Новий ворог Кремля

Як тільки Росія вдерлася в Україну, кремлівська пропаганда почала миттєво просувати міф про військовий союз з Китаєм. ЗМІ мальовничо описували, як китайці воюють в одних окопах з росіянами, як товари під санкціями їдуть до Росії на возах, як Піднебесна відправляє в Крим безпрецедентну зброю. Півтора мільярда китайців/росіян були протиставлені 900 мільйонам жителів Європейського Союзу/США.

У перші дні війни ніхто не здогадувався, що Китай стане головним ворогом Росії. Піднебесна не просто приєдналася до всіх міжнародних санкцій – вона серйозно розглядає зухвалий план помсти Путіну за створену у світі економічну кризу, яка продовжує загострюватися. Кремлівський чекіст не очікував, що підставить Сі Цзіньпіна своєю затяжною військовою авантюрою. Останній збирається переобратися на новий термін цього року в рамках 20-го  Національного з’їзду Комуністичної партії Китаю, запланованого на другу половину року.

Що сталося між Сі Цзіньпіном і Путіним?

На початку лютого кремлівський чекіст прибув до Китаю, щоб офіційно відвідати Олімпійські ігри. Неофіційно – просити підтримки Піднебесної у війні з Україною. Путіна прийняли як другосортного гостя. На офіційних заходах його місце знаходилося поруч з африканськими та азійськими диктаторами. Сі Цзіньпін дав російському президенту всього кілька хвилин часу за тиждень. У мові жестів і традицій глава Китаю сприймав Путіна як господар свого вірного раба.

Сі Цзіньпін нічого не обіцяв Путіну, але вимагав не починати вторгнення під час Олімпіади. За підсумками візиту Росія визнала Тайвань частиною Китаю і підписала безліч контрактів з Піднебесною, суть яких зводиться до одного: Імперія Сі буде отримувати нафту, газ і будь-яку іншу природну сировину з Росії безстроково і майже безплатно.

Путінська “3-денна спецоперація” триває вже понад 100 днів. Це спровокувало крах всієї світової економіки. Дефіцит зерна, мільйони біженців, логістичні збої – все це призвело до того, що сам Китай опинився в найглибшій кризі.

З березня Піднебесна проводить безпрецедентну зовнішню політику щодо Росії. Китай просто не відповідає на всі офіційні запити Кремля і великого бізнесу. Росія просить сухий пайок для військовослужбовців – тишу, нову платіжну систему – тиша, компоненти для техніки – тиша. Паралельно Китай закриває небо для російських літаків (вони зараз поза законом, оскільки Росія їх банально вкрала), скорочує експорт електроніки в Росію, відмовляється від участі в закупівлі «націоналізованих» Росією іноземних компаній.

Китай не пояснює жодних своїх дій. Тому кремлівським пропагандистам було доручено взагалі не згадувати про Піднебесну. На момент війни з Україною другої економіки світу не існує. Його вилучили з інформаційного простору.

Поведінку Китаю можна пояснити крилатим висловом мудреця Лао-Цзи про те, що якщо довго сидіти біля річки та нічого не робити, то незабаром можна побачити труп вашого ворога, що проплив повз. Ця фраза пояснює нинішню політику Піднебесної щодо Росії.

Сі Цзіньпін настільки розлючений на брудні витівки дрібного чекіста, що прийняв єдино правильне рішення – ігнорувати його до кінця життя. Якщо Збройні сили України захоплять Кремль, а НАТО знищить на його території всі ядерні арсенали Росії, то навіть у цьому випадку Сі Цзіньпін не відреагує. Він жадає тільки одного – побачити труп свого ворога. Жодна країна світу не вдарила по економіці Китаю так сильно у 21 столітті, як фашистська Росія. Створює Піднебесна імперія створюється. Підімперія Путіна руйнується.

Війна в Україні вдарила по Китаю трьома шляхами

По-перше, безробіття серед 16-24-річних підскочило до 18,2%, а середнє по країні до 7,9%. Логістика порушена. Підприємства масово закриваються. Торгівля з Європейським Союзом йде під укіс. До війни Китай успішно торгував і інвестував (в тому числі в Україну). Зараз країна не може займатися навіть теоретичним бізнес-плануванням, так як за…ний чекіст загрожує ядерною зброєю.

По-друге, безробіття та інфляція, викликані війною, збили попит на житло, і китайський гігант Evergrande знову опинився під загрозою банкрутства. Швидше за все, він піде тим же шляхом, що й американські брати Лемани. Крах ринку нерухомості потягне за собою решту економіки Китаю, а потім помножить загострення світової кризи.

Багато аналітиків відзначають, що Путін підсунув  Сі Цзіньпіню таку свиню, що компартія серйозно замислюється про вступ у війну на боці України. Це буде війна не за українську свободу, а за право тоталітарного Китаю торгувати з усім світом за чіткими ринковими правилами. Сі Цзіньпін хоче придушити путінську Росію, і розвиватися далі.

По-третє, через дефіцит пшениці в Китаї вже спостерігається дефіцит майже всіх продовольчих товарів. Стратегічні резерви порожні. Люди в паніці купують рис. Піднебесній не вдається розширити контракти з країнами, що експортують свою сільськогосподарську продукцію в Китай. Деякі регіони Піднебесної у квітні та травні перейшли на штучні курячі яйця.

Путін хотів заморити українців голодом, повторивши сталінський злочин 1932-1933 років, а під розподіл потрапило 1,4 млрд китайців.

Уявіть собі стан Сі Цзіньпіна. Він спостерігає, як армія варварів знищує цілі міста, краде з домівок українців пральні машини, білизну і собачі будки, а за це беззаконня платять китайські роботяги.

Окремо варто сказати про відносини між США і Китаєм на тлі війни.

У перший тиждень боїв Байден побоювався, що Сі Цзіньпін почне допомагати Путіну. Зараз цієї теми вже немає на порядку денному. 99% новин стосується взаємовигідного співробітництва двох країн: США залежать від китайських товарів, Китай – від американських технологій. Обидві країни хочуть заробляти та розвивати свої економіки. Конкуренція важливіша за деградацію, яку Росія зробила своєю національною ідеєю.

Вадим Димарський

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *