reuters

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *