16 липня 1945 року вперше в світовій історії в штаті Нью-Мексико (США) відбулося випробування ядерної зброї

16 липня 1945 року вперше у світовій історії в штаті Нью-Мексико (США), на майданчику Аламогордо, в рамках проєкту Манхеттен. Відбулось випробування технології ядерної зброї “Трініті” (Трініті)- випробувано плутонієву бомбу типу “Гаджет”.. Цей вибух вважається початком ядерної ери.
На спостережному пункті в десяти кілометрів від місця вибуху Оппенгеймер та Дженерал Гровс обговорювали деталі випробувань. Після консультації з метеорологами було вирішено здетонувати експериментальну бомбу о 17:30.
О 17:10 заступник Оппенгеймера фізик-атомник Сол К. Елісон, почав передавати сигнали відліку часу. Під час хвилин очікування, які здавалися цілою вічністю, майже ніхто не вимовив жодного слова. Ніхто не бачив першого спалаху атомного полум’я. Все, що було видно – це його сліпуче біле сяйво, відбивається з неба та пагорбів Ті, хто потім ризикнув повернути голову, помітили блискучу вогняну кульку, яка росла все більше і більше.
Карсон Марк, один з найвидатніших членів теоретичного відділу, дійсно думав (хоча свідомість сказала йому, що це неможливо), що вогняна кулька не перестане рости, поки не охопить все небо і землю. На той момент всі забули, що збиралися робити.
Всі з присутніх в тому числі ті, хто не мав ні найменшої схильності до релігії (а їх була більшість), розповідали свої переживання словами, взятими з галузей міфології та богослов’я. Наприклад, генерал Фаррелл каже:
“Все навкруги була освітлена палаючим світлом, інтенсивність якого в багато разів перевищувала інтенсивність полуденного сонця… Через тридцять секунд після вибуху перший сильний порив вітру вразив людей та об’єкти. Його супроводжував тривалий і хвилюючий рев, який нагадував про страшний суд. Ми відчували себе нікчемними істотами, які богохульно наважились торкнутися сил, які ще були незвідані. Слова занадто недосконалий засіб, щоб передати все те, що ми пережили тоді. “
Вільям Лоуренс, який був єдиним журналістом, присутнім під час першого у світі ядерного вибуху, написав, що світло від спалаху нагадує “сяйво багатьох Сонць “Журналіст описав, що величезне над сонце піднялося в небо на висоту близько 2,5 тисяч метрів, яке засліпило усіх своїм яскравим світлом. Вогняна куля змінювала кольори з фіолетового на помаранчевий. Після цього з землі піднялася велика хмара, яка поступово набула форму гігантського гриба. На фоні зловісної тиші вибухнув громовий гуркіт, який нагадував вибух тисяч фугусних бомб одночасно. В результаті, за словами журналіста Вільяма Лоуренса, земля тремтіла ніби почався землетрус.
Спалах від вибуху було видно на відстані 290 км від місця, а звук поширився на відстань близько 160 км. Крім того, в центрі вибуху на площі 370 м знищили всю рослинність та з’явився кратер, металобетонні конструкції там повністю випарувалися. На місці вибуху кварц і польовий шлінт спеклись у світло-зелений мінерал під назвою Трініця (інша назва: атомзит, аламогордовське скло) Хмара, що утворилася при вибуху, піднялася на висоту 12,5 км – сліди радіоактивного зараження спостерігалися навіть на відстані 160 км від полігону.
Навіть така холодна і розумна людина як Енріко Фермі була шокована.
Генерал Гровз першим опанував себе. Коли один з вчених кинувся до нього майже в сльозах, стверджуючи, що вибух знищив всі його вимірювальні прилади, Гровз підбадьорював його: “Чудово, якщо пристрої не витримали, значить вибух досить сильний. ” І це саме те, що ми хотіли знати. Він сказав генералу Фарреллу: “Війна закінчилась. Одна чи дві з цих речей і з Японією буде покінчено. “
Руйнівна сила атомної бомби була оцінена еквівалентно приблизно в 20 кілотонн тротилу.
Сучасні атомні бомби великої потужності еквівалентні від 100 кт до 1 Мт, над великі понад 1 Мт. Потужність термоядерної бомби теоретично обмежується лише кількістю необхідних для реакції компонентів.
Найбільше атомних і термоядерних бомб накопичено у РФ і США. Їх потужність така, що можна знищити все живе на планеті Земля декілька раз.
Крім США і РФ атомна зброя офіційно є ще в 4-х країнах, а не офіційно в 6-ти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *